- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.06.2016, 08:17)
- Alina Pavelescu
Istorie de marţi până marţi. Săptămâna 21 – 28 iunie
Caldură mare în Bucureşti. Momentul ideal să ne gândim la locuri de stat la umbră, plimbări în parc, veşminte de la Marea Mediterană şi, de ce nu, la iubiri împărtăşite.Recomandările Alinei Pavelescu pentru 21–28 iunie pornesc de la expoziţia de veşminte greceşti şi ajung la proiecţia "Love Story".
Urmărește
324 afișări
Istorie de marţi până marţi. Săptămâna 21 – 28 iunie
Începem totuşi cu hainele, căci nicio aventură nu e complet reuşită dacă nu eşti îmveşmântat(ă) cum se cuvine. Găsiţi idei câte doriţi în expoziţia "Veşminte tradiţionale greceşti", care se deschide marţi, 21 iunie, la ora 14:00, pe Lipscani, la ArCuB. Expoziţia este organizată de Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti, Muzeul Benaki şi Fundaţia Etnografică din Peloponez "Vasilios Papantoniou", în parteneriat cu ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi va putea fi vizionată până pe 24 iunie, inclusiv în Noaptea Institutelor Culturale.
Sunt expuse fotografii din patrimoniul Muzeului Benaki, obiecte de îmbrăcăminte şi materiale video aparţinând Fundaţiei Etnografice "V. Papantoniou" din Peloponez, totul dedicat celebrării dialogului intercultural în spaţiul balcanic. Cei care doresc să aprofundeze informaţiile din expoziţie, sunt invitaţii şi la conferinţele, proiecţiile de documentare, concertele de muzică grecească ce o vor însoţi.
Pe 22 iunie, la ora 17:00, Muzeul Naţional de Istorie al României ne invită pe Calea Victoriei, la vernisajul unei expoziţii-eveniment: "România – civilizaţii suprapuse". Expoziţia reuneşte artefacte arheologice şi istorice de primă importanţă din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale altor 25 de muzee româneşti: Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bucureşti), Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj Napoca), Muzeul de Artă (Cluj Napoca), Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Muzeul Naţional al Banatului (Timişoara), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (Tulcea), Muzeul Bucovinei (Suceava), Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” (Târgovişte), Muzeul Judeţean Mureş (Târgu Mureş), Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (Deva), Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Naţional Secuiesc (Sfântu Gheorghe), Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa (Olteniţa), Muzeul Regiunii Porţilor de Fier (Drobeta Turnu Severin), Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” (Vaslui), Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Judeţean Teleorman (Alexandria), Muzeul Judeţean Maramureş (Baia Mare), Muzeul Romanaţilor (Caracal), Muzeul Judeţean Argeş (Piteşti), Muzeul Banatului Montan (Reşiţa), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj (Zalău).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Vizitatorii vor putea admira, cu această ocazie, şi printurile 3D a patru dintre piesele expuse în original: "statuetă antropomorfă tipică pentru cultura Gârla Mare (preistorie), cap de statuie – Serapis (antichitate), cahlă de sobă (ev mediu) şi cruce de mână (epocă modernă)". Aceste printri, realizare cu ajutorul unei imprimante achiziţionate cu ajuotrul unei co-finanţări elveţiene în cadrul proiectului "Creşterea implicării în protecţia mediului prin implementarea unei staţii experimentale pentru reciclarea materialelor plastice în vederea producerii de filament pentru imprimarea 3D/ Rec-o-Plast", sunt puse la dispoziţie de Asociaţia "Cultura Verde". Expoziţia va rămâne deschisă până pe 18 septembrie.
Pe 23 iunie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas din vecinătatea Cişmigiului, suntem invitaţi la lansarea volumului "Republica de la Ploieşti şi începuturile parlamentarismului în România".
În ciuda titlului jucăuş, cartea scrisă de Silvia Marton, profesoară la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti, este una cât se poate de serioasă. Ea oferă o imagine completă şi pertinentă a funcţionării sistemului parlamentar românesc la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şi a moravurilor sale electorale, dintre care unele nu s-au pierdut cu totul nici astăzi. La lansarea de la Humanitas-Cişmigiu vor participa, alături de autoare, prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, antopolog, eseist şi publicist, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice (SNSPA), şi conf. univ. dr. Mircea Vasilescu, eseist, critic, istoric literar, jurnalist şi traducător român, profesor la Universitatea din Bucureşti.
Pe 26 iunie, fiindcă e duminică, Asociaţia pentru Istoria Artei ne îmbie la o plimbare în parc. Nu în oricare, ci în Parcul Carol I, locul care a găzduit, fix acum 100 de ani, marea Expoziţie Generală a României, patronată de regele Carol I. Şi nu e vorba de o simplă plimbare, ci de un tur ghidat prin acele cotloane ale parcului în care încă mai pot fi admirate urmele acestei expoziţii. Din anunţul organizatorilor, aflăm că "Proiectul Asociaţiei Istoria Artei îşi propune reconstituirea istorică şi digitală a Expoziţiei Generale Române din 1906 din Parcul Carol I, din perspectiva pavilioanelor de arhitectură, a monumentelor, a personalităţilor care au contribuit la realizarea proiectului urbanistic şi peisagistic, crescând potenţialului istorico-cultural al zonei Filaretului".
Participarea la tur este gratuită, activitatea fiind finanţată de ArCuB şi Primăria Municipiului Bucureşti în cadrul Programului cultural Bucureşti - Oraşul in-vizibil. Aşadar, dacă doriţi să luaţi parte la reconstituirea unei bucăţi din istoria Bucureştiului de acum 100 de ani, nu vă rămîne decît să fiţi duminică, la ora 12, în faţa Fântânii Zodiac, punctul de întâlnire al exploratorilor.
În fine, marţi 28 iunie, ar cam fi timpul să dăm ochi cu romantismul nostru şi să ne aducem aminte că există şi dragoste în această lume. Multe poveşti de dragoste, transpuse cinematografic, au făcut, în felul lor, istorie. E cazul filmului "Love Story", pe care sigur vi-l mai amintiţi, fiindcă multe generaţii înfrăţite au lăcrimat copios la vizionarea lui, în anii '70. Ei bine, Andrei Bîrsan şi asociaţia "Bucureştiul meu drag" ne propun o reeditare originală a fenomenului Love Story: o expoziţie fotografică, însoţită – inevitabil îndrăznesc să spun – de proiecţi filmului, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.
În cadrul evenimentului, organizat cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, invitatii Vlad Eftenie, lector doctor arhitect si Mihai Fulger, managerul Cinematecii Romane, vor vorbi despre fotografia iubirii si simbolistica ecranizarii "Love Story". Cel mai interesant lucru pe care trebuie să îl ştiţi despre această expoziţie e legat tocmai de fotografiile expuse acolo: nu sunt fotografii de profesionişti, ci fotografii adunate cu ajutorul unui apel foart original la crearea "propriului Love Story", adresat tuturor îndrăgostiţilor, din Bucureşti şi nu numai. Dacă vă simţiţi suficient de îndrăzneţi ca să vă expuneţi poveştile de dragoste, încă mai aveţi timp să vă înscrieţi cu propriile fotografii. Detalii despre înscriere, aici: http://www.orasul.ro/expozitiifoto/view/love-story.html
Să ne vedem cu bine prin oraş!
Citeşte şi: Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 iunie
Citeşte şi: Street Delivery în Baia Mare: Beat-boxer cu multe vizualizări pe Facebook şi meşteriţe de la Săpânţa - GALERIE FOTO
Citeşte şi: Tablouri realizate de Kurt Cobain, într-o expoziţie-turneu: "Are nişte pânze uimitoare pe care mulţi oameni nu le-au văzut sau nici măcar nu au auzit de ele"
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Semnificaţii istorice pentru ziua de 21 iunie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump