- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.04.2011, 12:44)
Kelemen: Alex. Leo Şerban - un critic incomod şi lipsit de complezenţe, pentru că a iubit "Filmul"
Alex. Leo Şerban a fost un critic adevărat - incomod şi lipsit de complezenţe - tocmai pentru că a iubit cu pasiune "Filmul", o artă complexă şi completă pe care a văzut-o ca pe un fel de hologramă a vieţii, transmite ministrul Culturii Kelemen Hunor, într-un comunicat, ca omagiu adus criticului.
Urmărește
7 afișări
"Am aflat cu profundă mâhnire despre plecarea mult prea grăbită dintre noi a lui Alex. Leo Şerban A fost cea mai clară voce a criticii cinematografice din ultimele două decenii. A fost un critic adevărat - incomod şi lipsit de complezenţe - tocmai pentru că a iubit cu pasiune Filmul. O artă complexă şi completă pe care a văzut-o ca pe un fel de hologramă a vieţii", se arată în comunicatul citat.
Numindu-l pe celebrul critic "o parte intrinsecă a «noului val» al cinematografiei româneşti", ministrul mai spune că "o tristă ironie a sorţii face ca el să ne părăsească într-un moment în care tinerii regizori şi actori din România au devenit cunoscuţi şi căutaţi în toate marile centre ale cinematografiei mondiale. Într-un moment în care Criticul ar fi avut atât de multe de spus…".
"Cărţile şi publicistica lui Alex rămân. Fie ca sufletul său să-şi găsească liniştea şi împăcarea!", se mai spune în încheierea comunicatului.
Alex. Leo Şerban, unul dintre cei mai importanţi critici de film români, a murit sâmbătă dimineaţa, la 51 de ani, la Spitalul "Matei Balş" din Bucureşti, fiind diagnosticat cu o boală incurabilă.
Admiratorii lui Alex. Leo Şerban îşi vor putea lua rămas bun de la el luni, la sediul Uniunii Scriitorilor (Casa Monteoru) din Bucureşti, după ora 16.00.
Incinerarea va avea loc la Crematoriul Vitan Bârzeşti marţi, la ora 14.00.
Născut pe 28 iunie 1959 la Bucureşti, Alex. Leo Şerban a fost critic de film, eseist, prozator, traducător şi artist vizual, senior editor la revista Dilema veche.
A debutat în 1976, cu un poem în Chicago Review din Statele Unite ale Americii. Alex. Leo Șerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), "International Visitor" în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).
A predat la Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi a ţinut un curs pentru masteranzi la Centrul de excelenţă pentru studiul imaginii.
Articolele sale au apărut în reviste precum Cahiers du cinema (Franţa), Carta di cinema (Italia) şi Cover Magazine (Statele Unite). De altfel, începând cu 1982 este prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) A colaborat cu Elle, Idei în dialog, Observator cultural şi Suplimentul de cultură.
Alex. Leo Şerban a fost realizator şi moderator al emisiunii "Fotograme" de pe TVR Cultural (2005 - 2006).
A scris, în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan, volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea), care a primit Premiul Asociaţiei criticilor de film din România şi (în colaborare cu Şerban Foarţă) "Jeu de paume" (LiterNet).
A mai publicat "Dietetica lui Robinson" (Editura Curtea Veche, nominalizată la Premiile României literare şi la cele ale Uniunii Scriitorilor), "De ce vedem filme" (Editura Polirom, Premiul de critică cinematografică al Uniunii Cineaştilor) şi "4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc" (Ed. Polirom, 2009). Totodată, Alex. Leo Şerban a îngrijit colecţia "Biblioteca de film" a editurii Humanitas.
A fost singurul critic român invitat în emisiunea "Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, şi a fost intervievat de The New York Times. A susţinut conferinţe a Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Alex. Leo Şerban a avut de asemenea mai multe expoziţii de fotografie din ţară şi din Statele Unite.
Criticul român a fost membru în boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European.
A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia "Timpul" (2008).
În acelaşi an, Alex. Leo Şerban a fost ales în urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, "criticul de film preferat al cinefililor români".
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe