Istoria unui curent literar: Lettrismul s-a născut la Botoşani, a emigrat la Paris şi a reînviat la Roma

Lettrismul este un curent artistic ale cărui baze au fost puse, la Paris, de Isidore Isou (născut Ioan-Isidor Goldstein, la Botoşani) care susţinea primordialitatea sonorităţii literei în esenţa poeziei.

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Istoria unui curent literar: Lettrismul s-a născut la Botoşani, a emigrat la Paris şi a reînviat la Roma

Lettrismul s-a născut la Botoşani, a emigrat la Paris şi a reînviat la Roma

Isidore Isou este fondatorul lettrismului, un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat la finele anilor ’40 la Paris, ca reacţie critică la adresa dadaismului, suprarealismului şi a celui de-al Doilea Război Mondial. Artistul s-a născut pe 29 ianuarie 1925, la Botoşani. La începutul anilor ’40, Isidore Isou şi-a petrecut o scurtă perioadă la Bucureşti, ca jurnalist de avangardă. Aici a publicat revista "Da", în colaborare cu Serge Moscovici. Publicaţia a fost interzisă chiar de la apariţie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, artistul s-a refugiat în Franţa. Puţin cunoscută în România, activitatea artistică şi teoretică desfăşurată de Isidore Isou până în 2007, la moartea sa, acoperă aproape toate domeniile creaţiei şi gândirii umane: literatură, film, arte vizuale şi performative, filozofie, economie politică, ştiinţe.

În aceste zile, la Roma, artistul vizual Gabriele Levy propune, la Galeria Reginart, din capitala Italiei, o re-vizitare a filosofiei lettriste în cheie plastică.

Gabriele Levy s-a născut în 1958, la Buenos Aires (Argentina) iar în prezent locuieşte la Torino. Meandrele biografiei sale rămuroase l-au purtat, pentru ani buni, şi în Israel. Întors în Italia, a avut revelaţia primordialităţii grafice a literelor alfabetului ebraic şi de atunci explorează, în cheie plastică, conceptul artistic al lettrismului.

Literele-sunete ale lui Isidore Isou s-au metamorfozat, astfel, în litere-lucrări de artă plastică ale lui Gabriele Levy.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici