Lars von Trier, mândru că este persona non grata la Cannes

Cineastul danez Lars von Trier, care a şocat la Cannes exprimându-şi simpatia pentru Hitler, a spus că este "mândru" că a fost declarat persona non grata de către organizatorii festivalului de pe Croazetă, însă şi-a cerut din nou scuze, joi, în interviurile acordate presei daneze.

Urmărește
535 afișări
Imaginea articolului Lars von Trier, mândru că este persona non grata la Cannes

Lars von Trier, mândru că este persona non grata la Cannes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lars von Trier a spus că este "mândru că a fost declarat persona non grata", potrivit site-ului cotidianului danez Ekstra Bladet (eb.dk).

"Este, poate, pentru prima dată în istoria cinematografiei când se produce acest lucru", a declarat von Trier în faţa jurnaliştilor danezi de la Cannes, potrivit eb.dk.

Într-un interviu pentru postul danez de televiziune TV2 News, cineastul şi-a cerut încă o dată scuze, subliniind faptul că declaraţiile sale au o legătură cu personalitatea sa. "Mi-am cerut scuze, mă scuz din nou, nu am vrut să rănesc pe nimeni. Însă eu sunt eu, nu pot să-mi schimb felul de a fi", a declarat cineastul danez, referindu-se la înclinaţia lui pentru provocare.

"Ce trebuie făcut? Trebuie ca Peter Aalbaek (directorul lui de producţie de la studiourile Zentropa) să mă plimbe într-o cuşcă, cu gura cusută, dintr-un loc în altul?", s-a ironizat cineastul danez.

Încercând să înţeleagă reacţia avută de organizatorii festivalului, Lars von Trier a declarat pentru eb.dk că "unul dintre motive (pentru excluderea sa de la Cannes) este acela că francezii înşişi i-au maltrat pe evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial".

"Este un subiect sensibil pentru ei", consideră regizorul danez, adăugând că are "mult respect pentru organizatorii festivalului de la Cannes" şi că înţelege "foarte bine că ei s-au supărat" pe el.

Von Trier a mai spus că "holocaustul a fost cea mai gravă crimă comisă vreodată" şi că nu are "nimic contra evreilor". "Am un nume evreiesc şi toţi copiii mei au nume evreieşti", a dezvăluit regizorul, mărturisind că "a fost într-adevăr prostesc" din partea lui să facă acele afirmaţii. Însă, "cred că jurnaliştii străini nu înţeleg umorul danez", a continuat von Trier, pentru eb.dk.

Cu toate acestea, von Trier a spus pentru cotidianul Ekstra Bladet că se simte "foarte atras de estetica nazistă". "Cred că, de exemplu, Stuka este un avion foarte frumos, foarte bine conceput şi găsesc multe modele în estetica nazistă pe care le asociez de o manieră sau alta de romantismul german", a explicat von Trier.

"Însă, dacă vorbim despre convingerile politice, nu pot să spun că sunt un nazist", a explicat cineastul.

Consiliul de administraţie al Festivalului de Film de la Cannes, convocat joi într-o reuniune extraordinară de preşedintele acestuia, Gilles Jacob, a hotărât să îl declare "persona non grata" pe regizorul Lars von Trier pe întreaga durată a ediţiei din 2011 a festivalului. Această decizie are efecte imediate, însă filmul cineastului danez nu a fost exclus din competiţie.

Cu ocazia conferinţei de presă organizată, miercuri, după proiecţia celui mai recent film al său, intitulat "Melancholia", regizorul danez Lars Von Trier a şocat publicul de la Cannes, exprimându-şi simpatia pentru Hitler, pe care îl "înţelege", şi afirmând că "Israelul te scoate într-adevăr din sărite".

La cererea organizatorilor festivalului, cineastul danez şi-a cerut scuze, în după-amiaza de miercuri.

Lars Von Trier a făcut acele comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui recente pentru o revistă daneză, referitoare la "gustul său pentru estetica nazistă".

Lars Von Trier şi-a încheiat acest interviu stânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu "The Element of Crime", pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark", câştigător al trofeului Palme d'Or, "Dogville" (2003), premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005) şi "Şeful şefilor/ The Boss Of It All" (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici