Irina Margareta Nistor: Ursul de Aur primit de Netzer completează palmaresul filmului românesc la Berlinală

Irina Margareta Nistor a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ursul de Aur pentru lungmetraj primit de "Poziţia copilului" completează palmaresul filmului românesc la Berlinală, după Ursul de Aur pentru scurtmetraj obţinut de Cristi Puiu şi Ursul de Argint primit de Florin Şerban.

Urmărește
713 afișări
Imaginea articolului Irina Margareta Nistor: Ursul de Aur primit de Netzer completează palmaresul filmului românesc la Berlinală

Irina Margareta Nistor (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Criticul de film Irina Margareta Nistor a spus că filmul lui Cristi Puiu - "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" - "a deschis drumul" pentru premiul primit de "Poziţia copilului" la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Filmul "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj din competiţia oficială şi a primit Ursul de Aur la ediţia din 2004 a Festivalului de Film de la Berlin.

Totodată, Irina Margareta Nistor a amintit şi succesul înregistrat de Florin Şerban la Berlinală. Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, a primit Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer", oferit pentru noi perspective în arta cinematografică, la ediţia din 2010 a Berlinalei.

"Ursul de Aur primit de filmul 'Poziţia copilului' este primul Urs de Aur pentru lungmetraj primit de un film românesc şi completează palmaresul românesc la Berlinală", a spus Irina Margareta Nistor.

Totodată, Irina Margareta Nistor a spus că unul dintre actorii din distribuţia filmului "Poziţia copilului" - Mimi Brănescu - a jucat şi în filmul lui Cristi Puiu "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", premiat la Berlianlă din 2004.

Irina Margareta Nistor a mai remarcat şi prestaţia regizorului Călin Netzer şi a producătoarei Ada Solomon pe scena Berlinalei, după primirea trofeului Ursul de Aur.

"Netzer a stat un timp în Germania şi s-a putut desfăşura mult mai elegant faţă de gazde, inclusiv în discursul de final când a vorbit în limba germană. Cred că şi asta a făcut o impresie bună între altele", a mai spus Irina Margareta Nistor.

Ea a apreciat şi discursul Adei Solomon, care a felicitat actriţele din filmele aflate în competiţia oficială a ediţiei din acest an a Berlinalei. "În toate cele 19 filme aflate în competiţia oficială a exista câte o prezenţă feminină centrală, femeia la 60 de ani cu diverse probleme de familie. În filmul lui Netzer au fost însă mai multe probleme la un loc. Sunt în filmul lui Netzer şi nişte contradicţii care probabil că toate la un loc au dus la un alt tip de scenariu, inedit, care cred că a funcţionat mai bine decât celelalte (filme din competiţia oficială, n.r.)", a mai spus Irina Margareta Nistor.

Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

"Poziţia copilului" s-a aflat în competiţia oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.

Din juriul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (7-17 februarie) au făcut parte Wong Kar Wai (preşedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen şi Ellen Kuras.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Poziţia copilului", sâmbătă seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine după ce, vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici