Iurie Darie îşi sărbătoreşte ziua de naştere la un restaurant bucureştean, cu prietenii apropiaţi

Iurie Darie, care împlineşte luni 82 de ani, îşi va sărbători ziua de naştere în formulă restrânsă, la un restaurant bucureştean, alături de prieteni apropiaţi, a declarat pentru MEDIAFAX Anca Pandrea, partenera de viaţă a actorului.

Urmărește
46 afișări

Potrivit Ancăi Pandrea, aniversarea din acest an a lui Iurie Darie "nu o să fie la fel de efervescentă" precum cea de-a 80-a aniversare a acestuia. "O să mai facem aşa o petrecere la 85 de ani", a adăugat Anca Pandrea.

În schimb, Anca Pandrea a spus că îi va oferi lui Iurie Darie, de ziua lui, "o masă superbă" la un restaurant bucureştean, alături de prieteni apropiaţi.

Iurie Darie şi Anca Pandrea sunt împreună de aproape 25 de ani.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1952 şi a debutat în anul 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei.

În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care "Răsare soarele" (1954), "Răsare soarele" (1954), "Alo? Aţi greşit numărul!" (1958) "Băieţii noştri" (1959), "S-a furat o bombă" (1961), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Răutăciosul adolescent" (1968), "Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Muschetarul român" (1975), "Blutsbruder" (1975), Misterul lui Herodot" (1976), "Drumul oaselor" (1980), "Sing, Cowboy, Sing" (1981), "Ringul" (1985), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999). În 2004 a jucat în serialul "Numai iubirea" de la postul Acasă.

Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din Bucureşti. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Printre spectacolele în care a jucat se numără: "Troilus şi Cresida" de William Shakespeare şi "Umbra" de Evgenii Şvarţ, ambele în regia lui David Esrig.

După Revoluţie, a jucat în "Pălăria", o producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), şi "Patru pe o canapea şi valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).

A fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu. Din casătoria lor s-a născut în 1959 Alexandru (Ducu) Darie, care din 2002 este directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, iar în 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

După moartea Consuelei Roşu, Iurie Darie s-a îndrăgostit de actriţa Anca Pandrea, cea de-a doua lui soţie, cu care a avut o relaţie de aproape 25 de ani.

În 2009 Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici