- Home
- Cultură-Media
- NEW YORK, (17.02.2010, 10:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iran: Peste 65 de jurnalişti riscă pedeapsa cu moartea
Peste 65 de jurnalişti, bloggeri şi scriitori sunt deţinuţi în Iran de la alegerile prezidenţiale contestate din iunie şi ar putea fi judecaţi sub acuzaţia de "spionaj" pentru publicaţiile străine, a anunţat marţi o organizaţie ce militează pentru apărarea profesiei.
Urmărește
30 afișări
Peste 65 de jurnalişti ar putea fi acuzaţi în Iran de spionaj şi riscă pedeapsa cu moartea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Situaţia (din Iran) este mai curând sumbră", a declarat directorul adjunct al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), Robert Mahoney, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York unde a prezentat ultimul raport al acestei organizaţii, intitulat "Atacuri împotriva presei, 2009".
Maziar Bahari, un jurnalist iraniano-canadian care lucra la revista americană Newsweek şi care a fost încarcerat în iunie în Iran şi eliberat după patru luni, a declarat că peste 100 de jurnalişti, bloggeri şi scriitori au fost reţinuţi în perioade diferite după alegeri, peste 65 dintre aceştia fiind în continuare după gratii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
"Ar putea să fie acuzaţi cu toţii de spionaj pentru publicaţiile străine", a precizat el, subliniind că spionajul este pasibil cu pedeapsa cu moartea în Iran.
"Guvernul nu respectă deloc viaţa privată a cetăţenilor", a adăugat Bahari. "Strategia sa este de a insufla fiecăruia, în special jurnaliştilor, un sentiment de insecuritate".
"Guvernul iranian foloseşte în prezent (site-ul Facebook) pentru a-i ancheta pe disidenţi şi jurnalişti, a le controla informaţiile, a descoperi cine le sunt prietenii", a precizat Mahoney. "Întorc împotriva presei tehnologia care ar trebui să o elibereze. Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare".
Mahoney a afirmat că CPJ "urmăreşte îndeaproape tentativele Guvernului de a cenzura şi filtra conţinutul pe Internet, de a monitoriza jurnaliştii, a se informa despre sursele lor şi a încerca să le îngrădească capacitatea de a folosi Internetul ca un instrument de liberă exprimare".
Statele Unite au acuzat săptămâna trecută Iranul că a încerca să impună "o blocadă aproape totală asupra informaţiilor" pentru a face faţă criticilor Guvernului, calificând această atitutinde ca fiind fără precedent.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe