- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.10.2007, 11:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"La Ţigănci", în premieră la Paris pentru Centenarul Mircea Eliade
Opera "La Ţigănci", compoziţia lui Nicolae Brânduş inspirată din scrierea fantastică cu acelaşi nume, va fi prezentată în premieră la salonul de aur al Ambasadei Române de la Paris, pentru celebrarea centenarului Mircea Eliade, în 30 octombrie, transmite Institutul Cultural Român.
Urmărește
5 afișări
"La Ţigănci", în premieră la Paris pentru Centenarul Mircea Eliade
Audiţia operei va fi deschisă de o dezbatere între compozitorul Nicolea Brânduş, regizoarea de operă Anca Mihuţ, conferenţiar la Academia de muzică din Cluj-Napoca, şi muzicologul Radu Stan. Publicul parizian va putea asculta, în aceeaşi seară, înregistrarea premierei din 1986, sub bagheta dirijorului Ludovic Baci.
Audiţia în premieră a operei marchează o sută de ani de la naşterea lui Mircea Eliade.
"L-am întâlnit pe Eliade la Paris, la sfârşitul anilor '70 şi părea sincer interesat de o versiune muzicală a scrierii sale care conţine, în chiar textura sa literară, evidente sugestii muzicale", a relatat Nicolae Brânduş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Mircea Eliade s-a născut la 28 februarie 1907 în Bucureşti. A fost scriitor, filozof şi istoric al religiilor. Din 1957, a fost profesor la Universitatea din Chicago, iar din 1962, titular al catedrei "Sewell L. Avery". Eliade a primit titlul de Distinguished Service Professor.
A scris 30 de volume ştiinţifice, opere literare şi eseuri filozofice, traduse în 18 limbi şi circa 1.200 de articole şi recenzii. Printre cele mai cunoscute volume se numără: "Cosmologie şi alchimie babiloniană" (1937), "Traité d'histoire des religions" (1949), "Le Sacré et le Profane" (1956), "Maitreyi" (1933), "Noaptea de Sânziene" (1971).
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe