- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (19.10.2011, 09:51)
- Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize pe 2011
Scriitorul Julian Barnes a câştigat Man Booker Prize pe 2011, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, pentru romanul său "The Sense of an Ending".
Urmărește
413 afișări
Julian Barnes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Câştigătorul Man Booker Prize pe 2011 a fost anunţat în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi seară, la Guildhall, în Londra, informează bbc.co.uk.
Aceasta a fost a patra oară când Barnes, în vârstă de 65 de ani, s-a aflat pe lista scurtă a scriitorilor selectaţi pentru Man Booker Prize, el fiind favoritul caselor de pariuri anul acesta. El a mai fost selectat în 1984, pentru "Flaubert's Parrot", în 1998, pentru "England, England", şi în 2005, pentru "Arthur and George".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Romanul "The Sense of an Ending" - despre un bătrân care reflectează la căile pe care au mers el şi un prieten al său din copilărie - este cel mai scurt dintre volumele nominalizate anul acesta.
Preşedintele juriului, Stella Rimington, fost şef al MI5 - serviciile secrete britanice -, a spus despre acest roman că are "toate datele unei opere a literaturii engleze clasice" şi că este "scris rafinat, cu intrigă subtilă şi dezvăluie noi adâncimi la fiecare lectură". "Ne-am gândit că este o carte care vorbeşte omenirii secolului 21", a adăugat ea.
La rândul său, Julian Barnes s-a declarat "pe cât de uşurat, pe atât de încântat" pentru că în sfârşit a câştigat acest premiu.
Barnes a mai scris alte zece romane şi numeroase povestiri şi eseuri. Născut în Leicester, în 1946, el a studiat limbile moderne la Oxford, absolvind în 1968. A fost editor literar la New Statesman şi critic TV pentru Observer. În Franţa, este singurul scriitor care a câştigat atât premiul Medicis (pentru "Flaubert's Parrot"), cât şi premiul Femina (pentru "Talking It Over").
Anul acesta, pe lista scurtă s-au mai aflat Carol Birch, cu "Jamrach's Menagerie", Patrick deWitt, cu "The Sisters Brothers", Esi Edugyan, cu "Half Blood Blues", Stephen Kelman, cu "Pigeon English", şi AD Miller, cu "Snowdrops", cei doi din urmă fiind romancieri debutanţi.
Din juriu au mai făcut parte scriitorul şi jurnalistul Matthew d'Ancona, scriitoarea Susan Hill, scriitorul şi jurnalistul Chris Mullin şi jurnalista Gaby Wood de la Daily Telegraph.
În 2010, Man Booker Prize i-a revenit scriitorului Howard Jacobson, pentru romanul "The Finkler Question".
Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.
Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.
Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace