Istoricul Margaret MacMillan, în interviul pentru MEDIAFAX: România nu e văzută în lume ca o mare putere, dar e importantă pentru vecinii ei

Istoricul Margaret MacMillan vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre statele importante ale lumii şi despre cum sunt acestea percepute de ceilalţi, menţionând că nu crede că România este văzută ca o mare putere, însă este o ţară importantă pentru vecinii ei.

Urmărește
791 afișări
Imaginea articolului Istoricul Margaret MacMillan, în interviul pentru MEDIAFAX: România nu e văzută în lume ca o mare putere, dar e importantă pentru vecinii ei

Margaret MacMillan (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

În cartea "Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914", de Margaret MacMillan, apărută recent la editura Trei, autoarea spune că marile puteri depind de prestigiul lor şi de felul în care sunt percepute de ceilalţi.

Întrebată cum este percepută România în afara graniţelor, istoricul Margaret MacMillan spune că "este văzută ca o ţară din fostul Imperiu Sovietic care s-a străduit - ca şi altele - să construiască o societate nouă" şi "pare că a avut succes în a face asta".

"Este România văzută în lume ca o mare putere? Nu cred. Este importantă pentru vecinii ei. Dacă vorbeşti cu Serbia, cu Bulgaria sau Ungaria, România este un jucător cheie. La fel ca ţara mea, Canada, este importantă pentru vecinii ei, dar nu este o mare putere. Ceea ce nu este un lucru rău. Să fii o mare putere are propriile dezavantaje", spune Margaret MacMillan, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Recent, la editura Trei, a fost publicată cartea "Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914", de Margaret MacMillan. La evenimentul de lansare, care a avut loc la Bucureşti, a fost prezentă şi autoarea, care, alături de Lucian Boia, a fost protagonista unei dezbateri despre Primul Război Mondial.

Margaret MacMillan este istoric, profesor de istorie internaţională la Oxford University, unde este director al St Antony's College. A fost rector al Trinity College şi profesor de istorie la University of Toronto, iar anterior, la Ryerson University. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media.

Este autoarea lucrărilor "Women of the Raj" (1988, 2007); "Paris 1919: Six Months that Changed the World" (2001) - pentru care a fost distinsă cu Samuel Johnson Prize; "Nixon in China: Six Days that Changed the World; The Uses and Abuses of History" (2008) şi "Extraordinary Canadians: Stephen Leacock" (2009). Cea mai recentă carte a sa este "The War that Ended Peace" ("Războiul care a pus capăt păcii"). În 2006, MacMillan a fost învestită cu titlul de Ofiţer al Ordinului Canadei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici