- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (31.03.2014, 16:52)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Cea mai acceptabilă soluţie pentru TVR este insolvenţa
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că soluţia în cazul TVR trebuie propusă de Consiliul de Administraţie, arătând că sunt trei "soluţii mari şi late", dar, în opinia sa, cea mai acceptabilă este insolvenţa, astfel încât într-un an se va ajunge la un echilibru al cheltuielilor.
Urmărește
135 afișări
Kelemen: Cea mai acceptabilă soluţie pentru TVR este insolvenţa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Soluţia pentru TVR trebuie propusă din partea Consiliului de Administraţie. Sunt trei soluţii mari şi late în acest moment: intrarea în incapacitate de plată, insolvenţă sau desfiinţarea televiziunii. Nu ştiu Consiliul de Administraţie ce decizie va lua, dar, din punctul meu de vedere, o soluţie acceptabilă în acest moment este insolvenţa", a spus vicepremierul Kelemen Hunor.
El a adăugat că insolvenţa înseamnă că televiziunea nu mai intră în faliment, va funcţiona şi va exista un plan de redresare din punct de vedere economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Într-un an şi jumătate de zile se poate ajunge la echilibru în privinţa cheltuielilor. Există acum în jur de 800 de milioane datorie, din care 500 către bugetul de stat şi 300 către terţi şi trebuie găsită soluţia cea mai bună astfel încât serviciul public să funcţioneze", a adăugat Kelemen Hunor.
Intrarea TVR în insolvenţă devine o soluţie fezabilă după numirea noului Consiliu de Administraţie în şedinţa de marţi a Parlamentului, varianta creşterii taxei radio-tv fiind o falsă soluţie pentru televiziunea publică care nu e luată în calcul, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Decizia va fi luată după numirea noului CA, iar intrarea în insolvenţă este privită ca varianta cea mai bună, deoarece majorarea taxei ar fi doar o rezolvare de moment care ar fi şi nepotrivită în an electoral, au explicat, luni, sursele citate, arătând că TVR are nevoie de restructurare şi reorganizare, iar o hotărâre referitoare doar la majorarea taxei nu ar face decât să amâne insolvenţa. În plus, actuala conducere a TVR nu a putut să dea asigurări premierului Victor Ponta că, dacă Guvernul majorează taxa radio-tv, televiziunea publică nu va acumula noi datorii.
Numirea unui administrator judiciar, care să vină cu un plan de reorganizare, aşa cum s-a întâmplat cu Remus Borza la Hidroelectrica, ar permite "curăţarea" TVR de contracte păguboase, organizarea activităţilor pe baze economice corecte şi restructurarea internă ţinând cont de nevoile unei televiziuni publice, au mai precizat sursele.
Constatarea că TVR este în incapacitate de plată va fi făcută de Stelian Tănase imediat după ce va fi reales preşedinte-director general al TVR de către noul Consiliu de Administraţie care va fi votat de Parlament, conform înţelegerii pe care acesta o are cu premierul Victor Ponta. Ulterior, va fi declanşată procedura judiciară de intrare în insolvenţă pe baza constatării intrării în incapacitate de plată. Tănase va motiva decizia de intrare în insolvenţă prin faptul că activitatea TVR nu mai trebuie să fie afectată de problema datoriilor de 800 de milioane de lei.
De altfel, chiar directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a declarat, după întrevederea de săptămâna trecută cu premierul Victor Ponta, că insolvenţa nu poate fi evitată la televiziunea publică, el arătând că această variantă a fost discutată cu primul-ministru. "S-a discutat şi acest lucru (despre insolvenţă - n.r.), cum s-au discutat şi alte scenarii", a spus Stelian Tănase. Întrebat dacă poate fi evitată insolvenţa TVR, Stelian Tănase a precizat: "Dacă mă întrebaţi pe mine, ce cred eu, eu cred că nu".
"Dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvenţă, deşi această discuţie se face în temeiul Legii 85/2006 care este Legea insolvenţei", a adăugat Stelian Tănase. El a precizat că a convenit cu Ponta asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a TVR în baza Legii 85/2006.
Tot după discuţia cu premierul, Tănase a spus că majorarea taxei nu se va putea aplica în acest an. "În programul stabilit cu premierul azi nu s-a evocat acest punct (majorarea taxei, n.r.), pentru că l-am discutat săptămâna trecută cu argumente pro şi contra. Nu pot să spun că în acest moment am luat o decizie fermă în sensul unui calendar şi în sensul unei sume pe care telespectatorul român va trebui să o plătească, dar este o problemă pe agendă. Dacă îmi cereţi o evaluare, cred că în acest an nu se va putea face", a spus Stelian Tănase.
Întrebat dacă are în vedere ştergerea datoriilor TVR, premierul Ponta a răspuns: "Nu. Partea care ţine de Guvern reprezintă un set de măsuri care să permită relansarea şi restructurarea TVR".
"Soluţia corectă aplicată în cele mai multe ţări europene este fuziunea între radio şi televiziune, este o soluţie pe care, probabil, o vom aplica anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, televiziunea este foarte mult pe minus şi dacă le-am uni nu am face altceva decât să băgăm şi radioul în faliment", a explicat Ponta.
Întrebat dacă susţine majorarea taxei TV, Ponta a spus că nu o susţine nici în perioada în care este la putere şi că aceasta trebuie eliminată după fuziunea radioului şi televiziunii publice. "După ce avem tot sistemul digital, televiziunea şi radioul public după ce se vor reuni, trebuie să beneficieze de un sprijin de la bugetul public, aşa cum se întâmplă în Europa, dar eu cred că obligativitatea pentru toţi oamenii să plătească o taxă e depăşită", a adăugat Ponta.
Într-un interviu acordat recent agenţiei MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că TVR este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an, precizând că instrumentele pentru salvarea televiziunii se află la Guvern şi la liderii politici. TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tănase.
Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.
Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.
Noul Consiliu de Administraţie va fi ales marţi, de către Parlament.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe