Ion Manolescu şi Răzvan Rădulescu, în competiţie la Premiul pentru Literatură Est-Europeană

Ion Manolescu, cu romanul "Derapaj", şi Răzvan Rădulescu, cu "Teodosie cel Mic", au fost selectaţi de un juriu format din critici români pentru a concura la Premiul pentru Literatură Est-Europeană, transmite editura Polirom.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului Ion Manolescu şi Răzvan Rădulescu, în competiţie la Premiul pentru Literatură Est-Europeană

Ion Manolescu şi Răzvan Rădulescu, în competiţie la Premiul pentru Literatură Est-Europeană

Juriul românesc a fost format din Andrei Corbea-Hoisie, Liviu Papadima şi Ion Bogdan Lefter, care, din peste 100 de titluri din literatura română, au optat pentru cele două romane semnate de Ion Manolescu şi Răzvan Rădulescu, deoarece s-au afirmat odată cu primele "valuri" de autori tineri, apăruţi în anii '90, după căderea regimului comunist. "Deja cunoscuţi, ei au dat acum primele lor «opere de maturitate»: romane ample, complexe, experimentând, fiecare în felul său, formule inovatoare în orizontul literaturii române şi europene actuale", se arată în comunicatul editurii.

"Derapaj", de Ion Manolescu, a fost, în 2007, cea mai bine vândută carte românească de la Polirom. Cartea prezintă povestea lui Alexandru Robe, un bărbat de 38 de ani, care are casă, maşină, şi o iubită pentru care este invidiat. Ziua predă la facultate, iar noaptea studiază mecanica dezastrelor aviatice şi sparge computerele vecinilor. O viaţă perfectă, care se spulberă în clipa când observă că, de ani buni, cineva îi umblă prin amintiri, cu scopul de a le vinde pe piaţa neagră. Ajutat de prieteni (matematicianul Mihnea, graficianul Cezar, avocatul Lupu şi, mai ales, experta în artă Maria) şi de o scrisoare găsită în dosarul bunicului Vitalian, Robe începe să-i caute pe cei care i-au trucat biografia. Astfel, personajul ajunge în "epoca Ceauşescu" şi anul 1918, spre culisele lui Dej şi afacerile tranziţiei, în paginile revistei Pif şi ale literaturii interbelice, pe străzile Parisului şi în cafenelele vieneze. Dar Robe e la rândul lui urmărit de câteva organizaţii misterioase şi de cel mai mare scriitor român în viaţă.

Cea de-a doua carte românească aflată în competiţia pentru Premiul pentru Literatură Est-Europeană/ Eastern European Literature Award 2006-2007, romanul "Teodosie cel Mic" i-a adus autorului, Răzvan Rădulescu, cunoscut şi pentru scenariul filmelor "Marfa şi banii", "Moartea domnului Lăzărescu" şi "Hârtia va fi albastră" premiul pentru Proză al revistei Cuvântul, în 2006.

Romanul "Teodosie cel Mic" impresionează prin ineditul poveştii şi prin gama largă de procedee narative folosite de autor. Personajele sale sunt Pisicâinele, Somnul protector, bufniţa ce cultivă căpşuni, Minotaurul Samoil, care cultivă ciuperci, şi fantoma Otilia.

Eastern European Literature Award 2006-2007 este organizat de Bank Austria Creditanstalt (în România, prin UniCredit Ţiriac Bank) şi KulturKontakt Austria, în cooperare cu Wieser Verlag, iar etapa finală are loc la Viena.

Printre laureaţii ediţiei de anul trecut a concursului se numără Florin Lăzărescu, care a obţinut locul al doilea cu romanul "Trimisul nostru special", apărut la Polirom, în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici