"Judecătorul" de Laurenţiu Calciu, în competiţia Festivalului ZagrebDox

Filmul "Judecătorul" de Laurenţiu Calciu, un film despre nedreptăţile pe care le-au suportat romii deportaţi în Transnistria, în perioada 1942-1944, va rula în secţiunea competiţională a Festivalului Internaţional de Film Documentar ZagrebDox (25 februarie-2 martie).

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului "Judecătorul" de Laurenţiu Calciu, în competiţia Festivalului ZagrebDox

Regizorul Laurenţiu Calciu

Documentarul "Judecătorul"/ "O Krisinitori" va concura alături de 29 de filme din Macedonia, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru.

Regizorul român Laurenţiu Calciu va participa şi la "ZagrebDox Pro", un program în care profesioniştii din cinematografie se pot întâlni pentru a stabili contacte, pentru a stimula cooperarea cinematografică regională şi producţia de documentare. Totodată, regizorul va participa cu "Rubina" la workshopul pentru proiecte cinematografice organizat în cadrul festivalului.

La ZagrebDox vor rula peste 130 de filme, din peste 30 de ţări, printre care şi producţii precum "Slučajni sin" de Tomislav Mršić şi Robert Zuber, "Interrogation" de Namik Kabil, film premiat la Sarajevo Film Festival, "My Friends" de Lidija Zelović şi alte producţii ale regizorilor Branko Schmidt, Nebojša Slijepčević şi Irena Škorić.

Festivalul cuprinde mai multe secţiuni tradiţionale, Controversial Dox, programele competiţionale internaţionale şi regionale dar şi două categorii noi, Music Globe şi Fathers and Sons. Ediţia din acest an a festivalului este dedicată documentarului japonez şi regizorului polonez Marcel Lozinski.

ZagrebDox oferă premiile Big Stamp, Small Stamp şi, începând de anul acesta, Premiul Juriului Criticilor de Film şi cel al Amnesty International Jury.

Filmul "Judecătorul"/"O Krisinitori" spune povestea lui Marin Constantin, zis Sută, în vârstă de 77 de ani. Deportat în Transnistria în anii 1942-1944, acesta a devenit ulterior judecător în comunităţile de romi. Potrivit realizatorilor, acţiunea se intersectează cu mărturii ale fraţilor Rabedea şi Maria, adesea înconjuraţi de nepoţi care ascultă mărturiile deportaţilor şi nedreptatea făcută romilor în Transnistria. De asemenea, filmul prezintă un caz de judecată a romilor (romano kris), prin care Sută restabileşte pacea împreună cu alţi judecători regionali într-o familie din Oraviţa.

Documentarul a fost realizat în perioada 1 septembrie 2006 - 31 martie 2007, de către Producţia TV Tumende, în parteneriat cu Productive International Romania. Finanţarea a fost asigurată de OSI (Open Society Institute) MNP, UK & Medienhilfe.

Vorbit în limba romani şi tradus în română şi engleză, filmul are o durată de 26 de minute.

Premiera sa a avut loc în cadrul Conferinţei OSCE din iunie 2007, de la Bucureşti. O săptămână mai târziu, "Judecătorul" a fost prezentat la Zurich.

Laurenţiu Calciu, care a studiat filmul în Marea Britanie, a mai regizat filme despre romi, printre care "Mămăliga te aşteaptă", câştigătorul unui premiu pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Fest 2004

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici