Jean-Luc Godard - regizorul care ignoră Hollywood-ul

Hollywood-ul îl aşteaptă pe legendarul regizor francez Jean-Luc Godard să primească premiul Oscar pentru întreaga carieră, dar artistul nu răspunde la niciun mesaj trimis de către Academia Americană de Film, informează The Independent.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Jean-Luc Godard - regizorul care ignoră Hollywood-ul

Jean-Luc Godard - regizorul care ignoră Hollywood-ul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Academia a anunţat, miercuri, că Godard va primi premiul Oscar pentru întreaga activitate, premiu ce recompensează "extraordinara sa distincţie" şi "excepţionala contribuţie" la arta cinematografică.

Dar, după două zile de eforturi, Academia încă nu a reuşit să îl informeze pe Godard de acest lucru. "Scrisori, faxuri, telefoane, toate au rămas fără răspuns", notează The Independent, subliniind că lipsa răspunsurilor ar putea însemna un singur lucru: autorul îi ignoră deliberat.

"Am încercat să dăm de el începând de marţi, de la ora şapte seara", a declarat, pentru Hollywood Reporter, directorul executiv al Academiei Americane de Film, Bruce Davis. "Am încercat să îi trimitem faxuri, să îi dăm telefon, am trimis e-mail-uri asociaţilor sau prietenilor săi. I-am trimis chiar o scrisoare formală prin FedEx", a completat acesta.

Godard este cunoscut pentru ideile sale comuniste şi pentru faptul că mereu a avut o părere proastă despre Statele Unite ale Americii şi Hollywood. Deşi filmul său "Cu sufletul la gură/ A bout de souffle" (1960) a devenit un clasic şi l-a făcut celebru, transformându-l pe regizor într-unul din promotorii "noului val" francez, Godard a refuzat constant ofertele marilor studiouri şi a făcut aproape toate cele 70 de filme ale sale din bani puţini, în limba sa natală.

Nici în prezent artistul nu are un agent care să intermedieze chestiuni precum cea legată de premiul Academiei, aşa că a-l contacta pe Godard este o activitate de dimensiuni kafkiene. Numărul său de telefon este un secret bine păzit, iar varianta e-mail-ului este aproape de neluat în considerare, deoarece Godard îşi realizează scenariile la maşina de scris şi refuză internetul din principiu.

Astfel, având în vedere că Godard urăşte călătoriile lungi cu avionul (care îl împiedică să fumeze iubitele sale ţigări Gitanes), temerile că nu va veni, în noiembrie, la evenimentul în cadrul căruia se decernează Oscarulrile onorifice sunt întemeiate. De-a lungul timpului, doar câţiva destinatari ai acestor premii nu au venit să ridice celebra statuetă, printre care s-a numărat şi Audrey Hepburn (care a murit în acel an).

Godard are şi faima de a nu apărea la evenimente formale. În 2007 ar fi trebuit să fie prezent la ceremonia Academiei Europene de Film, când i s-a decernat premiul pentru întreaga activitate. În ultimul moment, acesta a decis să stea acasă, motivându-şi absenţa printr-un mesaj bizar.

"De fiecare dată spun «mulţumesc» şi «nu, mulţumesc»", scria în mesaj. "Când cineva spune că am creat cât într-o viaţă, trebuie să accept acest lucru. Dar spiritul meu critic nu mă lasă să fac asta. Nu cred că am o carieră. În franceză, cuvântul poate însemna şi carieră de piatră, iar, dacă acesta din urmă este sensul premiului, accept distincţia", a încheiat acesta.

La începutul anului, Godard a refuzat să participe la Festivalul de la Cannes, unde avea programată o conferinţă de presă, în cadrul căreia ar fi trebuit să vorbească despre cel mai recent film al său, "Socialisme". De altfel, "Socialisme" a fost descris de către critici ca fiind "un montaj de 100 de minute ale unor imagini, sunete, texte, cu o poveste dezlânată, care include filmări de arhivă de pe un vas de croazieră".

Atunci, Godard a anunţat, într-un fax transmis preşedintele festivalului, Thierry Frémaux, că nu va putea veni la festival. "Din cauza unor evenimente pe care grecii le-ar putea înţelege mai bine, nu pot fi la dispoziţia dumneavoastră, la Cannes", scria în fax. "Aş merge şi la capătul lumii pentru acest festival... dar, date fiind circumstanţele, nu voi face niciun pas în această direcţie", a completat cineastul francez.

Regizorul franco-elveţian Jean-Luc Godard, unul dintre pionierii Noului val cinematografic francez, apărut la sfârşitul anilor '50 - '60, a fost recompensat, de-a lungul carierei sale, cu numeroase premii, printre care Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, pentru "Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution" (1965), Ursul de Argint, pentru " Une femme est une femme" (1961), un premiu César onorific în 1998, un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene, în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici