Le Figaro: "Concertul" lui Radu Mihăileanu, un amestec de aventură picarescă şi umor slav

Filmul "Concertul" de Radu Mihăileanu, care va avea premiera românească pe 20 noiembrie, a avut cronici favorabile în presa străină, publicaţia franceză Le Figaro notând că noua creaţie a regizorului de origine română îmbină aventura picarescă şi umorul "foarte slav".

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Le Figaro: "Concertul" lui Radu Mihăileanu, un amestec de aventură picarescă şi umor slav

Regizorul Radu Mihăileanu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Ca întotdeauna, în filmele lui Radu Mihăileanu este vorba de impostură şi de întâlnirea explozivă dintre culturi", remarcă Le Figaro. Andrei Filipov (Aleksei Guskov), eroul principal al comediei, care a fost filmată la Moscova, Paris şi Bucureşti, este un celebru dirijor, acum decăzut, care nu a mai pus mâna pe baghetă de pe vremea lui Brejnev.

Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, a fost concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei.

Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Acesta este punctul de plecare al unei comedii dulci-amărui, care se înscrie în linia umanistă a filmelor "Trahir" şi "Trenul vieţii/ Train de vie", cu un regizor ataşat dintotdeauna unui scop nobil, şi anume acela de a reda demnitatea unor personaje uitate, brutalizate de Istorie.

"Cât timp am stat la Moscova, pentru pregătirea filmului , am întâlnit bătrâni muzicieni care, precum Andrei, au fost distruşi de regimul comunist", a povestit Radu Mihăileanu. "Unii au devenit şoferi de taxi sau oameni care cară mobila. Am intervievat şi foşti agenţi KGB, pentru a afla cum s-au convertit", a mai spus acesta.

Cineastul de origine română a vorbit şi despre întoarcerea sa în Piaţa Roşie. "Este marea mea victorie, pentru că familia mea română a fost persecutată de Ceauşescu şi de stalinism. Piaţa Roşie a fost pentru mine simbolul dictaturii, al terorii şi al răului. Şi eu am avut locul acesta doar pentru mine, ca şi cum aş fi filmat o peliculă din seria «James Bond». Este o întoarcere enormă în istorie, care nu vindecă tot răul", a mai spus acesta.

"Cu «Concertul», Radu Mihăileanu a reuşit să facă un film savuros, care amestecă aventura picarescă, umorul foarte slav, emoţia universală şi «Concertul pentru vioară şi orchestră Opus 35» de Ceaicovski. "«Concertul» este, într-o măsură, o întâlnire între barbarii din Est, dintre care fac parte şi castelele de pe Valea Loarei. Sunt omul potrivit care poate vorbi despre asta, căci am avut şi eu un şoc cultural când «am debarcat», la 22 de ani, la Paris, fugind din România lui Ceauşescu", a mai povestit Mihăileanu.

Filmările pentru "Concertul" au debutat pe 23 mai 2008, în această producţie apărând, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea.

Distribuţia filmului include actori din Rusia, ca Aleksei Guskov, şi francezi - Lionel Abelanski, cu care Mihăileanu a colaborat şi pentru filmul "Trenul vieţii/ Train de vie", şi Melanie Laurent, care a câştigat, în 2007, un premiu César pentru debut, pentru rolul său din pelicula "Je vais bien, ne t'en fais pas", în regia lui Philippe Lioret.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris.

Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici