- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.11.2015, 12:15)
- Madalina Cerban
Laura Georgescu nu îşi dă demisia de la conducerea CNA, dar îşi deleagă atribuţiile vicepreşedintelui
Laura Georgescu a declarat, joi, că nu va demisiona de la conducerea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru că nu a făcut nimic ilegal, precizând, însă, că îşi va delega dreptul de semnătură vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, astfel încât Consiliul să poată să funcţioneze normal.
Urmărește
1396 afișări
Laura Georgescu a declarat, joi, că nu va demisiona de la conducerea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru că nu a făcut nimic ilegal, precizând, însă, că îşi va delega dreptul de semnătură vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, astfel încât Consiliul să poată să funcţioneze normal.
Laura Georgescu a făcut aceste precizări la începutul şedinţei CNA de joi, după ce precedenta şedinţă a Consiliului, care a avut loc marţi şi la care aceasta nu a fost prezentă, a fost una foarte agitată.
În şedinţa de marţi, Valentin Jucan a dat drumul unei înregistrări audio la volum ridicat cu "vocea străzii", spunând că va bloca toate şedinţele Consiliului până când Laura Georgescu va fi înlăturată de la conducerea CNA. Decizia unilaterală a lui Valentin Jucan i-a revoltat pe ceilalţi membri ai Consiliului, totul degenerând într-un scandal cu replici tăioase şi acuzaţii. În cele din urmă, marţi, majoritatea membrilor CNA (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Buda, Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Dorina Rusu) au votat să trimită Comisiilor de Cultură din Parlament o solicitare "pentru stabilirea unei întâlniri şi identificarea de soluţii comune pentru rezolvarea problemelor din CNA, care sunt cauzate de faptul că Laura Georgescu se află la conducerea instituţiei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
La începutul şedinţei CNA de joi, Laura Georgescu şi-a cerut scuze colegilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care "au fost nevoiţi să asiste la momentul mai puţin fericit, provocat în cadrul şedinţei trecute".
Laura Georgescu a spus că nu a putut participa la şedinţa de marţi, întrucât a fost chemată, nominal, la audieri la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, în faţa căreia are obligaţia legală să raporteze activitatea CNA şi în faţa căreia răspunde, conform legii, pentru modul în care a gestionat şi gestionează încă funcţionarea Consiliului.
Referitor la faptul că i s-a cerut de mai multe ori demisia, Laura Georgescu a spus că nu a înţeles această solicitare, deoarece consideră că nu a făcut nimic ilegal.
"Însă, pentru că în instituţia pe care o conduc au fost induse tensiuni mai mult sau mai puţin artificiale, justificate sau nejustificate, am decis, într-o prima etapă, să deleg dreptul de semnătură, pentru tot ce legea îmi permite, domnului Răsvan Popescu, vicepreşedinte al CNA. Fac acest demers în condiţii de responsabilitate, înţelegând bine faptul că CNA trebuie să funcţioneze într-o atmosferă de lucru performantă şi constructivă", a spus Laura Georgescu.
Ea a mai spus că a luat în calcul şi o demisie, chiar dacă are conştiinţa faptului că nu a făcut nimic ilegal.
"Personal, am luat în calcul şi o demisie, chiar dacă am conştiinţa faptului că nu am făcut nimic ilegal, însă această decizie va veni atunci când instituţiile abilitate vor demonstra că am încălcat voit, premeditat şi cu bună ştiinţă legea. Deocamdată, pot afirma cu tărie că toată viaţa m-am raportat la lege. Inclusiv în această instituţie, atunci când a trebuit să luăm decizii. Îmi asum anumite carenţe, anumite întâmplări contextuale, mai puţin fericite, provocate, nepremeditat, pentru care îmi cer, din nou, scuze dumneavoastră şi tuturor angajaţilor CNA. Pentru că orice explicaţii suplimentare date de mine, fie ar putea cădea în derizoriu, fie ar putea fi reinterpretate în fel şi chip, mă opresc la a reafirma faptul că deleg, fără nicio rezervă, dreptul de semnătură colegului meu Răsvan Popescu, cu dorinţa ca CNA să funcţioneze, repet, în condiţii de normalitate şi performanţă", a explicat Laura Georgescu.
Ea a spus că va reveni asupra acestei decizii doar în condiţiile în care instituţii ale statului eventual îi vor cere să o facă. Laura Georgescu a mai spus că, vreme de un an şi jumătate, nu a purtat cu niciunul dintre colegii săi vreo discuţie pe tema dosarului în care este acuzată de abuz în serviciu şi nu a angajat în niciun fel instituţia, punându-se la dispoziţia organelor abilitate doar în calitate de persoană fizică. În acest sens, Laura Georgescu i-a rugat pe membrii CNA şi pe angajaţii Consiliului să lase justiţia să îşi urmeze cursul firesc în cazul său.
La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a spus că, "până când ceea ce trebuie să se întâmple o să se întâmple", decizia luată de Laura Georgescu, prin care i se delegă lui dreptul de semnătură, va fi afişată la avizierul Consiliului. Popescu a mai spus că nu va semna el pentru toate chestiunile din CNA. "Cu excepţia statelor de salarizare, pe care le va semna în continuare ordonatorul principal de credite (Laura Georgescu, n.r.), documentele privind planul anual de achiziţii publice (...) semnătura finală de pe licenţe (licenţele audiovizuale, n.r.), restul, în toate chestiunile veniţi la mine. Mapa (de şedinţă, n.r.) va veni direct la mine şi va merge şi la doamna Georgescu, dar circuitul de rezolvare am să-l dau eu. În toate celelalte chestiuni, veniţi la mine. O să ne descurcăm", le-a transmis Răsvan Popescu angajaţilor CNA.
În schimb, membrul CNA Dorina Rusu a spus că, de când a fost numită membru în Consiliu, a considerat că Laura Georgescu trebuie să îşi dea demisia şi crede şi în prezent acest lucru.
Dorina Rusu a mai amintit de problemele în justiţie ale preşedintelui CNA, precizând că ar fi ţinut "de normalitate" ca Laura Georgescu să demisioneze. "Dânsa este principalul vinovat pentru care instituţia este în starea în care este. Este cea care a adus-o în starea în care este", a spus Dorina Rusu, precizând că i se pare "o situaţie absolut penibilă" pentru toţi membrii CNA ce se întâmplă şi că va face toate demersurile în continuare la Parlament pentru ca Laura Georgescu să nu mai fie preşedinte al CNA.
"Şi este cu atât mai grav că avem probleme pe care trebuie să le dezbatem, de exemplu, în legătură cu tragedia de la Colectiv nu am făcut absolut nimic (...) Este o instituţie pur şi simplu destructurată, sigur, fiecare dintre noi are partea lui de vină, dar cel care conduce instituţia este principalul vinovat pentru care nu funcţionează instituţia (...) Doamna Georgescu ne-a adus la cunoştinţă (că delegă dreptul de semnătură, n.r.), este decizia dânsei, nu ne-a cerut acordul (...) Pe de altă parte, dacă doamna Georgescu consideră că acesta este un fel de a lua presiunea de pe instituţie, nu este adevărat. Eu voi continua demersurile către Parlament pentru ca doamna Georgescu să fie demisă (...) Însă acum trebuie să ne facem treaba, pentru că altfel vom fi şi mai penibili şi pasibili să fim judecaţi de oameni", a mai spus Dorina Rusu.
Pe de altă parte, membrii CNA Valentin Jucan şi Florin Gabrea s-au ridicat de la masa de şedinţă a Consiliului. Ei au precizat că nu vor să stea la aceeaşi masă cu Laura Georgescu şi au continuat să stea în sala de şedinţă a Consiliului, însă în zona dedicată presei şi reprezentanţilor radiodifuzorilor. Ulterior, Jucan a părăsit sala de şedinţă a CNA.
Pe pagina sa de Facebook, Valentin Jucan a scris că anunţul făcut de Laura Georgescu este "o falsă rezolvare a problemei". "Eu nu accept să stau la aceeaşi masă cu Laura Georgescu. Şi puţin mă interesează înţelegerile politice ale celor care o susţin în continuare. De ce nu demisionează? Dincolo de lipsa bunului simţ, scopul păstrării ei în funcţie este tocmai anul electoral care începe. Păstrarea Laurei Georgescu în funcţie dă posibilitatea celor care o susţin să aibă în an electoral un CNA politizat la maxim, parazitat şi cât se poate de contestabil. Se doreşte ca anul viitor CNA să nu poată să îşi exercite menirea în sensul protejării interesului public. De aceea acest Consiliu trebuie dizolvat. Există posibilităţi. Le susţin pe toate căile posibile", a scris Jucan pe Facebook.
În schimb, ceilalţi membri ai CNA (Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Buda şi Lorand Turos) au continuat să îşi desfăşoarea activitatea curentă, la fel ca la orice şedinţă. Şedinţa CNA de joi a fost condusă de vicepreşedintele Consiliului, Răsvan Popescu.
Pe de altă parte, pentru buna funcţionare a CNA şi pentru a asigura eficienţa activităţii prin colaborarea cu Secretariatul General al Consiliului şi Registratura instituţiei, Laura Georgescu i-a propus lui Răsvan Popescu să accepte să preia biroul de preşedinte. Acesta a acceptat şi schimbarea de birouri între Laura Georgescu şi Răsvan Popescu se va face vineri dimineaţă.
"Schimbarea biroului poate fi privită şi ca un gest de imagine, dar adevărul este că în felul ăsta voi putea lucra mai uşor cu Secretariatul, cu Registratura, cu alţi funcţionari. Dar, pe fond, delegarea semnăturii duce la faptul că voi prelua cam 80%, poate şi mai mult, din atribuţiile doamnei preşedinte Georgescu şi că voi lucra cu 80% din personal în mod direct, lucru care va duce la o scădere a presiunii pe aceşti funcţionari care au ajuns să se revolte datorită stilului de conducere al doamnei Georgescu şi pe care încerc să-i aduc la normalitate, la o funcţionare obişnuită pentru o instituţie publică, cu nişte oameni care mă cunosc de 12 ani, timp de 5 ani i-am şi condus ca preşedinte şi care sunt solidari cu mine şi eu am fost solidar cu protestul lor şi atunci cred că vom putea în continuare să lucrăm în condiţii de normalitate. Este, metaforic vorbind, un fel de a scoate dopul la cadă pentru că presiunea crescuse foarte mult în instituţie, dar o fac cu toată buna-credinţă. Cred, sper că şi doamna Georgescu la fel, că putem să aducem această instituţie la un nivel de funcţionare rezonabil până când Parlamentul va lua totuşi raportul nostru în discuţie la un moment dat şi va putea să dea o soluţie de fond", a declarat Răsvan Popescu pentru MEDIAFAX.
El s-a referit la faptul că, în această vară, a fost adoptat un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.
Pe de altă parte, mai multe afişe prin care se cere demisia preşedintelui Consiliului au fost expuse, în ultimele zile, în sala de şedinţă a CNA şi pe holul instituţiei. De asemenea, pe o masă din instituţie s-au strâns semnături ale angajaţilor Consiliului care vor ca Laura Georgescu să demisioneze. Până în momentul difuzării acestei ştiri, circa 40 de angajaţi dintre cei peste 130 ai CNA şi patru dintre cei 11 membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Valentin Jucan şi Dorina Rusu) au semnat această listă.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Afişe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, în sediul CNA. Şedinţa Consiliului, blocată -FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe