- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (18.09.2014, 18:34)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jurnalişti BBC, agresaţi după un reportaj cu sora unui militar rus care ar fi fost ucis în Ucraina
O echipă de jurnalişti de la BBC a fost agresată de persoane necunoscute în sudul Rusiei, după ce a realizat un reportaj despre moartea unui militar rus, ucis la frontiera cu Ucraina potrivit autorităţilor militare, dar a cărui soră sugerează că ar fi fost ucis în Ucraina.
Urmărește
869 afișări
Jurnalişti BBC, agresaţi după un reportaj cu sora unui militar rus care ar fi fost ucis în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oksana Kuzmin, sora lui Konstantin, a stat e vorbă cu jurnalistul Steven Rosenberg de la BBC în curtea casei părinţilor lor, arătându-i medalia pe care acesta a primit-o pentru servicii militare în Caucazul de Nord şi fotografii din armată, inclusiv un portret pe un pandantiv militar, relatează BBC News online. "Aceasta este imaginea pe care o vom folosi pe piatra sa de mormânt", spune ea.
Cu trei săptămâni înainte să fie ucis, Konstantin Kuzmin se afla în grădină, în concediu. "A primit un telefon. A spus că era de la comandantul unităţii sale, care i-a spus că va avea loc o inspecţie şi că toată lumea trebuie să se întoarcă la bază", îşi aminteşte Oksana. "A plecat pe 23 iulie. Trei zile mai târziu, fratele meu a sunat să spună că pleacă din nou. Părea că-i e frică de ceva. «Plec în sud-vest! Sud-vestul Ucrainei», a spus el, dar eu m-am gândit că poate vrea să spună zona de frontieră", a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Pe 8 august am vorbit din nou la telefon. Dar se grăbea. Le-a spus părinţilor noştri «mamă, tată, vă iubesc. Salutări tuturor. Sărutaţi-o pe fiica mea din partea mea». Apoi, când s-a dus la frontieră sau unde s-a dus, ne-a spus să nu-l sunăm. Ne va suna el", a continuat Oksana.
Konstantin era un "kontraktnik", un militar profesionist. Însă "unde şi cum a fost omorât, rămâne un mister", subliniază Steven Rosenberg în acest reportaj.
"Pe 17 august, comisarul militar a venit la părinţii mei şi le-a spus că fratele meu a murit", a continuat Oksana. "A spus că un obuz tras de pe teritoriul Ucrainei a căzut pe vehiculul lui Konstantin. Asta este tot ceea ce ştiam, până la venirea coşciugului. Oficialul a spus că fratele meu a fost omorât în exerciţii militare la frontiera cu Ucraina", a adăugat ea. "Tu crezi ce îmi spui?", declară Oksana că l-a întrebat pe oficial. "Nu", i-a răspuns el. "Atunci de ce spui asta?", l-a luat ea la rost.
"Ne-au spus că nu este niciun război, că militarii noştri nu sunt implicaţi", spune Oksana. "Cine este responsabil de moartea lui? Este singura întrebare care mă chinuie", a adăugat ea.
Poziţia oficială a Rusiei este neschimbată, şi anume nu există - şi nu au existat - trupe ruseşti în estul Ucrainei. "Concluzia: nu a existat nicio invazie rusă, nicio incursiune rusă, niciun război sponsorizat de Kremlin", scrie Rosenberg, "o poziţie care prezintă Rusia ca pe un spectator nevinovat la conflict", adaugă el.
Moscove recunoaşte, totuşi, că unii militari ruşi au trecut frontiera înarmaţi, subliniind că aceste prsoane se află în concediu din armată şi luptă în timpul liber. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni au apărut informaţii atât potrivit cărora militari ruşi sunt trimişi să lupte în Ucraina, cât şi despre înmormântări ale unor militari în întreaga Rusie.
"Este un subiect extrem de sensibil", "care poate explica ceea ce i s-a întâmplat echipei noastre după interviul cu Oksana", scrie jurnalistul BBC, precizând că după ce au plecat din sat, au fost opriţi de poliţia rutieră, iar maşina şi documentele de identitate le-au fost verificate.
Ulterior, echipa a pornit către oraşul Astrahan, aflat la aproximativ 65 de kilometri distanţă, pentru a lua prânzul. "După ce am plecat de la restaurant şi ne-am apropiat de maşină, am fost întâmpinaţi şi agresaţi de cel puţin trei indivizi agresivi", scrie Steven Rosenberg, adăugând "cameramanul nostru a fost trântit la pământ şi bătut". Atacatorii au smuls camera BBC, au zdrobit-o de drum şi au luat-o în maşina cu care au fugit. "Noi am petrecut peste patru ore la postul de poliţie, unde am fost interogaţi", mai scrie jurnalistul.
Pe drumul către aeroport, echipa BBC au descoperit că, în timp ce se afla în postul de poliţie, unele echipamente de înregistrare au fost "alterate". "Hard diskul computerului principal şi mai multe carduri de memorie au fost şterse", precizează Rosenberg, adăugând "din fericire am încărcat interviul şi l-am trimis la Londra anterior, în cursul zilei".
"De ce ar vrea cineva să ne distrugă materialul şi să o facă să tacă pe sora unui militar rus?", se întreabă jurnalistul, subliniind că Oksana "nu este teroristă (sau vreun) oponent politic al Guvernului rus" şi că "tot ceea vrea este să afle adevărul despre moartea lui Konstantin şi să se asigure că armata nu-i întoarce spatele fratelui ei". "A iubit Rusia, era un patriot", i-a spus Oksana jurnalistului britanic, adăugând "nu înţeleg cum pot să uite un militar ca el. A fost omorât, a fost îngropat şi a fost uitat".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe