Ion Lucian, comemorat la Teatrul Excelsior, pe 22 aprilie, cu un spectacol scris de el

Actorul Ion Lucian va fi comemorat la Teatrul Excelsior din Bucureşti - pe care l-a fondat şi condus în calitate de director - pe 22 aprilie, cu un spectacolul scris şi regizat chiar de el, "Măria Sa... Măgarul", informează instituţia.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Ion Lucian, comemorat la Teatrul Excelsior, pe 22 aprilie, cu un spectacol scris de el

Ion Lucian (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Evenimentul are dublă semnificaţie - marchează ziua fondării Teatrului Excelsior şi ziua în care s-a născut Ion Lucian. Persoanele care au marcat începuturile Teatrului Excelsior alături de Ion Lucian sunt Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov, Victor Radovici, Vasile Menzel şi Aurel Mitran.

După mai bine de 12 ani de luptă cu birocraţia şi inerţia instituţiilor de cultură, în vara anului trecut, Excelsior a renăscut, iar în noul sediu, situat pe strada Academiei nr. 28, se ascunde Casa Copilăriei şi a Poveştilor Nemuritoare.

Celebrarea Zilei Teatrului Excelsior va începe dimineaţă, la ora 11.00, cu spectacolul "Măria Sa… Măgarul!", scris şi regizat de maestrul Ion Lucian, avându-i în distribuţie pe Paula Sorescu Lucian, Annemary Ziegler, Mihaela Coveşeanu, Silvana Ionescu, Cosmina Dobrotă, Ciprian Cojenel, Robert Robert Emanuel şi Alexandru Mike Gheorghiu.

Manifestarea va continua seara, la ora 18.30, când instituţia va fi omagiată de o seamă de personalităţi ale lumii culturale şi artistice. Vor vorbi despre maestrul Ion Lucian şi despre această "citadelă a artelor" - cum îi plăcea maestrului să spună - profesorii universitari Adrian Titieni, Gelu Colceag, Laurenţiu Damian, Ion Toboşaru.

De asemenea, va fi proiectat un film dedicat maestrului Ion Lucian, realizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (filmul trebuia să fie proiectat cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa, pe 16 martie, numai că în acea zi, actorul se afla deja în spital).

Nu vor lipsi prietenii cei mai dragi ai maestrului, cei care i-au stat aproape tot timpul Genoveva Preda, Vasile Menzel, Aurel Mitran, Annemary Ziegler. Momentul final al acestei celebrări îi va aparţine soţiei maestrului Ion Lucian, actriţa Paula Sorescu Lucian.

Actorul Ion Lucian, care a murit pe 31 martie, poate fi descris ca o persoană care şi-a petrecut întreaga viaţă sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitală, al cărui director a fost.

Lucian, un cunoscut actor de teatru, regizor, scenarist şi dramaturg, s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti. A absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti, în 1945.

La 18 ani, juca pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 - 1952 şi 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).

Fondator şi director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creangă" şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 - 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

De-a lungul carierei, a fost invitat în calitate de actor şi regizor în Italia, Belgia, Franţa, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizări de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesă proprie dedicată copiilor, "Cocoşelul neascultător", montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franţa), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau şi a publicat volumele "Le petit coq" (1975), "Fantezii pe teme umoristice" (1998) şi "Steluţe de umor" (2002).

În stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat la Teatrul Naţional în piesa "Comedia Roşie", în regia lui Alexandru Tocilescu, iar din 2002 ţinea capul de afiş la Teatrul de Comedie în "...escu", de Tudor Muşatescu.

Din filmografia sa pot fi amintite "Două lumi şi o dragoste" (1947), "Viaţa învinge" (1951), "Gelozia bat-o vina" (1954), "Doi vecini" (1958), "D'ale carnavalului" (1958), "Titanic vals" (1964), "Mofturi 1900" (1964), "Doctor fără voie' (1976), "Roşia de un kilogram" (1979), "Rămăşagul" (1984), "Medalia de onoare" (2009).

În 1973 a fost numit membru în Asociaţia Scriitorilor Francezi de Teatru şi Muzică, cu sediul la Paris, în Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret, cu sediul la Paris, iar în 2001, al Clubului Diplomaţiei Culturale. A fost numit, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A primit distincţia de Artist Emerit în 1954, premiul UNITER pentru întreaga carieră în 2001 şi premiul naţional UNITER pentru întreaga cariera dedicată tânărului public (2002). Ion Lucian a fost numit, totodată, Societar de Onoare al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, cumul cu Excelsior (din 2002).

A primit titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare (Franţa, 2004), o încununare a activităţii sale remarcabile desfăşurată în spaţiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I şi II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. De asemenea, la ediţia 2007 a Festivalului Comediei Româneşti, i-a fost acordat premiul de excelenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici