- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.03.2015, 13:47)
- Madalina Cerban
Jucan, membru CNA: Am fost chemat la DNA, după ce preşedintele CNA mi-a ascuns un document
Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, marţi, la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, că, anul trecut, a fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru un caz în care preşedintele CNA, Laura Georgescu, i-ar fi ascuns un document.
Urmărește
248 afișări
Jucan, membru CNA: Am fost chemat la DNA, după ce preşedintele CNA mi-a ascuns un document (Iamgine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)
"Am fost chemat anul trecut la DNA pentru a da clarificări privind modul în care CNA a reglementat situaţia unei licenţe audiovizuale. Aflu acum că votul a fost viciat prin faptul că preşedintele CNA mi-a ascuns o poziţie oficială a serviciului Juridic (al Consiliului, n.r.). Nota de la serviciul Juridic nu mi-a fost adusă la cunoştinţă, aceasta fiind ascunsă de doamna Laura Georgescu. DNA mă întreabă acum ce s-a întâmplat", a spus Valentin Jucan, marţi, în faţa membrilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.
La întrebarea adresată de agenţia MEDIAFAX, Valentin Jucan a spus că se referă la situaţia licenţei audiovizuale a Giga TV.
Valentin Jucan s-a referit la faptul că, în septembrie 2014, DNA a anunţat că, în dosarul privind obţinerea licenţei audiovizuale de către Giga TV, a început urmărirea penală faţă de Viorel Hrebenciuc, deputat PSD la acea dată, Narcisa Iorga, care la acel moment era membru al CNA şi al cărei mandat s-a încheiat în octombrie 2014, Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra-Neamţ. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV. Pe de altă parte, Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Procurorii au precizat atunci că televiziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasă licenţa pe 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, "pentru orice motive imputabile titularului". În şedinţa CNA din data respectivă i-a fost retrasă licenţa Giga TV, decizia fiind luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi. Ulterior, pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.
Pe de altă parte, Valentin Jucan a susţinut, marţi, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor că preferă să demisioneze din funcţia de membru al CNA, decât să intre în închisoare din cauză că votează în necunoştinţă de cauză anumite speţe, pentru că Georgescu îi "ascunde" anumite documente.
"DNA transmite Consiliului acum 10 zile un document. Domnii procurori au spus că prezentul document trebuie transmis tuturor membrilor Consiliului, pentru că, în partea de jos a adresei, domnii procurori au constatat că mai multe comunicări cu instituţia s-au desfăşurat foarte greu (...) Prefer să demisionez decât să intru la închisoare, nu se poate ca documente să ne fie ascunse. Nu se poate ca noi să fim minţiţi (...) Vom ajunge probabil să blocăm această instituţie, cu riscul ca întregul Consiliu să fie demis, chit că vom ajunge la infringement, pentru că astfel de ilegalităţi nu mai pot fi acceptate", a spus Jucan.
De asemenea, Valentin Jucan le-a spus deputaţilor din Comisia de Cultură că, dacă aceştia nu pot ajuta, poate va putea ajuta DNA-ul.
"Dacă dumneavoastră nu ne puteţi ajuta, să le dea Dumnezeu sănătate procurorilor DNA", a spus Jucan, precizând, totuşi, că nu crede că va fi o imagine bună "să vedem cătuşe la CNA".
Şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor i-a audiat, marţi, pe membrii CNA în legătură cu acest subiect.
De cealaltă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a negat marţi, într-o declaraţie acordată presei prezente la audieri, acuzaţiile aduse de Valentin Jucan. Ea a precizat că afirmaţiile făcute de Jucan sunt de fapt "declaraţii politice".
Laura Georgescu a spus că fiecare membru al CNA are obligaţia şi dreptul de a obţine de la direcţiile de specialitate ale Consiliului orice document care îi este necesar pentru a-şi desfăşura activitatea.
"Pe site-ul instituţiei (CNA, n.r.) aveţi exact Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al instituţiei, unde o să descoperiţi că toate direcţiile din CNA trebuie să acorde asistenţă de specialitate fiecărui membru. Este nu numai obligaţia, dar şi dreptul oricărui membru să obţină orice document din instituţie şi orice informaţie referitoare la radiodifuzorul pe care-l are în discuţie, pe masa Consiliului. Deci toate aceste documente sunt publice. Nu trebuie să luaţi în calcul declaraţii politice cu care eu sunt deja obişnuită de doi ani şi două luni (...) Ce se întâmplă legat de DNA nu are nicio legătură nici cu Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, nici cu CNA. Acolo sunt alte lucruri, sunt alte reguli, haideţi să-i lăsăm să-şi ducă la final ceea ce au de făcut", a spus Laura Georgescu.
Ea a mai spus că niciodată nu a încălcat legea, precizând că, în ultimii doi ani şi două luni, i-au fost aduse foarte multe acuzaţii nedovedite niciodată. Acuzaţiile sunt "teoretice". "Şi eu pot să fac. Când voi avea prima probă că am încălcat legea, credeţi-mă, nu trebuie să-mi solicite nimeni demisia, mi-o dau singură", a mai spus Laura Georgescu, referitor la faptul că doi deputaţi, Gigel Ştirbu şi Mădălin Voicu, i-au sugerat, marţi, în timpul audierilor din Comisia de Cultură a Camerei, să îşi dea demisia.
Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că "scandalurile există de doi ani şi de două luni" în CNA, din cauza unor membri ai Consiliului care au "interese diferite", care în niciun caz nu vizează aplicarea Legii audiovizualului.
"Scandalurile există de doi ani şi de două luni, de când pentru motivul că nu am vrut să încalc legea 52 din 2003 am avut prima plângere penală de la un coleg (Valentin Jucan, n.r.), deşi venisem de trei luni în această instituţie şi toţi ceilalţi nouă membri au tăcut. Scandaluri au existat şi până la venirea mea. Vă faceţi că uitaţi. Scandaluri vor fi şi după plecarea mea (...) Dacă vă uitaţi în istoria acestei instituţii, veţi găsi aceleaşi lucruri, fiindcă întotdeauna s-au găsit membri care au avut interese, mai mult sau mai puţin partizane cu anumiţi radiodifuzori sau cu misiunea din acel moment a acelor radiodifuzori. Nu ţine nici de politic, nici de omul care conduce instituţia. Ţine de interesul celui care este mai pus pe declaraţii politice", a mai spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că instituţia va funcţiona în continuare, pentru că "nu există majoritate în CNA". "Că nu suntem partide politice. În secunda în care suntem opt prezenţi, şase voturi care duc la luarea unei decizii. Nu există o majoritate întotdeauna aceeaşi, care se distruge sau se păstrează. Nu suntem în Parlament. Suntem oameni care nu reprezintă autoritatea care i-a propus (...) Deciziile întotdeauna s-au luat prin vot deschis, în şedinţe publice, în prezenţa a opt membri şi cu şase mâini ridicate. Noi suntem plătiţi ca să aplicăm Legea audiovizualului, deci ne uităm la ce avem de analizat, dezbatem şi ridicăm mâna motivând votul. E foarte simplu. Niciodată nu a funcţionat Consiliul printr-o majoritate. A fost o minciună, diseminată ritmic de doamna Iorga (Narcisa Iorga, fost membru al CNA, n.r.). Mereu ni s-a explicat «majoritatea USL» din CNA. Aţi rămas tributari acestui mesaj", le-a spus Laura Georgescu jurnaliştilor.
Ea a mai spus că nu are cum să blocheze activitatea CNA, având în vedere că instituţia este formată din 11 membri. "Instituţia funcţionează exact cum funcţiona şi joi, aşa va funcţiona şi joia viitoarea, şi marţea viitoare şi joia cealaltă, fiindcă, din păcate, mandatele noastre se referă la a aplica Legea audiovizualului pe ce se întâmplă în acest moment pe televiziuni şi pe radiouri. Nu am cu ce să blochez eu personal, eu am un vot şi niciodată nu mi-am dorit să deţin majoritatea în acest Consiliu. Uitaţi-vă la toate voturile mele din aceşti doi ani şi trei luni. O să vedeţi că permanent am votat împotriva Antenei 3, permanent am votat pentru amenzi la România TV, nu cum mi se explica în presă ulterior, că am o problemă să protejez Antena", a mai spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că membrii CNA sunt plătiţi pentru a-şi face mandatul. "Noi toţi suntem plătiţi pentru un mandat de membru CNA ca să facem două şedinţe publice (pe săptămână, n.r.). Nu trebuie să am eu cvorum, cvorumul trebuie să existe, ca să se desfăşoare efectiv cele două şedinţe. Probabil că cine nu doreşte să-şi asume mandatul, i-a spus şi unul dintre deputaţi, să-şi dea demisia, e simplu ca bună ziua", a mai spus Georgescu.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe