- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (15.04.2011, 11:32)
Kelemen: MCPN a primit o ofertă de a cumpăra fondul Cioran în 2009, în mandatul lui Paleologu
Kelemen Hunor a declarat că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a primit în 2009 o ofertă de a cumpăra manuscrisele lui Cioran de la cumnata acestuia, iar în 2010 Biblioteca Naţională a României le-a evaluat la 100.000 de euro, între timp acestea fiind scoase la licitaţie la Paris.
Urmărește
7 afișări
Kelemen Hunor participă vineri la Consiliul Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei, care are loc la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală.
Înainte de începerea reuniunii, ministrul Culturii a răspuns unor întrebări din partea presei referitoare la manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran care au fost vândute la licitaţie pe 7 aprilie, la Paris.
Astfel, i-a fost adusă la cunoştinţă o declaraţie a fostului ministru al Culturii Theodor Paleologu, făcută joi într-o conferinţă de presă, potrivit căreia ministerul ar fi primit o ofertă de a cumpăra aceste manuscrise în 2009, în timpul mandatului său.
Kelemen Hunor a spus că Paleologu avea tot timpul să cumpere manuscrisele întrucât mandatul lui s-a terminat în decembrie 2009.
"Mi-a lăsat nu doar o moştenire grea, dar şi un buget insuficient", a spus Kelemen.
Ministrul a confirmat că, în 2009, Ministerul Culturii a primit oferta de a cumpăra manuscrisele, iar în 2010, Biblioteca Naţională a României a făcut o expertiză pe baza acestei oferte venite din partea Eleonorei Cioran, cumnata lui Emil Cioran şi moştenitoarea documentelor. Astfel, ansamblul de manuscrise şi documente a fost evaluat de experţii Bibliotecii Naţionale a României la 100.000 de euro.
"Ne pregăteam să cumpărăm de la moştenitorii lui Cioran, între timp lucrurile s-au complicat. De licitaţie n-am ştiut decât cu câteva zile înainte", a spus Kelemen. "Sigur, îmi pare rău că nu am putut participa, neavând nici buget, neştiind nici de licitaţie. Într-un fel, mă bucur totuşi că aceste manuscrise au ajuns în proprietatea statului", a mai spus ministrul Culturii.
Întrebat dacă pe viitor Ministerul Culturii va participa la astfel de licitaţii, el a răspuns afirmativ, cu condiţia suplimentării bugetului ministerului. "Noi vom încerca să avem această suplimentare în cazul în care vor mai apărea manuscrise (...) La o licitaţie nu poţi să te duci cu o sumă fixă", a spus Kelemen. El a explicat că bugetul Bibliotecii Naţionale a României ar trebui suplimentat, aceasta putând participa conform procedurilor la o licitaţie şi nu ministerul direct.
Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat pentru MEDIAFAX, cu o zi înainte de licitaţia de la Paris, că nu au făcut vreun demers pentru achiziţionarea acestora şi că nu au primit nicio sesizare privind vânzarea lor.
Însă Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat la RFI, în ziua care a urmat licitaţiei, că Ministerul Culturii ştia încă de acum câteva luni de organizarea licitaţiei: "Am aflat abia aseară (7 aprilie, n.r.) că ministerul (de Externe, n.r.), prin purtătorul de cuvânt, Doris Mircea, a informat Ministerul Culturii şi Patrimoniului încă din februarie de această punere în vânzare".
Editorul francez Laurence Tacou a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran, i-a vândut în 2010, pentru suma de 36.000 de euro, manuscrisele filosofului român scoase la licitaţie la Paris. Acest lucru a fost confirmat joi, pentru MEDIAFAX, de Eleonora Cioran.
Laurence Tacou a mai declarat, pentru MEDIAFAX, că, în cursul anului 2009, Eleonora Cioran i-a spus că doreşte să găsească un cumpărător pentru documente ale familiei pe care le deţinea - diverse manuscrise în limba română ale lui Cioran, precum şi documente personale ale scriitorului, precum diploma de bacalaureat, diploma de licenţă şi paşaportul. Potrivit comunicatului transmis MEDIAFAX de Tacou, Eleonora Cioran i-a spus atunci editoarei că a încercat în zadar, timp de mulţi ani, să vândă acest ansamblu de manuscrise şi documente mai multor instituţii culturale româneşti, care i-ar fi refuzat însă oferta.
Pe 7 aprilie, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.
Marţi, Brăiloiu a anunţat la Academia Română, că va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu