Kelemen Hunor: Bookfest este o sărbătoare a calităţii, o carte de vizită a României

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a noua ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, că "acest eveniment este o sărbătoare a calităţii şi, totodată, o carte de vizită a României".

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Bookfest este o sărbătoare a calităţii, o carte de vizită a României

Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

La deschiderea oficială a Bookfest, care a avut loc la complexul Romexpo din Bucureşti, au participat, printre alţii, Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului, Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, şi principele Nicolae al României.

La evenimentul de deschidere, Grigore Arsene a declarat că în aceste cinci zile ale Bookfest "toate animozităţile între cei care produc cărţi vor dispărea", deoarece acesta "este un loc în care autorii, traducătorii, editorii, tipografii şi distribuitorii se întâlnesc cu publicul şi arată care este drumul unei cărţi, viitorul unei cărţi şi cum se poate lucra în cooperare".

La rândul său, Kelemen Hunor a declarat că Bookfest este "o sărbătoare a calităţii, un moment ideal în viaţa noastră cotidiană şi este, totodată, o carte de vizită a României". Acesta a precizat că îşi doreşte ca Bookfest să fie "un prilej de bucurie", nu doar pentru elite, ci o sărbătoare a tuturor iubitorilor de carte.

Kelemen Hunor a mai spus că sloganul ales de Institutul Polonez pentru acest eveniment - "Quo vadis, Polonia? Spre următorul Nobel" - "accentuează nu doar dorinţa de a promova literatura poloneză în rândul publicului cititor din România, ne duce cu gândul şi la o cultură conştientă de propriile sale valori, o cultură care ştie să ne prezinte toate acestea ca fiind şi ale noastre, ale cetăţenilor spaţiului cultural central-est european".

Ministrul Culturii a menţionat că trebuie formulat şi un mesaj pentru societatea în care trăim. "Acest mesaj ar putea fi faptul că întâlnirea culturilor prin carte, prin cuvântul scris face să dispară diferenţele şi de foarte multe ori extremismele din viaţa noastră", a mai spus el.

Pentru Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al Culturii, "cartea este cel mai ieftin mod de a călători, dar nu este doar un mod ieftin de a călători, ci şi unul sigur".

Acesta a menţionat la deschiderea Bookfest că, mulţumită cărţilor, "putem ajunge în siguranţă în fiecare colţ al lumii, putem să atingem personaje, eroi, care au dispărut demult, putem cunoaşte o realitate care nu a existat niciodată şi nu va exista niciodată".

De asemenea, Bogdan Zdrojewski a spus că, în opinia sa, cartea este "cea mai importantă fereastră a lumii", dar pentru el importante sunt şi alte funcţii pe care le are cartea. "Ne lărgeşte vocabularul, ne învaţă respectul pentru alte culturi diferite, ne dăruieşte cunoştinţe datorită cărora putem să descriem mai bine lumea şi avem în acest fel ocazia să ne îndeplinim mai bine rolul nostru în societate", a spus Bogdan Zdrojewski.

Totodată, Bogdan Zdrojewski a precizat că este foarte important să existe cărţi dedicate copiilor, pentru că "aceasta este vârsta la care se capătă deprinderile bune".

La rândul său, principele Nicolae a spus că "Bookfest este o dovadă că, în era televizorului, a internetului şi a telefoanelor inteligente, cartea rămâne un prieten de nădejde".

Cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest are loc de miercuri până duminică, la complexul Romexpo din Bucureşti, iar editurile au pregătit o ofertă bogată de evenimente pentru persoanele pasionate de literatură.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest este Polonia. Sub sloganul "Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel", Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar şi clasici polonezi.

Pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, unde vor rula filme premiate la festivaluri internaţionale oferite de Institutul Maghiar din Bucureşti, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din Bucureşti şi Institutul Polonez. Printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Accesul la Bookfest, precum şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Programul de vizitare va fi, pe 28 mai, 29 mai şi 1 iunie, de la 10.00 la 20.00, iar, pe 30 şi 31 mai, de la 10.00 la 21.00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la deschiderea Bookfest)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici