Iorgulescu: Sper că cea de-a 12-a brăţară se va alătura anul viitor acestui tezaur

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă - ultima susţinută în această calitate, după cum chiar el a punctat -, că cea de-a 12-a brăţară dacică ar putea fi recuperată anul viitor, alăturându-se astfel tezaurului ce până în prezent numără 11 piese de acest gen.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Sper că cea de-a 12-a brăţară se va alătura anul viitor acestui tezaur

Iorgulescu: Sper că cea de-a 12-a brăţară se va alătura anul viitor acestui tezaur (Imagine: Mediafax Foto)

Alte două brăţări dacice recuperate de autorităţile române de la un cetăţean german au fost aduse, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), urmând ca de miercuri să poată fi văzute de vizitatori.

"Am descoperit-o şi pe a 12-a. Ştim şi unde se găseşte, ştim şi cât cântăreşte şi sperăm ca anul viitor aceasta să se adauge acestui tezaur", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. El a spus că piesa are o greutate de 900 de grame. "De acum e o problemă de natură tehnică. Vrem să o recuperăm în regim de urgenţă", a mai spus ministrul.

Cât despre celelalte două brăţări din aur de curând răscumpărate, Iorgulescu a declarat că împreună cântăresc circa 2 kilograme.

"Este vorba de aur din Munţii Apuseni. (...) Un lucru semnificativ este starea foarte bună a acestor brăţări (...), sunt într-o perfectă stare de conservare", a mai spus el, adăugând că suma plătită pentru răscumpărarea acestora a fost de 131.000 de euro.

"Banii pe care noi îi dăm pe aceste brăţări nu constituie un preţ (...), nu este vorba de o tranzacţie comercială, este vorba de plata unei răscumpărări", a punctat şi Mircea Angelescu, directorul general al Direcţiei Generale Patrimoniu Cultural.

Cele două brăţări au fost descoperite de autorităţi anul acesta, după ce posesorul lor a contactat poliţia şi le-a oferit de bună voie.

Ele au fost apoi examinate, în noiembrie, de George Trohani, specialist de la MNIR, Daniel Sânu, de la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din cadrul Academiei Române, şi Eugen Iaroslavschi, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca.

Echipa de experţi a mers la Frankfurt, a constatat că sunt autentice şi că fac parte din setul celor 15 brăţări de aur dacice din secolul I, din situl Sarmizegetusa Regia. Cele două brăţări vor mai fi supuse şi unei expertize metalografice, la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

Astfel celor nouă brăţări dacice din patrimoniul MNIR, evaluate la 3.850.800 de euro, li se adaugă alte două, a căror valoare nu a fost stabilită.

Citeşte şi:

Alte două brăţări dacice recuperate de autorităţile române, aduse în ţară

MCC vrea un regim special de protejarea a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

Iorgulescu: Autorităţile au localizat alte patru brăţări dacice şi încearcă să le recupereze

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici