Jucan, membru CNA, solicită sprijinul Comisiei Europene şi Parlamentului European în cazul TVR

Valentin Jucan, membru al CNA, a transmis luni Comisiei Europene şi Parlamentului European o scrisoare referitoare "la situaţia dezastruoasă" a TVR, cerând sprijinul oficialilor europeni pentru reformarea şi readucerea Televiziunii Române "din serviciul politic în serviciul interesului publicului".

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Jucan, membru CNA, solicită sprijinul Comisiei Europene şi Parlamentului European în cazul TVR

Jucan, membru CNA, solicită sprijinul Comisiei Europene şi Parlamentului European în cazul TVR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), spune că a adresat apelul său Silviei Costa, membru al Parlamentului European şi preşedinte al Comisiei pentru cultură şi educaţie, tuturor europarlamentarilor membri ai acestei comisii, dar şi lui Tibor Navracsics, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport.

"Deoarece Televiziunea română este printre cele mai longevive organizaţii media din Europa", scrisoarea a fost transmisă şi lui Jean-Paul Philippot, preşedintele EBU - Asociaţia Televiziunilor Publice din Europa, declară Valentin Jucan, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Consider că gravitatea situaţiei TVR este fără precedent", mai spune Valentin Jucan.

În scrisoarea adresată oficialilor europeni, Valentin Jucan spune că li se adresează acestora "ca ultimă şansă" în demersul său de a atrage atenţia autorităţilor responsabile, în legătură cu situaţia dezastruoasă a postului public de televiziune.

"În ultimii trei ani, adică de la începutul mandatului meu în CNA, am susţinut constant reforma instituţională şi protejarea independenţei editoriale a televiziunii naţionale. În egală măsură, am semnalat aceloraşi instituţii, inclusiv celei din care fac parte, presiunile politice la care este supus TVR", spune membrul CNA.

El precizează că, în urma măsurilor luate de conducerea instituţiei în ultimele zile, salariaţii au recurs la proteste şi apeluri către Parlamentul României.

"Din păcate, ignoranţa politicienilor a permis ca TVR, organism public cu responsabilităţi speciale în informarea corectă, în susţinerea culturii naţionale, cât şi cea a minorităţilor naţionale, să fie acum în pragul falimentului. De fapt, consider că inacţiunea membrilor parlamentului României, împreună cu administrarea dezastruoasă a TVR din ultimii ani, a condus la transformarea acesteia din instituţie aflată în slujba interesului public în agenţie guvernamentală responsabilă cu susţinerea politică a Executivului. Deoarece, conform legii, TVR se află sub control parlamentar, demersurile mele au vizat, cu precădere, membrii Parlamentului României, comisiile pentru cultură şi media. Totuşi, am recurs şi la a face apel la Guvernul României. Interesul politic nu a permis ca cei responsabili şi cu prerogative în acest sens să reacţioneze", susţine Valentin Jucan.

Potrivit lui Jucan, "presiunea politicienilor la adresa televiziunii vine în contextul în care, în România, mediul audiovizual privat este excesiv politizat, neexistând astfel un echilibru în ceea ce priveşte informarea corectă, susţinerea culturii şi a televiziunilor regionale (ca parte a principiului european al susţinerii identităţii sociale, economice şi culturale regionale)".

"Consider că este cel puţin la fel de grav faptul că aceste presiuni, cumulate cu dezinteresul clasei politice româneşti, au dus la dispariţia rolului TVR ca reper al profesionalismului şi stabilităţii în media audiovizuală românească. Obligaţiile asumate de România, în cadrul familiei statelor europene, ar trebui să fie respectate şi promovate, televiziunea publică ocupând o poziţie strategică în orice democraţie consolidată. Amintesc, aşadar, Recomandarea Parlamentului European din 2 aprilie 2014 adresată Consiliului, Comisiei şi Serviciului European de Acţiune Externă referitoare la rolul radiodifuziunii în promovarea Uniunii Europene şi a valorilor sale. (2013/2187(INI)", afirmă Valentin Jucan.

Membrul CNA face referire şi la Protocolul 29 privind sistemul de radiodifuziune publică în statele membre ale Uniunii Europene, anexat Tratatului privind Uniunea Europeană şi Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, care susţine faptul că "radiodifuziunea, ca serviciu public în statele membre, este direct legată de nevoile democratice, sociale şi culturale ale fiecărei societăţi, precum şi de necesitatea de a păstra pluralismul în mass-media".

"Faţă de acest context al valorilor europene, lipsa de responsabilitate a Parlamentului României şi a Executivului în special nu a permis lansarea unor dezbateri publice serioase în legătură cu reformarea televiziunii publice. Permanent, subiectul taxei pentru televiziune a fost ignorat, ştiindu-se faptul că are cea mai mică valoare din Uniunea Europeană, nivelul de colectare fiind unul extrem de scăzut, din taxa de 0,91 euro numai 70% ajungând propriu-zis la TVR. Acest fapt nu este întâmplător, sumele insuficiente şi modalitatea deficitară de colectare a taxei lăsând la îndemâna Guvernului, prin pârghiile de finanţare sau de ştergere a datoriilor, supravieţuirea televiziunii, respectiv modul în care politica editorială susţine mediul politic, în detrimentul informării corecte a publicului", precizează Valentin Jucan.

Potrivit membrului CNA, "cele cinci studiouri regionale ale TVR au şi ele de suferit, presiunile politice la care sunt supuse, mai ales în ultima perioadă, având la origine interesele unor partide politice de a-şi numi persoane apropiate la conducerea acestora".

"Aceste studiouri, din cauza lipsei unui buget propriu, defalcat de cel general, nu pot să îşi desfăşoare activitatea corespunzător, în sensul respectării identităţilor economice şi culturale regionale, apropierea de cetăţeni fiind aproape inexistentă. În aceste condiţii, din păcate, prioritare sunt concedierile fără rost, tăierile de salarii, dar înfiinţarea de noi posturi de conducere, închiderea postului dedicat culturii şi închiderea postului dedicat informaţiilor la nivel comunitar", afirmă Valentin Jucan.

Acesta susţine că niciun responsabil guvernamental sau parlamentar nu propune consolidarea rolului şi a atribuţiilor Consiliului de administraţie al TVR, în sensul eliminării posibilităţii ca o majoritate politică parlamentară să demită, anual, în funcţie de interes, acest for. "Deşi necesare, nu sunt propuse şi susţinute măsuri importante ca: introducerea, prin lege, a unui mandat de trei sau cinci ani pentru Consiliul de administraţie (decalat de mandatul instituţiilor politice), separarea atribuţiilor acestuia de cel al colegiului director, introducerea unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate pentru selectarea şi desemnarea membrilor Consiliului de administraţie", declară Valentin Jucan.

Acesta consideră că, în contextul geopolitic actual, România are nevoie de consolidarea instituţiilor de presă, în special a TVR, dar şi de relansarea presei scrise, care, acum, este aproape inexistentă.

"Adoptarea unor măsuri care să ofere garanţii de independenţă şi distanţare de zona politică pentru TVR sunt de maximă urgenţă. De aceea, vă solicit, stimată doamnă Silvia Costa şi stimate domn Tibor Navracsics, intervenţia în realizarea într-un timp cât mai scurt a unui audit, la nivelul instituţiilor pe care le reprezentaţi, în legătură cu situaţia televiziunii publice din România, în favoarea reformării acesteia şi a readucerii ei din serviciul politic în serviciul interesului legitim al publicului", concluzionează Valentin Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici