- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.09.2014, 18:40)
- Diana Pârvulescu
"Just the two of us", cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2014
Filmul "Just the two of us" a primit premiul pentru cel mai bun documentar, în valoare de 2.000 de euro, la finalul celei de-a noua ediţii a atelierului internaţional de film Aristoteles Workshop (AW), organizat de actorul Dan Nuţu.
Urmărește
171 afișări
"Just the two of us", cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop 2014 (Imagine: Shutterstock)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, "Just the two of us" este povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari care sunt împreună de 65 de ani, şi au poveşti şi atitudini diferite faţa de viaţă. Documentarul este semnat de Nina Blazin (regizor, Slovenia) şi susţinut de o echipă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/ Ungaria) şi Raluca Petre (editor de montaj, România).
Cei 12 participanţi de anul acesta au realizat patru filme, la patru poluri opuse, toate foarte apreciate de juriul internaţional, din care au făcut parte: Jean-François Pellier (Departamentul de Relaţii Internaţionale al televiziunii ARTE France), Agnès Wildenstein (associate programmer al Festivalului internaţional de film Doclisboa, Lisabona), Mihai Fulger (critic de film şi film programmer al Cinematecii Române), Răzvan Penescu (fondator liternet.ro), Simon Brook (regizor şi producător, Paris) şi Wessel Vanderhammen (program adviser pentru Festivalul internaţional de film IDFA, Amsterdam).
Atât tutorii şi experţii, cât şi invitaţii Aristoteles Workshop sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenţii nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Hamas a predat Crucii Roșii primele trei ostatice. Israelul eliberează din Închisoarea Ofer 90 de palestinieni la schimb
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Va trece măcar de etapa întâi Acordul în trei etape Israel-Hamas?
-
Trump afirmă că va permite aplicaţiei TikTok să funcţioneze din nou, dar vrea ca SUA să deţină 50% din acţiuni
-
Iohannis: România salută eliberarea primului grup de ostatici, între care o româncă
Un alt film din cele patru filme realizate la Aristoteles Workshop 2014 este "Intersection", un scurt documentar observaţional, care surprinde momente şi reacţii ale trecătorilor care îşi petrec parte din zi la o răscruce de drumuri: tăietori de lemne, vânzătoare de afine şi ciuperci, poliţişti, călugăriţe. Sunt oameni aparent ignoraţi de majoritatea celor care tranzitează spaţiul respectiv. Filmul face ca aceştia să fie puşi într-o nouă lumină. Regia îi aparţine lui Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ucraina), imaginea lui Barbu Bogdanovici (România), iar montajul a fost realizat de Ciprian Cimpoi (România).
Un alt film este "End of Summer", ce prezintă un grup de adolescenţi dintr-un sat bucovinean care îşi petrec împreună ultimele seri de vacanţă. Trecerea lor spre maturitate este un joc fragil, în care limitele pot fi restabilite în permanenţă. Un documentar "ambiţios, curajos, atât din punct de vedere al conceptului, cât şi al execuţiei. Ne-a făcut să ne simţim din nou ca la 17 ani", a fost aprecierea Juriului. "End of Summer" este regizat de Alina Manolache (România), avându-l ca director de imagine pe Ruben Agadjnean (Republica Moldova) şi ca editor pe Mircea Bobină (Republica Moldova).
"In the name of the Father", un alt film realizat la acest atelier, este povestea unui băieţel dintr-un sat bucovinean, crescut de bunica sa în valorile unui creştinism excesiv, întâmpinate de copil cu reacţii neaşteptate, pline de umor şi candoare. Mama a plecat când băiatul era foarte mic, iar tatăl munceşte departe de casă. "Un documentar sensibil, bine filmat, cu scene foarte puternice. Realizat printr-o direcţie de imagine inteligentă, care îţi aduce emoţia copilului aproape. E ca şi cum ai putea vedea efectiv ce simte el", au susţinut membrii juriului.
"In the name of the father", de asemenea realizat la Aristoteles Workshop 2014, a fost semnat de Evdokia Moskvina (regizor, Rusia), beneficiind de contribuţia de excepţie a lui Răzvan Chirilă (director de imagine, România) şi a Dianei Rădulescu (montaj, România).
Aristoteles Workshop (AW) este un centru de training şi de dezvoltare menit să susţină noua generaţie de realizatori de film documentar din Europa Centrală şi de Est. Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA etc. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.
Structura workshopului este simplă. Din peste 100 de participanţi au fost aleşi 12, care formează patru echipe mixte a câte trei participanţi - un regizor, un director de imagine şi un editor de montaj - care au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, îndrumaţi de profesionişti ai industriei filmului european.
Cei doi profesori/ experţi care i-au îndrumat pe studenţii ediţiei de anul acesta în primele 10 zile au fost cineaştii John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune) şi Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică şi dragoste) ale căror cursuri teoretice şi studii de caz au fost menite să ofere studenţilor o introducere consistentă în filmul documentar.
Participanţii şi-au căutat apoi viitoarele subiecte, iar în a doua jumătate a workshopului doi tutori i-au ghidat în procesele de filmare şi montaj, urmate de postproducţie, rezultatul final fiind un film documentar de 30 de minute.
Cei doi tutori de anul acesta au fost regizoarele Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film documentar din Europa, onorată cu premiul Academiei Europene de Film, premiul pentru cel mai bun regizor la Sundance şi care realizează documentare despre subiecte controversate, creând portrete profunde ale oamenilor din filmele sale, şi Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câştigătoare a premiilor Emmy, profesoară la University of France Television).
Modulul propus este deschis la elemente de ficţiune. Atelierul se adresează tinerilor cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune. La sfârşitul workshopului a avut loc evaluarea finală a proiectelor, realizată în faţa unui juriu internaţional.
Atelierul Aristoteles Workshop 2014 a avut loc între 20 august şi 21 septembrie, în satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava).
Susţinut de televiziunea ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi de iStyle.
Citește pe alephnews.ro: TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Djokovic a refuzat interviul tradițional de pe teren la Australian Open. Ce explicații a oferit sârbul după decizia luată
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Smart watch-ul și riscul crescut de cancer. Substanțele toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe