"La Traviata" a împlinit 158 de ani de la premieră

Opera "La Traviata", de Giuseppe Verdi, a împlinit, duminică, 158 de ani de la premieră, care a avut loc tot într-o zi de duminică, pe 6 martie 1853, la Teatro La Fenice din Veneţia.

Urmărește
45 afișări

Remarcabila compoziţie, inspirată de romanul lui Alexandre Dumas Fiul "Dama cu camelii", este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Verdi.

Romanul "Dama cu camelii" a avut un impact deosebit asupra lui Verdi, datorită relaţiei sale cu Giuseppina Srepponi, cu care trăia în uniune liberă, legătură blamată de societatea italiană, care, deşi îl adora pe compozitor, nu s-a ferit să îşi arate dispreţul faţă de felul în care a ales să îşi trăiască povestea de dragoste.

Revoltat de faptul că elita italiană o trata pe Giuseppina ca pe o femeie uşoară, în pofida faptului că era o soprană foarte talentată, care a contribuit decisiv la succesul operei "Nabucco", Verdi găseşte în "Dama cu camelii" posibilitatea de a-şi exprima făţis dezaprobarea faţă de superficialitatea şi ipocrizia societăţii.

Astfel, pentru Verdi, "La Traviata" (femeie uşoară, în limba italiană) devine un prilej de a-i face dreptate iubitei sale. Libretul a fost scris de Francesco Maria Piave, care a mai colaborat cu Verdi şi la alte opere, precum "Rigoletto", "I due Foscari" şi "La forza del destino".

Pentru premieră, Verdi a insistat foarte mult ca artiştii de pe scenă să poarte costume actuale, la fel ca şi cei prezenţi în public, pentru a-i face să se regăsească în personaje şi, nu în ultimul rând, să înţeleagă nedreptatea din comportamentul lor. Totuşi, conducerea teatrului La Fenice a fost indignată de propunerea lui Verdi, deoarece tradiţia vremii presupunea ca artiştii de pe scenă să poarte costume din alte epoci, iar propunerea compozitorului nu a fost acceptată.

Premiera operei "La Traviata" nu a avut succesul aşteptat de Verdi, nereuşind să transmită mesajul dorit de acesta, care voia să impresioneze publicul cu suferinţele Violettei, subliniind că, uneori, personajele blamate public sunt singurele capabile de înţelegere, altruism şi generozitate şi că uneori societatea poate fi meschină şi nedreaptă aplicând etichete necuvenite unor oameni, care, în felul lor, reuşesc să le fie superiori.

Abia la reprezentaţia din 6 mai 1854, dată pe scena teatrului San Benedetto, tot la Veneţia, "La Traviata" a avut un succes răsunător.

De 158 de ani, "La Traviata" se joacă pe cele mai celebre scene din întreaga lume, devenind una dintre cele mai iubite, apreciate şi populare spectacole de operă, fiind reinterpretată şi regândită. De la interpretarea clasică, în costume de epocă, asemenea celei de la Covent Garden, din 1994, în care rolul Violettei este interpretat de soprana Angela Gheorghiu, la adaptarea minimalistă şi modernă de la Festivalul de la Salzburg din 2007, care îi are ca protagonişti pe Anna Netrebko şi Rolando Villazon, "La Traviata" a rămas un spectacol actual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici