Editorul publicaţiei este fotograful Cosmin Bumbuţ, iar printre colaboratori se numără Alex Gâlmeanu, Raymond Bobar, Voicu Bojan, Gicu Şerban şi Elena Stancu.
Revista Punctum va prezenta în paginile sale portofolii şi serii fotografice consistente, fără să abordeze subiecte legate de tehnică sau de echipamente foto.
„Vrem să arătăm că fotografia înseamnă mai mult decât informaţii tehnice, numere, timpi de expunere, diafragme sau ISO. Cred că fotografiei din România îi lipseşte decenţa şi dragostea„, spune Cosmin Bumbuţ.
Primul număr al revistei conţine un proiect amplu realizat în Crimeea de fotograful japonez Ikuru Kuwajima, o serie de fotografii ale violonistului Alexandru Tomescu, dar şi un material despre istoria fotografiei româneşti, în care este prezentat Carol Szathmari, primul fotograf de război din lume.
„Am hotărât să fac o revistă tipărită acum, în epoca internetului, pentru că m-am săturat să văd imagini pe un ecran. Mi-e dor de materialitatea fotografiilor. Dacă nu mai miros a fixator, măcar a tipar aş vrea să miroasă”, mai spune Bumbuţ.
Numele revistei este inspirat de termenul folosit de semioticianul francez Roland Barthes în volumul „Camera luminoasă”: „Punctum ţâşneşte din fotografie ca o săgeată, străpungându-te. Cuvântul vine din latină şi desemnează rana, incizia, semnul lăsat de un instrument ascuţit. Punctum-ul unei fotografii este întâmplarea aceea subtilă care te răneşte şi te pătrunde„.
Publicaţia va fi disponibilă în reţeaua librăriilor Cărtureşti.
Cosmin Bumbuţ este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi profesionişti români.
El a fost premiat, în urmă cu trei ani, la una dintre cele mai prestigioase competiţii de profil din lume, International Photography Award, denumită Oscarurile fotografiei.
Lucrările sale au apărut în numeroase reviste şi campanii publicitare, dar şi în expoziţii din ţară şi străinătate – New York, Amsterdam, Luxemburg, Salonic,Napoli.
Fotografiile sale se află în colecţii private din România, Statele Unite, Olanda, Luxemburg, Franţa şi Belgia.
Bumbuţ este şi autorul albumului „Transit” (Humanitas, 2002), desemnat Cartea de Artă a Anului de Asociaţia Editorilor Români, şi coautor al proiectului „7 Zile – 7 Ani în Maramureş” (Humanitas, 2007).