James Murdoch ştia de interceptările telefonice, susţin doi executivi ai News International. Preşedintele trustului respinge acuzaţiile

James Murdoch, preşedintele trustului News International, a respins acuzaţiile a doi foşti membri ai conducerii grupului, care au declarat că el ar fi ştiut despre un email ce sugera că interceptarea telefoanelor era o practică răspândită.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului James Murdoch ştia de interceptările telefonice, susţin doi executivi ai News International. Preşedintele trustului respinge acuzaţiile

James Murdoch (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

James Murdoch, care anterior le spusese parlamentarilor britanici că nu avea cunoştinţă de un asemenea email, a declarat marţi că îşi menţine afirmaţiile, informează site-ul postului Sky News.

Doi foşti executivi ai News International (NI) au declarat în faţa parlamentarilor britanici că sunt siguri că James Murdoch ştia despre un anumit e-mail ce sugera că interceptarea telefoanelor era o practică mult mai răspândită decât a admis compania iniţial. Fostul redactor-şef al News of the World, Colin Myler, şi Tom Crone, fostul manager al departamentului juridic al publicaţiei, au compărut în faţa Comisiei parlamentare de Cultură, Media şi Sport.

Parlamentarii i-au chestionat pe cei doi despre afirmaţiile lui Murdoch, potrivit cărora acesta nu ştia nimic despre email-ul care sugera că interceptarea telefoanelor era o practică foarte răspândită.

Când a apărut în faţa comisiei parlamentare britanice, în luna iulie, James Murdoch a declarat că nu ştia nimic despre acest e-mail, care conţinea transcrierea unei convorbiri, interceptate ilegal, a lui Gordon Taylor, şeful Asociaţiei Profesioniste a Fotbaliştilor. Aparent, e-mailul despre Taylor îi era adresat lui Neville Thurlbeck, şeful echipei de reporteri de la News of The World.

Declaraţia lui James Murdoch, potrivit căreia nu ştia nimic despre acest email, a fost contrazisă de Myler şi Crone.

Crone a recunoscut că interceptările telefonice reprezentau o practică răspândită şi nu o abatere comisă doar de Clive Goodman, corespondentul pe chestiuni regle al News of the World. El a spus că l-a informat, în 2008, pe Murdoch jr. despre e-mail-ul adresat lui Neville Thurlbeck, într-o şedinţă de 15 minute, la care a luat parte şi Myler.

În prezent, News Corporation şi News International sunt în mijlocul unui scandal privind interceptări telefonice ilegale, care a început în Marea Britanie, dar se pare că are ramificaţii şi în Statele Unite ale Americii.

Potrivit poliţiei britanice, publicaţia News of the World, deţinută de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, între care familiile unor adolescenţi asasinaţi. Aceste dezvăluiri au ridicat întreaga clasă politică din Marea Britanie împotriva lui Rupert Murdoch.

Închiderea publicaţiei News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, în care a reuşit să ajungă printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capăt scandalului interceptărilor telefonice ilegale.

Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalişti, reţinerea unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat, şi de mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. În ultimele săptămâni, poliţia britanică a operat mai multe arestări, printre acestea numărându-se Coulson, dar şi Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanică a News Corp. - şi fost redactor-şef al NOTW, însă cei mai mulţi au fost eliberaţi pe cauţiune.

Se ştie că telefoanele a sute, chiar mii de personalităţi - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema şi sportive - au fost ascultate de jurnalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici