Jucan (CNA), despre ajutorul de stat la TV: Un mecanism de susţinere a posturilor fidele Guvernului

Valentin Jucan, membru al CNA, spune că OUG, adoptată miercuri, potrivit căreia operatorii economici din domeniul audiovizual vor beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 15 milioane de euro, este un mecanism de susţinere financiară a televiziunilor fidele actualului Guvern.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului Jucan (CNA), despre ajutorul de stat la TV: Un mecanism de susţinere a posturilor fidele Guvernului

Valentin Jucan (Imagine: Andreea Alexandru-Mediafax Foto)

Valentin Jucan a propus în ultimele luni crearea unui "Fond Audiovizual" care să finanţeze primele 12 de televiziune private şi libere la retransmisie din România cu bani proveniţi de la operatorii de cablu. În acest sens, acest membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a spus că ar fi necesară modificarea Legii audiovizualului printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Însă, potrivit unui comunicat de presă de miercuri al Guvernului, Executivul a renunţat la instituirea Fondului Audiovizual, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor cabliştilor, dar va institui o schemă de ajutor de stat pentru instituţiile din presa audiovizuală care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi culturale.

Valentin Jucan critică decizia de miercuri a Guvernului, considerând-o a fi un mecanism de susţinere a televiziunilor fidele actualului Executiv.

"Guvernul României a adoptat în şedinţa de ieri, 10 iunie, o ordonanţă de urgenţă care instituie o schemă de ajutor de stat pentru posturile de televiziune şi radio, fără a oferi detalii despre normele de aplicare a acestei măsuri. Constat că ordonanţa promovată ieri de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susţinerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susţinerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic", spune Valentin Jucan, într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Valentin Jucan mai spune că, încă de anul trecut, a subliniat faptul că fiscalizarea presei este o temă extrem de importantă. "Am propus public, ca măsură generală aplicabilă întregii mass-media din România, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%. Ca alternativă, am iniţiat proiectul Fondului audiovizual. Cei care au avut curiozitatea să analizeze propunerea mea au putut observa că, printr-un mecanism din care făceau parte reprezentanţii presei şi a societăţii civile, erau excluse formele de susţinere financiară a emisiunilor informative, tocmai pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului. Am susţinut şi susţin în continuare faptul că audiovizualul din România trebuie sprijinit pentru ca, la rându-i, să furnizeze publicului emisiuni educativ-culturale, emisiuni în care moralitatea şi decenţa sunt valori respectate", afirmă Valentin Jucan.

Jucan precizează că premierul Victor Ponta s-a folosit de propunerile sale, pe care însă le-a denaturat.

"Faptul că Primul-ministru Victor Ponta, după nenumărate modificări ale proiectului de ordonanţă, netransparent, fără consultări publice, într-o manieră caracteristrică amatorilor, adoptă o măsură mai mult decât îndoielnică, demonstrează un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariţia emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susţinere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, această ticăloşie nu a fost dusă până la capăt. Normele de aplicare/funcţionare a Ordonanţei adoptate ieri încă nu au fost stabilite. Aşadar, există încă posibilitatea ca demersul iniţial, cel care are în vedere exclusiv interesul publicului şi protejarea principiului culturalităţii, să fie atins", mai spune Valentin Jucan.

Acesta face apel la "nenumăraţii analişti, inexistenţi până ieri, care, cu ferocitate, şi-au folosit unica capacitate de care dispun, aceea de a critica, desfiinţa, înfiera, fără să aducă vreo contribuţie, fără să fi avut vreodată vreo propunere clară, să nu mai deplângă starea în care se află presa din România".

"Nu v-am auzit niciodată ridicând vocea pentru a susţine jurnalismul de calitate, propunând măsuri concrete. Nu v-am auzit niciodată vorbind despre cum ar putea fi îmbunătăţit conţinutul emisiunilor, în sensul sprijinirii culturii şi a educaţiei media. Rareori cineva a ridicat privirea către forurile europene pentru a solicita sprijin în identificarea de soluţii în sprijinul presei. Atunci când postul de televiziune TVR Cultural a fost desfiinţat, cu extrem de puţine excepţii, nu am văzut reacţii vehemente. Unde aţi fost, domnilor? Cui foloseşte retorica dumneavoastră? În niciun caz presei, cu atât mai puţin românilor intoxicaţi cu dezinformare şi prost gust. Susţin în continuare faptul că proiectele editoriale exclusiv educativ-culturale trebuie susţinute, în folosul publicului", concluzionează Valentin Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici