- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.05.2014, 13:05)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen: Nu sunt de acord cu afirmaţia premierului despre Mihăieş. Am lucrat bine cu Patapievici
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu este de acord cu premierul Victor Ponta, care l-a calificat "fascist" pe fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, liderul UDMR declarând la RFI că personal a lucrat bine cu Horia-Roman Patapievici şi cu Mircea Mihăieş.
Urmărește
269 afișări
Kelemen: Nu sunt de acord cu afirmaţia premierului despre Mihăieş. Am lucrat bine cu Patapievici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Premierul Victor Ponta a declarat că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că, dacă preşedintele doreşte să îi decoreze, o poate face, dar nu cu semnătura sa.
Kelemen Hunor dezaprobă declaraţiile premierului: "Eu nu subscriu acestei declaraţii şi nu sunt de acord. Sigur, aici premierul are tot dreptul să aibă o poziţie foarte fermă, dar în ceea ce mă priveşte, eu nu am astfel de probleme nici cu Patapievici, nici cu Mihăieş".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Aceste decrete prezidenţiale la mine nu au trecut. Nu trebuia să semnez eu. De obicei, tot ce este în zona aceasta vine şi la mine. De data aceasta, ori înainte să ajung eu la minister a trecut pe la minister propunerea şi a fost avizată de predecesorii mei, ori trebuie să vină mai târziu. Exact care este procedura de la instituţia prezidenţială nu ştiu, dar pe mine nu m-ar deranja. Eu am lucrat bine şi recunosc acest lucru şi cu Patapievici şi cu echipa lui Patapievici când eram în mandatul celălalt. În ceea ce priveşte gestionarea banilor nu am informaţii, pentru că ICR nu era în subordinea Ministerului Culturii, nici măcar în coordonarea Ministerului Culturii, noi nu vedeam cum gestionează bugetul", spune ministrul Culturii.
Premierul Ponta a afirmat joi că, prin refuzul de a contrasemna decorarea fostei conduceri ICR, a obţinut rezultatul dorit, şi anume a reliefat că decoraţiile trebuie acordate pentru merite şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic, preşedintele Băsescu dorind să decoreze oamenii credincioşi.
Citeşte şi:
Ponta: Nu pot contrasemna decorarea unora care au gestionat greşit bani publici şi au opinii fasciste
"Eu cred că am obţinut rezultatul pe care l-am dorit, şi anume am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic. Băsescu, înante de a-şi termina al doilea mandat, doreşte să îşi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi - lui şi nu României - oameni care în administrarea instituţiilor publice, aşa cum a spus Curtea de Conturi, au acţionat în mod în mod greşit. Dacă asta doreşte preşedintele Băsescu şi dacă domnul Mihăieş vrea o decoraţie semnată de mine, eu cred că nu o merită, dar să fie sănătos cu acea decoraţie dată de Băsescu pentru serviciile aduse lui Băsescu", a spus Ponta.
Citeşte şi:
Ponta: Am obţinut rezultatul dorit - decoraţiile sunt pentru servicii aduse statului, nu unui lider
Întrebat de jurnalişti dacă îşi menţine declaraţia prin care îl face fascist pe fostul vicepreşedinte al ICR Mircea Mihăieş, Ponta a răspuns: "Dacă citiţi textele domniei sale, cred că şi dânsul o să fie de acord".
Întrebat în continuare ce are de reproşat şi celorlalţi membri ai fostei conduceri ICR, Ponta a precizat că se referă la modul de administrare a banului public, cît timp Mihăieş a fost la ICR, şi la poziţiile acestuia de extremă dreaptă.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012".
Citeşte şi:
Băsescu sesizează CC pentru că Ponta nu a contrasemnat decrete de decorare pentru personalităţi din conducerea ICR
În sesizarea adresată CC, preşedintele arată că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, refuzul contrasemnării "este evidenţiat de un simplu «NU» subliniat, urmat de semnătura prim-ministrului şi ştampila rotundă ce se regăseşte pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnată de către domnul GhGheorghe Angelescuconsilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale".
Preşedintele solicită Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de-o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cauzat de acţiunea prim-ministrului de a nu motiva refuzul de a contrasemna decretul de conferire a unor decoraţii.
Preşedintele cere Curţii ca, având în vedere situaţia de blocaj existentă şi în virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le are, această înaltă autoritate a statului să restabilească ordinea constituţională cât mai urgent posibil, statuând cu privire la modalitatea şi limitele în care prim-ministrul poate acţiona pentru îndeplinirea atribuţiei constituţionale de a contrasemna decretele preşedintelui României privind conferirea unor decoraţii şi titluri de onoare, în sensul obligaţiei de a motiva refuzul, urmând ca autorităţile publice implicate în conflict să se conformeze acestei conduite, în considerarea caracterului general-obligatoriu al deciziilor pe care aceasta le pronunţă.
Premierul Victor Ponta a declarat că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că dacă preşedintele doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.
Aflat, miercuri, la Giurgiu, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale, premierul Victor Ponta a susţinut că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la Institutul Cultural Român în perioada în care acesta a condus ICR.
Ponta a mai spus că nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat poziţii contrare intereselor României.
"Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş (Mircea Mihăieş - vicepreşedinte ICR în perioada 2005-2012), dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea", a declarat Victor Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe