Ion Iliescu, Vladimir Găitan şi George Mihăiţă i-au adus un ultim omagiu lui Ion Lucian

Ion Iliescu şi actorii Vladimir Găitan, George Mihăiţă şi George Ivaşcu s-au numărat printre personalităţile care i-au adus un ultim omagiu actorului Ion Lucian, al cărui trup neînsufleţit a fost depus, luni, la Teatrul Excelsior din Bucureşti.

Urmărește
827 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu, Vladimir Găitan şi George Mihăiţă i-au adus un ultim omagiu lui Ion Lucian

Ion Iliescu, Vladimir Găitan şi George Mihăiţă i-au adus un ultim omagiu lui Ion Lucian (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Trupul neînsufleţit al actorului Ion Lucian a fost depus în holul Teatrului Excelsior, luni dimineaţă, pentru ca admiratorii, prietenii şi familia să îi aducă un ultim omagiu. Au mai venit să îi aducă o floare George Motoi, Mihai Mălaimare, Ilinca Tomoroveanu, Rodica Mandache, Monica Ghiuţă şi Ileana Stana-Ionescu.

Ion Iliescu a spus că Ion Lucian era "un om care se impunea prin dragostea de teatru". Acesta a mărturisit că i-a plăcut cum a jucat Ion Lucian în spectacolul de la Teatrul de Comedie "...escu", după ce i-a spus anterior acelaşi lucru directorului instituţiei, George Mihăiţă.

Înmormântarea actorului va avea loc marţi, la ora 14.30, la cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor. Slujba religioasă va avea loc de la ora 13.30.

Actorul Ion Lucian, care a murit sâmbătă seară, poate fi descris ca o persoană care şi-a petrecut întreaga viaţă sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitală, al cărui director a fost.

Ion Lucian urma să primească, în martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală, dar ceremonia a fost amânată, din cauza bolii artistului.

El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie, iar sâmbătă seară, maestrul a trecut în nefiinţă.

Directorul şi fondatorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti şi a absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti în 1945.

La 18 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).

Fondator şi director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 - 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

Pe 4 mai 2011 a fost inaugurat, în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituţii de cultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici