ISS evacuată de urgenţă din cauza unor deşeuri spaţiale care ameninţau staţia

Echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a fost nevoit să se refugieze pentru scurt timp la bordul unor capsule Soyuz, în vederea evacuării, din cauza unor deşeuri spaţiale care au trecut pe lângă ISS la o distanţă de circa 250 de metri, potrivit AFP.

Urmărește
4 afișări

"Deşeurile spaţiale au fost detectate prea târziu pentru ca staţia să poată efectua o manevră de evitare. Cei şase membri ai echipajului au primit ordinul de a se adăposti la bordul unor vehicule Soyouz", a indicat o sursă de la Centrul rus de control al zborurilor spaţiale pentru agenţia rusă Interfax.

La puţin timp după, aceeaşi sursă a anunţat că pericolul a trecut, dar şi că un deşeu spaţial neidentificat a trecut foarte aproape de ISS, la circa 250 de metri.

Deocamdată, informaţiile despre incident nu au fost confirmate oficial. Un purtător de cuvânt al Centrului rus de control al zborurilor spaţiale a spus doar că manevra de evacuare este una obişnuită în cazul în care ISS este ameninţată de deşeuri orbitale. În cazul unui impact, ISS ar putea fi depresurizată, ceea ce ar condamna echipajul la moarte.

În prezent, ISS este ocupată de trei ruşi Andrei Borissenko, Aleksandr Samokutaev şi Serghei Volkov -, doi americani - Roland Garan şi Michael Fossum - şi un japonez - Satoshi Furukawa.

Un incident similar a avut loc în martie 2009. Zece minute mai târziu, NASA anunţa că pericolul trecuse.

Atunci, cercetătorii au spus că astfel de incidente se vor multiplica într-un spaţiu din ce în ce mai poluat de deşeuri diverse. În afară de sateliţi abandonaţi şi alte obiecte de mari dimensiuni, experţii estimează că circa 300.000 de deşeuri cu dimensiuni între 1 şi 10 centimetri şi alte miliarde de obiecte mai mici gravitează în jurul Pământului.

Circa 18.000 din aceste deşeuri, foarte periculoase pentru navetele spaţiale şi ISS, pentru că se deplasează cu zeci de mii de kilometri pe oră, sunt monitorizate de radarele americane.

Acest lucru nu a împiedicat însă coliziunea, pe 10 februarie 2009, dintre un satelit militar rus şi unul comercial american, din cauza unui deşeu. Era vorba de o premieră, potrivit experţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici