- Home
- Cultură-Media
- CANNES, (15.05.2010, 14:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Le Monde: "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun" - incursiuni în realismul negru românesc
Filmele "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, au un spirit care "ştie să seducă, printr-un realism trivial, o critică nemiloasă la adresa societăţii, gustul pentru macabru şi simţul absurdului", scrie publicaţia Le Monde.
Urmărește
73 afișări
Le Monde: "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun" - incursiuni în realismul negru românesc (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)
Lungmetrajele "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean şi "Aurora" de Cristi Puiu rulează în cadrul Festivalului de Film de la Cannes în secţiunea Un Certain Regard şi au avut premiera mondială joi, respectiv vineri.
"Diavolii de români nu au abandonat realismul negru, dar de data aceasta îl dublează cu un umor suprarealist în surdină, care atenuează puterea acestei tendinţe", scrie publicaţia franceză.
Le Monde notează că Muntean revine pe Croazetă cu "Marţi, după Crăciun", considerat "o deconstrucţie precisă a unui cuplu, precisă precum o tăietură de bisturiu". Autorul cronicii spună că noul film al lui Muntean este "povestea seacă a lui Paul, care ar trebui să o anunţe pe soţia sa, Adriana, şi pe fiica lor, că le va părăsi pentru o altă femeie". "O poveste spusă de mii de ori. Aici nu există niciun fel de patos, ci doar anatomia dubiului, a remuşcărilor şi a culpabilităţii, concentrate într-o decizie ce conţine toată cruzimea posibilă", scrie criticul francez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, potrivit aceleiaşi publicaţii, "Aurora", de Cristi Puiu, este o poveste despre "trei ore de plimbare, într-un oraş obişnuit, a unui om obişnuit, care se transformă, încet, într-un asasin obişnuit".
"Niciun cuvânt, niciun sunet, niciun gest mai înalt decât altul. Cu o cameră centrată pe personaj, cu o abordare strict comportamentală, (filmul - n.r.) este o lentă imersiune în creierul unui individ obişnuit, pe care nimic nu îl distinge de spectatorul care îl priveşte", scrie Le Monde.
"Din acest efect de oglindă se nasc senzaţia halucinantă şi sentimentul ororii, care îi dau acestui film o stranietate stupefiantă. Sfârşim totuşi aflând că acest bărbat în hanorac se numeşte Viorel, că soţia sa l-a părăsit pentru un altul, iar el nu a putut suporta acest lucru. (Acest film -n.r.) Este o epopee mentală despre banalitatea răului", conchide Le Monde.
Primul lungmetraj regizat de Radu Muntean a fost "Furia" (2002), urmat de "Hârtia va fi albastră" (2006) - nominalizat la Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în 2007, şi recompensat cu un premiu special la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema - şi de "Boogie" (2008), recompensat, anul trecut, cu patru premii Gopo, pentru regie, roluri principale (Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca) şi rol secundar masculin (Mimi Brănescu). "Boogie" a avut premiera mondială tot la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs.
Lungmetrajul de debut al lui Cristi Puiu a fost "Marfa şi banii" (2001), un road trip cu Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucur în roluri principale, acesta fiind urmat de "Moartea domnului Lăzărescu" - peliculă care a primit marele premiu Un Certain Regard, în 2005. "Aurora" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristi Puiu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe