Jiři Menzel, pentru gândul: Am văzut un singur film 3D

Regizorul ceh Jiři Menzel a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Cristian Tudor Popescu, pentru gândul TV, că până în prezent a văzut un singur film 3D, nefiind interesat să regizeze o producţie în acest format.

Urmărește
39 afișări

Cunoscutul regizor ceh Jiři Menzel a fost invitatul jurnalistului şi filmologului Cristian Tudor Popescu, într-un interviu pentru gândul TV, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanţa publicului în sălile de film şi despre relaţiile dintre totalitarism şi religie.

Jiři Menzel este un reprezentant al noului val al cinematografiei cehe din anii '60. A fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, pentru "Trenuri bine păzite", în 1968, rămânând în actualitate cu filme precum "În slujba regelui Angliei" (2006).

Întrebat dacă ar dori să realizeze un film 3D, regizorul ceh a mărturisit că a văzut o singură astfel de reprezentaţie până în prezent.

"Am văzut un singur astfel de film, un film de animaţie. Ar trebui să văd mai multe filme de genul acesta pentru a putea să iau o decizie, dar în momentul de faţă nu simt nicio nevoie interioară să fac asta", a spus regizorul ceh, adăugând că nu s-a uitat nici la "Avatar" - filmul lui James Cameron, lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei (aproape 2,8 miliarde de dolari).

"Am avut bilete la premieră, dar filmam ceva şi nu am vrut să pierd vremea. Pe urmă am aflat că ar fi un film de cotitură în cinematografie", a spus el.

Jiři Menzel şi-a reamintit de momentele din 1968, când tancurile ruseşti puneau capăt mişcării de reformă din Cehia, iar Nicolae Ceauşescu vizita Praga în semn de susţinere a regimului lui Alexander Dubček.

"În acele momente, în care eram ameninţaţi de ruşi şi Ceauşescu a venit în vizită la Praga, îl iubeam. Acum ştiu adevărul şi ştiu că s-a purtat mai rău decât comuniştii noştri. Imaginea mea de acum asupra lui Ceauşescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doar ca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev", a povestit Jiři Menzel.

Regizorul ceh a lămurit şi fenomenul unic petrecut în Cehia, după 1989. Faţă de celelalte ţări din blocul comunist, Cehia s-a distanţat în loc să se apropie de religie.

"Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credinţa catolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-a fost impusă, am avut mereu o atitudine laxă faţă de religie", a spus Jiři Menzel, continuând să arate felul în care diferitele confesiuni creştine modelează dezvoltarea unui popor.

"Catolicii au avut noroc cu mişcările protestante. Protestanţii au învăţat să fie independenţi, catolicii nu chiar în aşa mare măsură. De aceea, dacă treceţi din Germania protestantă în Franţa catolică, veţi vedea că aţi trecut dintr-o ţară curată şi civilizată într-una haotică. De asemenea, în ţările scandinave, care sunt protestante, corupţia este la cel mai mic nivel, în timp ce, dacă ne uităm la Italia catolică, avem parte de corupţie generalizată", a spus regizorul, trecând apoi la ortodoxism.

"Şi mai rău este în ţările ortodoxe. Nu e vorba nici măcar de corupţie, e vorba de apatie. Apatie care a făcut ca ruşii să accepte atât de uşor comunismul şi biserica pravoslavnică să găsească imediat puncte comune cu puterea comunistă", a spus Jiři Menzel, trecând apoi la descrierea mentalităţilor germanilor şi a ruşilor în prezent.

"După zeci de ani, deşi nu mai trăieşte niciun german implicat în al Doilea Război Mondial, Germania tot mai plăteşte compensaţii evreilor, germanii încă îşi mai cer scuze, încă au mustrări de conştiinţă. Pentru ruşii ortodocşi, ce-a fost a fost, aşa a vrut Dumnezeu. Nu o să găsiţi nicăieri un rus care să-şi ceară scuze", a încheiat acesta.

Jiři Menzel se numără printre cei mai importanţi regizori cehi de film şi teatru, dar, în acelaşi timp, este actor de teatru şi film. A studiat regia de film la Facultatea de Arte Frumoase din Praga (FAMU) în anii 1958 - 1962, în perioada care a dat naştere unei întregi generaţii de creatori denumită "noul val ceh". Prima lucrare independentă a fost "Moartea domnului Baltazar" din filmul "Micile Perle" (1965), o colecţie de ecranizări ale câtorva povestiri scrise de faimosul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Apoi a debutat în lungmetraj, tot cu o ecranizare după Hrabal, "Trenuri bine păzite" (1966), film cu care a câştigat premiul Oscar.

Odată cu ocuparea Cehoslovaciei de forţele Pactului de la Varşovia, din 1968, şi a începutului perioadei aşa-zise "de normalizare", Menzel a fost unul dintre primii regizori căruia i-a fost interzis să mai facă filme. Comuniştii au fost deranjaţi de "Ciocârlii pe sârmă" (1969), tot o adaptare după Hrabal, care expunea adevărata natură a democraţiei din Cehoslovacia anilor '50. Acest film a avut premiera abia în 1990, când, printre multe alte premii, a obţinut Ursul de Aur la Berlinală. Aproape toate peliculele lui Menzel au reprezentat Cehoslovacia şi Republica Cehă în cadrul festivalurilor internaţionale de film şi multe dintre ele au obţinut importante premii. Pentru filmul său "În slujba regelui Angliei" el a fost recompensat cu premiul FIPRESCI la Berlinală, în 2007.

Jiři Menzel este membru al Academy of Motion Picture Arts and Sciences din SUA, al Academiei de Film Europene şi al nou înfiinţatei Academii de film si televiziune cehe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici