- Home
- Cultură-Media
- (21.10.2024, 18:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Istoricul Cristian Moşneanu va lansa la Curtea Domnească din Târgovişte un volum despre domnitorul Petru Dimitrie Cercel
Urmărește
187 afișări
Istoricul Cristian Moşneanu va lansa la Curtea Domnească din Târgovişte un volum despre domnitorul Petru Dimitrie Cercel
Istoricul prahovean Cristian Moşneanu, cunoscut deja publicului pentru cărţile sale ce fac istoria României mai frumoasă şi mai fascinantă, va lansa un nou volum unic dedicat domnitorului român Petru Dimitrie Cercel.
Evenimentul de lansare va avea loc joi, 24 octombrie a.c., începând cu ora 17:30, la Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti din cadrul Ansamblul Muzeal Curtea Domnească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Alături de autor, la eveniment va fi prezent şi Ionuţ Radu, Directorul Editurii Librex.
Cartea, intitulată Petru Dimitrie Cercel – Gentilomul valah care a fermecat Europa prezintă povestea unui conducător mai rar amintit de cărţile de istorie, dar unic şi care a stârnit admiraţia europenilor de seamă ai vremii, inclusiv pe cea a Papei.
Petru Dimitrie Cercel (1545-1590), fratele mai mare al lui Mihai Viteazul, ne apare în lumina surselor vremii ca o figură remarcabilă, în care se împletesc armonios nobleţea sângelui, o educaţie rafinată şi o carismă captivantă. Descendent al ilustrei dinastii a Basarabilor, ramura Drăculeştilor, Petru Vodă Cercel a domnit în Ţara Românească între anii 1583 şi 1585, lăsând o amprentă durabilă asupra epocii sale nu doar ca moştenitor al unei tradiţii legendare, ci şi ca un veritabil reformator cultural şi diplomatic.
Născut într-o perioadă de profunde tulburări politice, Petru Dimitrie Cercel s-a detaşat de ceilalţi pretendenţi la tron printr-o combinaţie rară de calităţi personale şi intelectuale. Renumit pentru frumuseţea sa fizică şi pentru darul de a fermeca prin cuvânt, aşa cum ne mărturiseşte Alexandru Vlahuţă, Petru Cercel se impune ca o figură plină de farmec şi substanţă.
Poet şi autor de lucrări istorice, stăpânind douăsprezece limbi străine şi având o cultură vastă, Petru Dimitrie Cercel era o prezenţă neobişnuită pentru un domnitor al vremii. Preocupările sale pentru artă, literatură şi diplomaţie îl situează printre cei mai ilustraţi exponenţi ai Renaşterii româneşti, aducând un plus de eleganţă şi rafinament vieţii politice şi culturale a Ţării Româneşti. Studiile sale aprofundate şi educaţia aleasă i-au permis să cultive relaţii internaţionale de prestigiu, fiind apreciat la curţile regale ale Europei.
La curtea lui Henric al III-lea al Franţei, Petru Cercel dialoga de la egal la egal cu cele mai erudite figuri ale vremii, precum Pierre de Ronsard, Ariosto sau Desportes. Papa Sixtus al V-lea ( 1585- 1590), discutând cu cardinalii, spunea despre Petru Dimitrie Cercel că, deşi a cunoscut mulţi oameni, niciunul nu i-a părut mai învăţat în toate tainele lumii decât acest prinţ.
În această lucrare, istoricul Cristian Moşneanu a prezentat o figură complexă şi fascinantă din istoria Ţării Româneşti, cunoscută pentru inteligenţa, farmecul şi contribuţiile sale culturale şi diplomatice. Deşi domnia lui a fost marcată de numeroase provocări şi obstacole, moştenirea sa (culturală şi arhitecturală, în special) continuă să inspire şi să fie recunoscută. Năzuim că, prin lecturarea acestei cărţi, cititorul să dobândească o înţelegere cuprinzătoare a vieţii şi realizărilor acestui principe, precum şi a contextului istoric în care a trăit, formându-şi astfel o imagine mai profundă asupra impactului pe care Petru Dimitrie Cercel l-a avut asupra istoriei noastre.
Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti (2007-2010), actualmente doctorand în istorie, Cristian Moşneanu şi-a început activitatea literară cu câteva poezii epico-istorice care au fost publicate în revista Asociaţiei “Cultul eroilor”, filiala Prahova, al cărei membru era încă din timpul ultimelor clase de liceu (până în 2006). În anul 2010, a acceptat să facă parte din cenaclul “ScrieLiber” alături de alţi scriitori, cenaclu care patrona o revistă şi un site cu conţinut original şi exclusiv cultural, ce se afla în acea perioadă în top 3 pe ţară în ceea ce priveşte vizibilitatea online pe partea de cultură. În cadrul activităţii cenaclului, autorul a publicat poezii, aforisme, dar şi articole de istorie, filozofie şi religie. În anul 2014 a debutat cu un prim volum de versuri intitulat “Gânduri şi Rânduri”, iar în anul 2016 a publicat alături de alţi doi istorici lucrarea “Istorie furată – Întemeierea Ţării Româneşti: Radu Negru Vodă, între legendă, mit şi adevăr”.
În 2018, alături de Editura Librex Publishing, al cărei referent istoric este, a susţinut în ţară (Ploieşti, Bucureşti, Curtea de Argeş, Buzău, Constanţa, Râmnicu-Vâlcea etc.) o serie de conferinţe dedicate evenimentului istoric al Marii Uniri. Totodată, în cadrul aceleiaşi edituri, a coordonat proiectul “Centenarul Marii Uniri”, proiect care a dus în lumina cititorilor 6 monografii dedicate celor mai importante personalităţi istorice româneşti. Tot în anul 2018 a fost consultant istoric pentru filmul omagial dedicat Reginei Maria, intitulat “Inima Nomadă a Marii Uniri”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor din România, fiind şi gazda prezentării filmului în România (Bucureşti, Alba-Iulia, Brăila, Galaţi, Mărăseşti, Curtea de Argeş) şi Republica Moldova (Bălţi).
În acelaşi an, într-un clasament realizat de ziarul Adevărul privind “Top 10 carti de istorie apărute în anul centenar”, cartea sa intitulată “Regina Maria” s-a clasat pe locul trei.
Mai jos detaliem activitatea publicistică şi de autor a lui Cristian Moşneanu:
I. Lucrări de autor:
- Petru Dimitrie Cercel-Gentilomul valah care a fermecat Europa, Editura Librex, Bucureşti, 2017
- Mihai Viteazul, Colecţia CENTENARUL MARII UNIRI, Editura Librex, Bucureşti, 2017
- Regina Maria, Colecţia CENTENARUL MARII UNIRI, Editura Librex, Bucureşti, 2018
- Petru Cercel, Colecţia CENTENARUL MARII UNIRI, Editura Librex, Bucureşti, 2017
- Nicolae Iorga şi Completări şi analiză critică asupra scrierilor marelui savant despre masonerie, Editura Librex, Bucureşti, 2020
- Ferdinand Regele României, Colecţia CENTENARUL MARII UNIRI, Editura Librex, Bucureşti, 2020
- Nicolae Iorga şi Francmasoneria, Ediţia a II-a revizuită şi adăugită, Editura Librex, Bucureşti, 2023
- Petru Dimitrie Cercel-Gentilomul valah care a fermecat Europa, Ediţia a II-a adăugită şi revizuită Editura Librex, Bucureşti, 2024
II. Coautor:
- Istorie furată – Întemeierea çării Româneşti: Radu Negru Vodă, între legendă, mit şi adevăr, Editura Librex, Bucureşti, 2016; (Alături de Cornel Bârsan şi Adrian Anghel)
- Radu Negru Vodă, Colecţia CENTENARUL MARII UNIRI, Editura Librex, Bucureşti, 2018 (Alături de Cornel Bârsan)
- Mircea cel Bătrân, Colecţia CENTENARUL MARII UNIRI, Editura Librex, Bucureşti, 2018 (Alături de Ştefan Dumitrache)
- Ordinul Cavalerilor Basarabi/Order of the Bassarabian Chivalry, Editura Neverland, Bucureşti, 2020 (lucrare bilingvă, în colaborare cu Petre Buneci, Bogdan Galculescu, Ştefan Dumitrache).
- Istoria dreptului Românesc, Editura Librex, Bucureşti, 2021 (lucrare în colaborare cu Petre Buneci)
- 140 de ani de Royal Arch în România/140 years of Royal Arch in Romania, Editura Librex, Bucureşti, 2022 (lucrare bilingvă în colaborare cu Petre Buneci)
- Conspiraţie şi democraţie. Extremisme şi antifrancmasonerie în România precomunistă (în colaborare cu Alexandru Rufanda şi Cătălin Turliuc), Editura Junimea, Iaşi, 2024
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe