- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.05.2011, 17:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La Grande Journée Liszt, pe 11 iunie, la Bucureşti, cu recitaluri la metrou şi Ateneul Român
Evenimentul La Grande Journée Liszt, în cinstea compozitorului maghiar al cărui bicentenar este sărbătorit anul acesta, va avea loc pe 11 iunie, în Capitală, cuprinzând un recital în staţia de metrou Unirii şi două concerte la Ateneul Român, informează organizatorii - Institutul Francez.
Urmărește
15 afișări
Pe 11 iunie, Institutul Francez oferă melomanilor bucureşteni o zi întreagă dedicată compozitorului maghiar Franz Liszt, de la naşterea căruia se împlinesc anul acesta 200 de ani.
La Grande Journée Liszt va începe cu un recital în staţia de metrou Unirii 1, la ora 11.00, susţinut de pianistul Nicolae N. Dumitru.
Programul acestei zile speciale continuă la Ateneul Român, începând cu ora 17.00, cu pianista Brigitte Engerer, laureata premiului I al Conservatorului din Paris la vârsta de 15 ani, invitată în 1980 de către Herbert von Karajan în persoană să cânte cu Filarmonica din Berlin şi apoi cu cele mai mari orchestre.
De la ora 20.00, va urca pe scena Ateneului pianistul Bertrand Chamayou, laureat al distincţiei Victoires de la musique classique, specialist în Liszt, care va interpreta integral lucrarea "Ani de pelerinaj".
Nicolae Dumitru debutează pe scena Ateneului Român în mai 1987. Din 1990, sub îndrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine întâi stagiar al Colegiului "Gnessin" din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului român, absolvent al Academiei Ruse de Muzică "Gnessin" la clasă maestrului emerit Mihail Sayamov, în 1998. Sub conducerea acestuia parcurge şi studiile postuniversitare în perioada 1998 - 2001. În calitate de solist, evoluează în compania Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, şi a orchestrei Filarmonicii de Stat din Chişinău, dirijată de Valentin Doni. Este solist invitat al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale Radio (împreună cu care realizează prima interpretare radio a Concertului în sol minor pentru pian şi orchestră op. 33 de Antonin Dvorak), al filarmonicilor din Nijni-Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod (Federaţia Rusă). Pe scena europeană susţine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden bei Wien, Lisabona, Budapesta, Veneţia, Madrid, Barcelona şi Roma.
Brigitte Engerer a început studiul muzicii la cinci ani şi a intrat la Conservatorul din Paris, la clasă Lucettei Descaves. A obţinut în 1968, la vârstă de 15 ani, premiul întâi pentru pian al Conservatorului, fiind prima premiată în unanimitate. În 1969 este laureată a Concursului Internaţional "Marguerite Long-Jacques Thibaud", după care a fost invitată să se perfecţioneze la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, la clasa lui Stanislas Neuhaus, unde va rămâne nouă ani. În 1980, cariera sa a luat o întorsătură decisivă, atunci când Herbert von Karajan a invitat-o să cânte cu Filarmonica din Berlin.
Laureată a numeroase concursuri internaţionale (Thibaud în Franţa, Ceaikovski în Rusia, Regina Elisabeta în Belgia), este, de asemenea, Cavaler al Legiunii de Onoare, Ofiţer al Ordinului Naţional de Merit, Comandor al Artelor şi Literelor şi membru corespondent al academiei de Arte Frumoase din cadrul prestigiosului Institut de France. Cariera sa este împărţită astăzi între recitaluri şi activitatea didactică de la Conservatorul din Paris.
Bertrand Chamayou începe să studieze pianul la opt ani, iar la vârstă de 15 ani intră la Conservatorul din Paris, la clasă lui Jean-Francois Heisser, unde termină cu un premiu întâi, apoi urmează ciclul de studii aprofundate al acestei instituţii de învăţământ, perfecţionându-se în acelaşi timp cu Maria Curcio la Londra. Laureat al numeroase concursuri internaţionale, realizează o carieră strălucită, cu recitaluri în diverse săli prestigioase (Salle Pleyel, Théatre Mogador, Salle Gaveau din Paris, Théatre du Capitole din Toulouse, Gasteig din Munchen, Conservatorul Ceaikovski din Moscova etc.) precum şi în cadrul unor festivaluri din întreagă lume. Apare, de asemenea, în concert cu diverse orchestre franceze de mare renume, cum ar fi l'Orchestre philharmonique de Radio France sau l'Orchestre national du Capitole de Toulouse sub conducerea lui Lawrence Foster, respectiv Michel Plasson. În 2006, este laureatul Victoires de la musique classique la categoria "revelaţie - solistul instrumental al anului", iar în 2011, în calitate de "solist instrumental al anului". Specialist in Liszt, a înregistrat în 2006 cele 12 Studii de execuţie transcendentă ale compozitorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale