Muzeul Labirint – amplasat în Piaţa „George Enescu”, lângă Ateneul Român – a găzduit fotografii ale exponatelor celor două muzee. Imagini cu fluturi, crustacee, şerpi, păsări, animale şi peşti, dar şi fotografii care suprindeau obiceiuri populare româneşti de la nunţi şi înmormântări au încântat atât copiii, cât şi adulţii care au vizitat ineditul muzeu.
Organizatorii au dorit prin această iniţiativă să îi invite pe vizitatori „să călătorească” sau să se lăse „iniţiaţi” într-un labirint despre debutul vieţii, începuturile celor două muzee, despre sărbătorile cunoscute şi nebănuite ale oamenilor şi ale diverselor vieţuitoare, dar şi despre simboluri.
Pe aleile labirintului, aglomerate încă de la deschidere, au fost amplasate şi câteva cutii acoperite cu o pânză neagră care ascundeau diferite exponate ale celor două muzee. Vizitatorii trebuiau să îşi bage mâna în cutie şi să încerce să ghicească ce se ascunde în ea. Chiar dacă nu ghiceau, la următoarea cotitură a labirintului le era dezvăluit obiectul ascuns.
Muzeul Labirint s-a deschis la ora 18.00 şi în mai puţin de două ore îi trecuseră pragul circa 3.000 de vizitatori şi alte câteva sute aştepau să intre. La capătul Muzeului Labirint, pe un panou special amenajat, vizitatorii muzeului puteau să îşi scrie impresiile. Majoritatea mesajelor de pe panou erau laudative la adresa organizatorilor şi încurajau şi alte iniţiative asemănătoare.
Pe de altă parte, vizavi de Muzeul Labirint, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), se formaseră două cozi de câteva sute de persoane. La ora 20.00 reuşiseră să intre în muzeu numai circa 300 de persoane. Vizitatorii pot vedea în Noaptea Muzeelor, gratuit, atât Galeria de Artă Europeană, cât şi Galeria de Artă Românească. Totuşi, în timp ce aşteptau la cozi oamenii au putut asculta concerte cu muzică electronică, ambientală şi jazz, desfăşurate pe o scenă din curtea MNAR.
Peste 3.200 de muzee din 40 de ţări membre ale Consiliului Europei participă sâmbătă la cea de-a şaptea ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, potrivit AFP.
În România, peste 70 de instituţii îşi deschid porţile vizitatorilor la Noaptea Muzeelor, cu expoziţii şi evenimente speciale, potrivit site-ului dedicat acestei manifestări, www.noapteamuzeelor.ro.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009.
Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituită de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. În anul 2011, Noaptea Muzeelor este pentru prima dată patronată oficial şi de ICOM. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional.