"Lacul lebedelor" are premiera la ONB, într-o nouă viziune artistică

Opera Naţională Bucureşti (ONB) găzduieşte, sâmbătă, premiera spectacolului de balet "Lacul lebedelor", de Piotr Ilici Ceaikovski, pus în scenă într-o nouă viziune coregrafică (Gheorghe Iancu) şi scenografică (Luisa Spinatelli), informează instituţia.

Urmărește
551 afișări
Imaginea articolului "Lacul lebedelor" are premiera la ONB, într-o nouă viziune artistică

"Lacul lebedelor" are premiera la ONB, într-o nouă viziune artistică

Compus de Piotr Ilici Ceaikovski, baletul a avut premiera în 1877, la Teatrul Bolşoi din Moscova. În ciuda reacţiei iniţiale negative a publicului şi a criticii faţă de lucrarea lui Ceaikovski, "Lacul lebedelor" a devenit cel mai cunoscut balet din întreaga lume. Creaţia compozitorului rus s-a bucurat de numeroase interpretări artistice, diferite ca libret, coregrafie şi scenografie. Renumită a rămas montarea realizată în 1895, de Marius Petipa şi Lev Ivanov, care a stat, ulterior, la baza unui număr mare de versiuni reprezentate pe scene din întreaga lume.

Pentru orice companie de balet, pregătirea unei noi montări cu "Lacul lebedelor" înseamnă un moment important în istoria instituţiei, aşa cum o premieră cu "Hamlet" este un eveniment deosebit pe scena unui teatru dramatic.

Noua versiune a baletului lui Ceaikovski, prezentată de Opera Naţională Bucureşti, este semnată de coregraful Gheorghe Iancu, scenografia fiind realizată de Luisa Spinatelli, iar regia de lumini - de Sergio Rossi. Alături de aceştia, au contribuit la realizarea producţiei cu "Lacul lebedelor" asistenţii de coregrafie Roxana Popescu, Cristian Crăciun şi Mădălina Slăteanu, precum şi asistenţii de scenografie Moniafelicia Torchia şi Andreea Koch. Orchestra şi baletul ONB vor evolua, alternativ, sub baghetele dirijorilor Iurie Florea şi Tiberiu Soare.

Născut la Bucureşti, Gheorghe Iancu a urmat cursurile liceului de coregrafie din capitală, perfecţionându-se ulterior la Teatrul Bolşoi din Moscova şi la Teatrul Kirov din Sankt Petersburg.

Întâlnirea cu celebra Carla Fracci a însemnat începutul unei legături artistice de lungă durată, cei doi dansând împreună pe marile scene ale lumii. În cadrul unei cariere internaţionale impresionante, Gheorghe Iancu a colaborat cu importante companii de balet, a lucrat sub îndrumarea unor mari coregrafi din întreaga lume şi a participat la spectacole de gală, dansând alături de cele mai sonore nume ale baletului secolului XX.

După ce a interpretat, ca solist, numeroase roluri de balet clasic şi contemporan, artistul român s-a consacrat creaţiei coregrafice, semnând lucrări pentru care a fost distins cu premii importante.

În seara premierei, rolurile titulare din "Lacul lebedelor" vor fi interpretate de doi invitaţi speciali: Michele Wiles (Odette/Odile) şi Artem Shpilevskiy (Siegfried).

Alături de cei doi balerini-invitaţi, pe scenă vor dansa soliştii Operei Naţionale: Alin Gheorghiu, interpretul rolului dificil al lui Deirfgeis (personajul-dublu al prinţului Siegfried), Adela Crăciun, Vlad Toader, Laura Blică-Toader, Bianca Fota, Cristina Dijmaru, Rodica Fiastru, Antonel Oprescu, Adina Tudor, Gabriela Popovici, Oana Bădănoiu, Andra Ionete, Magdalena Rădulescu.

Îşi vor da concursul şi Dragoş Condurache, Beatrice Şerbănescu, Cristina Marinescu, George Mocanu, Răducu Milea. Împreună cu soliştii şi ansamblul de balet al ONB, pe scenă vor evolua elevii Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici