Kelemen: Sunt convins că se va reintra în legalitate în privinţa amplasării plăcuţei cu Iorga

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a declarat convins că se va reintra în legalitate în ceea ce priveşte amplasarea plăcuţei cu un citat al lui Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin, afirmând că în acest caz este vorba despre încălcarea legii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

"Sunt convins că vom reintra în legalitate, aici fiind vorba despre încălcarea legii. Este vorba despre încălcarea unui aviz. Discutăm despre un proiect avizat, despre un proiect finanţat şi realizat şi despre o plăcuţă care nu se regăseşte în niciun aviz. Poziţia noastră este foarte clară. Sunt convins că prin dialog vom găsi o soluţie care să fie şi legală şi acceptabilă pentru toată lumea. Soluţia este să punem în aplicare tot ce este în avizul pentru restaurarea statuii lui Matei Corvin. Există o soluţie aprobată şi avizată care trebuie respectată şi pusă în aplicare", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, în cazul în care situaţia nu se rezolvă prin dialog, Ministerul Culturii are şi alte mijloace la îndemână.

"Vreau să cred că vom reuşi să reintrăm în legalitate cu autorităţile locale", a afirmat Kelemen.

El a precizat că i-a transmis o scrisoare primarului Sorin Apostu în care i-a cerut să intre în legalitate şi la care aşteaptă răspuns.

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, fapt constatat marţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Pe noua plăcuţă apare scris textul "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»".

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: "Mathias Rex".

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara că amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

Inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată iniţial în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi maghiar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii, pe care nu apărea această inscripţie.

Totuşi, plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut în cursul zilei de luni, fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe acest lucru.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut, marţi, Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să "îndepărteze neîntârziat" inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată lângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului.

Ulterior, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a transmis că proiectul grupului statuar Matei Corvin de la Cluj-Napoca nu prevede amplasarea unei plăcuţe cu textul lui Nicolae Iorga, acest lucru reieşind şi dintr-un document al Primăriei Cluj.

Totodată, este semnalat faptul că, în adresa Direcţiei tehnice a Primăriei către societatea Concefa din Sibiu, adresă cu nr. 227469/443/01.10.2010, şi care poartă semnătura primarului Sorin Apostu, se face referire la o singură plăcuţă, cu textul enunţat în proiect, "ceea ce dovedeşte că domnul primar cunoştea prevederile exprese ale proiectului".

Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat preocupat de faptul că plăcuţa cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasată pe statuia lui Matei Corvin ar putea stârni tensiuni interetnice în municipiu şi a cerut reglementarea situaţiei şi îndepărtarea acesteia.

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca împotriva persoanelor care au amplasat, fără autorizaţie, plăcuţa cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din municipiu.

Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat după restaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naţionale, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar.

În aceeaşi zi, deputatul Mircia Giurgiu a anunţat că va depune o interpelare la ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, reclamând că la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca "nu flutura" niciun steag românesc.

Pe 3 aprilie, PSD Cluj a semnalat într-un comunicat arborarea a "doar două steaguri româneşti" la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi lipsa traducerii în limba română a discursurilor politice ale unor lideri maghiari.

La mijlocul anului 2010, statuia a fost supusă unui proces de restaurare finanţat cu aproape 800.000 de euro de Guvernele României şi Ungariei, lucrările fiind finalizate la sfârşitul anului trecut.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici