Jocurile video, tot mai orientate spre telefoanele mobile, după modelul stilului de viaţă modern

De când există computerele, mulţi utilizatori au vrut să le folosească doar pentru a se juca. După lansarea în urmă cu 50 de ani a jocului "Spacewar!", piaţa jocurilor video a explodat pentru a deveni o industrie care aduce miliarde de dolari, fiind tot mai mult orientată spre telefoanele mobile.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Jocurile video, tot mai orientate spre telefoanele mobile, după modelul stilului de viaţă modern

Jocurile video, tot mai orientate spre telefoanele mobile, după modelul stilului de viaţă modern (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Atunci când firma DEC a pus un computer la dispoziţia universităţii americane MIT în anii '60, directorii ei nu se aşteptau ca programatorul Steve Russell să decidă că cea mai bună metodă pentru a demonstra capacităţile tehnice ale computerului consta în crearea unui joc video, informează AFP.

Piaţa jocurilor video, pe dispozitive mobile precum telefoane inteligente, tablete şi PC-uri, generează în prezent 101 miliarde de dolari, iar această cifră ar putea ajunge la 111 miliarde de dolari în 2015 şi la 128 miliarde de dolari în 2017.

Computerele, portabile sau nu, au rămas multă vreme bastionul pasionaţilor de jocuri video. Însă consolele Microsoft, Sony şi Nintendo au introdus noi forme de distracţii la domiciliu odată cu lansarea sistemelor Xbox, PlayStation şi Wii.

În prezent, jocurile pe telefoanele inteligente se impun tot mai mult pe această piaţă.

Noi generaţii de console, precum Xbox One şi PlayStation 4, lansate la sfârşitul anului trecut, au încercat să reînnoiască jocurile video pe o piaţă aflată deja sub presiune datorită foarte popularelor jocuri pentru smartphone şi tablete. Însă cea mai recentă consolă Ninetendo, Wii U, a întâmpinat dificultăţi în atragerea utilizatorilor.

În plus, regii consolelor sunt concuraţi de studiouri precum Activision Blizzard, Electronic Arts, Ubisoft, Disney Interactive, iar Warner Brothers au devenit "titanii" programelor pentru jocurile video.

În timp ce consolele mizează pe jocuri de realitate virtuală, ca într-un film, cu meniuri ce permit vizualizarea în streaming - fără descărcare - a unor filme şi a unor emisiuni de televiziune, jocurile pentru dispozitivele mobile au parte de un succes fulgerător.

În prezent există deja mai multe aplicaţii pentru jocurile pe smartphone şi tablete decât pentru oricare alte funcţii.

Totodată, acestea sunt aplicaţiile care aduc cei mai mulţi bani: veniturile provin din descărcările de aplicaţii cu plată sau din tranzacţiile din cursul jocurilor pentru a trece la un nivel superior de dificultate.

Grupul britanic King Digital Entertainment, care a dezvoltat foarte popularul joc de aliniere a unor bomboane Candy Crush Saga, s-a declarat pregătit pentru a-şi face intrarea la bursă. Printre ceilalţi producători de jocuri de mare succes se află Rovivo, Wooga şi Supercell.

Compania californiană Zynga, care a început să lanseze jocuri pe reţelele de socializare pentru a-i urmări pe jucători pe aparatele lor mobile, intenţionează să relanseze jocurile "Farmville" şi "Words With Friends" în acelaşi timp cu foarte popularul ei joc "Zynga Poker".

Veniturile generate de jocurile pentru dispozitive mobile ar trebui să se dubleze în următorii doi ani şi vor ajunge la 22 miliarde de dolari.

Viitorul se anunţă promiţător odată cu noul şi deja înfloritorul sector al sportului electronic (eSport), ce include competiţii de jocuri video de strategie şi de luptă, campionate de amploare, sponsori, comentatori, publicitari şi mulţi bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici