- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.05.2011, 12:23)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Am făcut o informare către premier pe cazul manuscriselor lui Cioran, nu au fost reproşuri
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că i-a prezentat premierului Emil Boc o informare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu manuscrisele lui Emil Cioran vândute la o licitaţie la Paris şi că nu a primit "niciun reproş".
Urmărește
281 afișări
Kelemen: Am făcut o informare către premier pe cazul manuscriselor lui Cioran, nu au fost reproşuri (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"E o situaţie foarte complicată ceea ce s-a întâmplat cu manuscrisele lui Cioran şi, sigur, aici oamenii s-au inflamat, au fost fel de fel de comentarii, acuze şi la adresa mea şi la adresa Guvernului, dar trebuie să ştiţi că aceste manuscrise nu erau clasate în patrimoniul naţional, deci nu avea nimeni obligaţia de a cere un aviz pentru a scoate din ţară. În al doilea rând, când apare ceva la o casă de licitaţie, noi dacă suntem informaţi din timp, dacă primim informaţia cu mult timp înainte, atunci putem să căutăm soluţii, nu prin minister, ci prin instituţiile subordonate, dar aici noi nu am avut această informaţie în timp util. Noi ştiam de aceste manuscrise şi intenţia doamnei Cioran de a vinde aceste manuscrise, am primit o ofertă în 2009, când era ministru Paleologu, nu erau bani în acea perioadă şi nu au fost cumpărate de Ministerul Culturii. În 2010 noi am făcut o evaluare a acestor manuscrise prin Biblioteca Naţională şi am avut la sfârşitul anului 2010 un raport cam ce valoare estimativă ar avea acest patrimoniu. Şi noi ne gândeam la o achiziţie în 2011 pe baza ofertei făcute de doamna Cioran, între timp s-a întâmplat ceva în familie, nu mai ştiu eu toate detaliile, şi aceste manuscrise au apărut la o casă de licitaţie din Franţa", a explicat ministrul Culturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Kelemen Hunor a adăugat că, la acel moment, Ministerul Culturii nu avea în buget bani, pentru că a aflat foarte târziu despre licitaţie şi nu a avut timp să facă pregătirile pentru a obţine resurse financiare din fondul de rezervă şi de aceea nu a participat la licitaţie.
"În principiu, noi ar trebui să avem o sumă, nu spun nelimitată, dar o sumă destul de mare, când apar astfel de situaţii să avem posibilitatea de a suplimenta bugetul instituţiilor subordonate şi să dăm mandat de a participa la o licitaţie. Dacă eu spun că am 300 de mii de euro pentru o licitaţie şi fac un anunţ public în acest sens, atunci nu mai are rost să mă duc la licitaţie, fiindcă ştie toată lumea că vine statul român cu 300 de mii şi mai mult nu are cum să dea şi atunci licitează şi merge în sus. Deci, din acest punct de vedere, într-adevăr aici e bine să găsim o soluţie şi până la urmă o tactică cum abordăm acest subiect", a declarat Kelemen.
El a mai spus că, dacă mai apar astfel de situaţii şi ministerul va fi informat la timp, atunci va putea găsi o soluţie.
"Până la urmă, e bine că aceste manuscrise au ajuns în proprietatea publică prin Academia Română şi trebuie salutat gestul domnului Brăiloiu care a cumpărat aceste manuscrise şi mă bucur, dar noi eram în situaţia de a sta şi de a ne uita ce se întâmplă, din păcate", a adăugat el.
Întrebat dacă această situaţie a fost discutată în Guvern, ministrul Culturii a răspuns: "Eu am prezentat în Guvern sau, mă rog, premierului o informare care este situaţia şi de ce nu am participat. Nu am primit niciun reproş".
În ceea ce priveşte soluţiile pentru a evita astfel de situaţii în viitor, Kelemen Hunor a declarat: "Soluţii pentru probleme care sunt ipotetice n-am cum să găsesc. Poţi să găseşti soluţii pentru probleme concrete. Eu ştiu când va apărea, nu va apărea? Nu pot să ţin banii undeva, fiindcă oricum nu există în bugetul Ministerului Culturii şi eu când solicit Ministerului de Finanţe suplimentarea bugetului trebuie să spun exact ce vreau, ce destinaţie, ce sumă. Deci, până când nu văd problema, n-am cum să găsesc o soluţie. Doar la problemele teoretice există soluţii teoretice, dar trebuie să vezi problema reală, efectivă ca să găseşti o soluţie efectivă".
Pe 7 aprilie, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.
Ulterior, Brăiloiu a anunţat că donează aceste bunuri Bibliotecii Academiei.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe