- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (01.05.2011, 18:33)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lansarea navetei Endeavour nu va putea avea loc mai devreme de sfârşitul săptămânii
Lansarea navetei Endeavour nu va putea avea loc mai devreme de sfârşitul săptămânii din cauza defecţiunii constatate vineri, când Endeavour trebuia să plece în ultima ei misiune, a anunţat duminică Agenţia Spaţială Americană (NASA) pe site-ul său.
Urmărește
5 afișări
Tehnicienii şi inginerii cercetează în continuare sursa problemei apărute vineri, cu câteva ore înainte de lansarea programată, la un termostat de la conducta de combustibil a navetei care nu funcţiona. Ei au început să testeze ansamblurile asociate termostatelor sâmbătă după-amiază şi au lucrat până târziu în noapte. Rezultatele testelor indică o problemă la o cutie de distribuţie a energiei, care va trebui înlocuită alături de orice alte echipamente afectate.
Această muncă nu va permite o încercare de lansare pentru luni, aşa cum se preconiza vineri.
Trebuie luaţi în vedere mai mulţi factori înainte de a putea stabili o nouă dată pentru lansare, însă acest lucru nu va fi posibil mai devreme de sfârşitul acestei săptămâni.
Cei şase astronauţi care vor fi la bordul navetei Endeavour în ultima sa misiune, de 14 zile, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), se întorc la Johnson Space Center al NASA din Houston pentru antrenament suplimentar înainte de următoarea încercare de lansare.
Lansarea navetei Endeavour pentru ultima sa misiune şi penultima misiune a unei navete spaţiale americane, înainte de retragerea acestora din circulaţie, urma să aibă loc vineri la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida, în prezenţa preşedintelui Barack Obama, care s-a oprit totuşi să viziteze baza.
După lansarea navetei Endeavour, ultimul zbor al unei navete spaţiale americane va fi efectuat de Atlantis, a cărei lansare este prevăzută pentru data de 28 iunie. După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.
Echipajul de pe Endeavour include şase membri: comandantul Mark Kelly, copilotul Greg Johnson şi patru specialişti - Mike Finckle, Drew Feustel, Greg Chamitoff şi italianul Roberto Vittori de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Principalul obiectiv al acestui zbor este transportarea pe ISS a spectrometrului magnetic Alpha 2 (AMS), un modul experimental de fizică fundamentală, construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenţa antimateriei sau natura materiei negre, invizibile. Această materie formează circa 25% din masa universului.
Este pentru prima oară când un spectrometru magnetic va fi trimis în spaţiu.
AMS reprezintă fructul unei colaborări internaţionale, sub coordonarea profesorului Samuel Ting de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 1976 şi iniţiator al acestui proiect ştiinţific ce va fi transportat de naveta Endeavour.
Circa 60 de laboratoare din 16 ţări participă la acest proiect, principalele contribuţii fiind aduse de Statele Unite, Europa (Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Olanda, Italia, Portugalia, Elveţia), China şi Taiwan.
Pe lângă AMS, naveta Endeavour va transporta modulul Express Logistic Carrier (ELC), care va fi ataşat permanent la ISS.
Endeavour, cea mai nouă dintre navetele americane, a fost lansată pentru prima oară în mai 1992 şi a fost construită pentru a înlocui naveta Challenger, distrusă în catastrofa din 1986.
NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule spaţiale, capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.
Agenţia spaţială rusă facturează NASA cu peste 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc de la bordul capsulelor Soyuz. La bordul unei capsule Soyuz se pot îmbarca maximum trei astronauţi.
ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe