- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.04.2011, 12:48)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Irina Margareta Nistor: Alex. Leo Şerban era un critic extrem de caustic, dar iubitor de cinema
Irina Margareta Nistor a declarat pentru MEDIAFAX că Alex. Leo Şerban, care a murit vineri noaptea, era un critic "extrem de caustic, dar iubitor de cinema" şi un profesionist "foarte serios".
Urmărește
219 afișări
Irina Margareta Nistor: Alex. Leo Şerban era un critic extrem de caustic, dar iubitor de cinema (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
Aceasta a mai spus că Alex. Leo Şerban "era interesat de tot ce era nou în artă" şi era "un bun susţinător al cineaştior cu succese mai în ultima vreme". Irina Margareta Nistor l-a descris pe criticul de film ca fiind "un glas important, foarte serios şi informat".
"Împărtăşeam pasiunea pentru un film care acum este foarte potrivit şi care se numeşte 'Drumul spre stele' (de Anthony Asquith - n.r.)", şi-a amintit Irina Margareta Nistor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Alex. Leo Şerban, unul dintre cei mai importanţi critici de film români, a murit vineri noaptea, la 51 de ani, la Spitalul "Matei Balş" din Bucureşti, fiind diagnosticat cu o boală incurabilă.
Născut pe 28 iunie 1959 la Bucureşti, Alex Leo Şerban a fost critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, senior editor la revista Dilema veche.
A debutat în 1976, cu un poem în Chicago Review din Statele Unite ale Americii. Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "International Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).
A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelenţă pentru studiul imaginii.
Articolele sale au apărut în reviste precum Cahiers du cinema (Franţa), Carta di cinema (Italia) şi Cover Magazine (Statele Unite). De altfel, începând cu 1982 este prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) A colaborat cu Elle, Idei în dialog, Observator cultural şi Suplimentul de cultură.
Alex. Leo Şerban a fost realizator şi moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005 - 2006).
A scris, în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan, volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea), care a primit Premiul Asociaţiei criticilor de film din România şi (în colaborare cu Şerban Foarţă) "Jeu de paume" (LiterNet).
A mai publicat "Dietetica lui Robinson" (Editura Curtea Veche, nominalizată la Premiile României literare şi la cele ale Uniunii Scriitorilor), "De ce vedem filme" (Editura Polirom, Premiul de critică cinematografică al Uniunii Cineaştilor) şi "4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc" (Ed. Polirom, 2009). Totodată, Alex. Leo Şerban a îngrijit colecţia "Biblioteca de film" a editurii Humanitas.
A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, şi a fost intervievat de The New York Times. A susţinut conferinţe a Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Alex. Leo Şerban a avut de asemenea mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi din Statele Unite.
Criticul român a fost membru în boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European.
A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia "Timpul" (2008).
În acelaşi an, Alex. Leo Şerban a fost ales în urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, "criticul de film preferat al cinefililor romani".
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Criticul de film Alex. Leo Şerban a murit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe