Kazuo Ishiguro – Nobel pentru un scriitor "cu mare putere emoţională"

Kazuo Ishiguro, laureatul Premiului Nobel din acest an, s-a născut la Nagasaki în 1954 şi a imigrat în Marea Britanie în 1960.

Urmărește
1903 afișări
Imaginea articolului Kazuo Ishiguro – Nobel pentru un scriitor "cu mare putere emoţională"

Kazuo Ishiguro – Nobel pentru un scriitor "cu mare putere emoţională"(Sursa: Famous Authors)

Ishiguro a debutat ca prozator la douăzeci şi opt de ani cu "Amintirea palidă a munţilor", roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature şi tradus ulterior în treisprezece limbi.

În 1986 i-a apărut al doilea roman, "Un artist al lumii trecătoare", nominalizat în acelaşi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award şi tradus în paisprezece limbi.

În 1989 Ishiguro a obţinut cu "Rămăşiţele zilei" prestigiosul premiu Booker Prize.

În 1995 Ishiguro a publicat "Nemîngîiaţii", urmat de "Să nu mă părăseşti". În acelaşi an, Kazuo Ishiguro a primit distincţia de Officer of The British Empire for Services to Literature şi, în 1998, Ordinul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez.

În 2015 i-a apărut romanul fantasy "Uriaşul îngropat".

În 1994, ecranizarea romanului "Rămăşiţele zilei" (regia James Ivory) a avut opt nominalizări la Premiile Oscar şi a obţinut Globul de Aur pentru Cel mai bun film.

Trailer "Rămăşiţele zilei":

În România, cele mai multe traduceri ale cărţilor lui Kazuo Ishiguro au apărut la editura Polirom.

Motivaţia juriului care a decis să-i acorde lui Ishiguro Premiul Nobel pentru Literatură: "în romane cu mare putere emoţională, a dezvăluit abisul din spatele senzaţiei noastre iluzorii de conectare la lume."

Decizia din 2017 a Comitetului Nobel lungeşte cu cel puţin un an orizontul de aşteptare al celor care-i văd în calitate de laureaţi Nobel pe americanul Philip Roth, israelianul Amos Oz, japonezul Haruki Murakimi, canadiana Margaret Atwood sau francezul de origine cehă Milan Kundera.

Până în prezent, au fost acordate 110 Premii Nobel pentru Literatură, iar dintre scriitorii premiaţi 14 au fost femei.

În patru ani, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat ex aequo (doi laureaţi la aceeaşi ediţie).

Cel mai tânăr laureat (41 de ani) a fost scriitorul britanic Rudyard Kipling (autorul romanului "Cartea junglei") recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1907.

Cel mai vârstnic laureat a fost scriitoarea britanică Doris Lessing – avea 88 de ani în 2007, când i-a fost atribuit premiul.

Primele Premii Nobel au fost decernate în anul 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).

Recompensa financiară pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 este de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coroane mai mult decât la ediţia de anul trecut.

Decernarea Premiilor Nobel va avea loc, conform tradiţiei, în cadrul unui banchet ţinut la data de 10 decembrie, data încetării din viaţă a lui Alfred Nobel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici