Israelul, invitatul de onoare la Bookfest 2016, desfăşurat între 1 şi 5 iunie, în Bucureşti

Israelul este oaspetele de onoare al celei de-a unsprezecea ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc la Pavilionul Romexpo din Bucureşti, în perioada 1- 5 iunie 2016, unde aproximativ 200 de edituri se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Israelul, invitatul de onoare la Bookfest 2016, desfăşurat între 1 şi 5 iunie, în Bucureşti

Israelul, invitatul de onoare la Bookfest 2016, desfăşurat între 1 şi 5 iunie, în Bucureşti (Imagine: Andrei Spirache / Mediafax Foto)

"Este o ocazie remarcabilă pentru publicul Bookfest, dar şi pentru editorii români să sărbătorească în acest an literatura israeliană, o forţă de necontestat în peisajul editorial contemporan. O mai bună cunoaştere a resorturilor interne ale acestei literaturi ne va putea ajuta şi pe noi să devenim mai eficienţi în promovarea propriilor noastre valori literare. Legăturile culturale cu Israelul sunt speciale, deoarece există scriitori de origine israeliană care încă scriu în limba română. Există multe memorii în limba română ale autorilor ce trăiesc acolo, în timp ce în România trăiesc autori israelieni, aşadar intersecţiile culturale sunt multiple.", a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Sub sloganul "Israel – Never Stop Dreaming", şase autori israelieni vin în România pentru a participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri şi mese rotunde.

Lista oaspeţilor de onoare ai ediţiei din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum Zeruya Shalev, considerată una dintre cele mai importante scriitoare israeliene ale momentului, Fania Oz-Salzberger, fiica cea mare a celebrului scriitor Amos Oz, care a semnat împreună cu tatăl său lucrarea tradusă la Humanitas, "Evreii şi cuvintele", un fascinant dialog între fiica istoric şi tatăl romancier, pornind de la cele 22 de litere ale alfabetului ebraic, Meir Shalev, apreciat prozator şi reputat jurnalist, al cărui volum, "Roman rusesc", se află pe lista celor mai bine vândute cinci romane israeliene ale tuturor timpurilor, Dror Mishani, ce îmbină în romanele sale cu măiestrie ancheta criminalistică şi suspansul, Gil Hovav, personalitatea media şi cunoscut jurnalist culinar, ce susţine în toată lumea semninarii şi demonstraţii culinare îngemănând gastronomia israeliană cu fabuloase poveşti de familie şi experienţe personale şi Rony Oren, artist unic, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi mai premiaţi animatori din lume, ce creează filme sau cărţi pentru copii, dar şi pentru adulţii ce-şi păstrează spiritul ludic.

"Suntem extrem de fericiţi că Statul Israel este invitatul de onoare al ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Considerat drept unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, acesta constituie un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaşte mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât şi de a se familiariza, în premieră, cu nume noi. Iubitorii de carte vor putea explora universurile felurite imaginate de scriitorii israelieni şi vor avea şansa de a se întâlni şi a interacţiona cu unii dintre aceştia. Vă aşteptăm aşadar la standul nostru inedit, al cărui concept ne îndeamnă să nu ne oprim niciodată din visare.", a declarat Tamar Samash, Ambasadoarea Statului Israel în România, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi.

Standul Israelului, în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediţia a XI-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, unde cei interesaţi vor putea găsi o bogată ofertă de carte în limba ebraică, precum şi ediţii în limba română ale unor cărţi iraeliene cunoscute.

"Literatura israeliană este un mix al limbii vechi, ebraica, ce s-a revitalizat odată cu poporul israelian, în secolul al XIX-lea. Acum limba este bogată, vibrantă, iar stilul autorilor israelieni s-a metamoforzat de la teme ce ţin de ideologie către individualizare. În timp, autorii au experimentat cu noi forme narative, în prezent se observă tendinţa prozatorilor spre o abordare sociologică, se scriu romane detectiviste, chiar cărţi pentru copii. Teme literaturii iraeliene contemporane prezintă realitatea socială fluidă din jurul nostru.", a mai spus Tamar Samash, Ambasadoarea Statului Israel în România.

Organizatorii pregătesc o mulţime de surprize, inclusiv pentru cei mici, cărora li se va acorda în acest an o atenţie deosebită şi care vor fi răsfăţaţi cu un număr mai mare de standuri cu cărţi şi activităţi pentru copii, dat fiind că Bookfest începe chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie.

O altă noutate pentru această ediţie este vizita unei importante delegaţii de editori germani care sunt aşteptaţi la Bookfest 2016 pentru întâlniri profesionale cu colegii din România. Vizita face parte din proiectul România – invitat de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig 2018, coordonat de Ministerul Culturii. Întâlnirile profesionale sunt programate în primele două zile ale Salonului Internaţional de Carte 2016.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu susţinerea Ministerului Culturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici