Legea cinematografiei în faza audierii publice. Regizorul Comeagă: ”O mascaradă”

Marţi, 2 august, audierea publică pe tema modificărilor propuse de Ministerul Culturii la OG39/2005 privind cinematografia a reunit oficialităţi ale ministerelor implicate şi profesionişti ai domeniului. Regizorul Comeagă a numit audierea ”o mascaradă”.

Urmărește
1211 afișări
Imaginea articolului Legea cinematografiei în faza audierii publice. Regizorul Comeagă: ”O mascaradă”

Legea cinematografiei în faza audierii publice. Regizorul Comeagă: ”O mascaradă”

Marţi, 2 august, audierea publică pe tema modificărilor propuse de Ministerul Culturii la OG39/2005 privind cinematografia a reunit oficialităţi ale ministerelor implicate şi profesionişti ai domeniului. Cei 58 de cineaşti care au cerut ieri demisia ministrului, au absentat în semn de protest pentru lipsa de transparenţă de până acum şi, prin vocea regizorului Cristian Comeagă, au numit audierea ”o mascaradă”.

Ministerul Culturii a fost reprezentat de ministrul Culturii Corina Şuteu şi iniţiatorul consultării pentru modificarea legii Andrei Rus. Moderatoarea audierii publice Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, a dat rând pe rând cuvântul Comisiei de experţi, profesioniştilor din domeniu şi reprezentanţilor instituţiilor-cheie în vederea avizării viitoarelor propuneri. Comisia de experţi, în care se remarcă regizorii Cristian Mungiu şi Tudor Giurgiu, au subliniat că au ajuns la câteva concluzii de reformare a CNC şi a instituţiilor conexe precum RADEF, Arhiva Naţională, pe care le propun dezbaterii publice. Se doreşte desfiinţarea actualei structuri Centrul Naţional al Cinematografiei şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Cinematografiei, în cadrul căreia să se aplice o reformă sistematică pentru randament superior al cinematografiei româneşti..

În depoziţia sa, Alexandru Molico a arătat că susţine principiul neutralităţii, dar în anii dela terminarea facultăţii a realizat prea puţin în domeniu, din pricina concursurilor ”cu dedicaţie”, selecţiilor părtinitoare din interiorul caselor de filme. Radu Nicolae a considerat că CNC trebuie să se reformeze din interior, iar noul proiect de lege ar bloca birocratic funcţionarea CNC. În opinia sa, ministerul Culturii ar trebui mai degrabă să găsească noi surse de finanţare nu să poarte un război cu CNC. Producătorul Ada Solomon a pus în ecuaţie propria experienţă în domeniu. Ideile sale principale au fost legate de promovarea calităţii, necesitatea găsirii de noi surse de finanţare, flexibile, şi importanţa cinematografiei ca act de cultură, nu ca industrie. Regizorul Kiki Vasilescu a intrat în detaliile propunerilor făcute de către ministerul Culturii şi a criticat punct cu punct propunerile Comisiei de Experţi. Lipsa de transparenţă, conflictele de interese, greutatea accesului ”neabonaţilor” la fondurile cinematografiei. Cătălin Cristuţiu a reprezentat branşa postproducţiei. Principala cerere era alocarea de fonduri postproducţiei încă dela câştigarea fondurilor CNC. Postproducţia este absentă în propunerile iniţiale şi, în general, casele de producţie adoptă realizarea acesteia în străinătate. Juristul Ioan Onisei atrage atenţia că o modificare de peste 50% a unei legi presupune schimbarea sa în integralitate şi că soluţiile de finanţare şi distribuire în ţară cuprinse în proiect sunt iluzii. Greu de reglementat relaţia dintre RADEF şi autorităţile locale, administratori ai cinematografelor de astăzi. Florin Paraschiv, membru CNC, a declarat că este aberantă înlocuirea CNC cu o clădire de carton şi că disfuncţionalităţile reale sunt cunoscute de Comisia de experţi care ar fi trebui să găsească soluţii privind diversele disfuncţionalităţi ale procesului de jurizare.

 

În conferinţa de presă susţinută după audierea publică, ministrul Culturii Corina Şuteu a arătat premiera audierii publice în spaţiul public autohton şi şi-a susţinut în continuare cererea de demitere a Directorului General al Centrului Naţional al Cinematografiei Anca Mitran. ”Am încercat o colaborare cu directorul CNC, dar Anca Mitran este omul stagnării. Avem filosofii diferite privind reformarea CNC. Valorile Ancăi Mitran nu sunt şi ale mele.” Legat de cererea de demisie a celor 58 de cineaşti i se pare că aceştia trebuiau să-şi apere argumentele în spaţiul public real, nu doar printr-un text de contestare.”

Contactat ulterior de Mediafax, regizorul Comeagă a subliniat faptul că această audiere este ”o mascaradă, este dovada clară a faptului că Giurgiu şi ai lui vor să pună mâna pe putere şi să administreze pentru sine conturile cinematografiei. Nu-i interesează nicio audiere publică, este un exerciţiu de imagine. Vor să dea lovitura la CNC şi se ascund în spatele procedurilor. Fac o lege pentru a dărâma un singur om: Anca Mitran. Ori, o lege nouă înseamnă rezolvarea bolilor de sistem ale cinematografiei.”

Audierea publică de astăzi se desfăşoară într-un climat tensionat.

Ieri un grup de 58 de cineaşti au cerut premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Culturii Corina Şuteu.

http://www.mediafax.ro/cultura-media/58-de-cineasti-ii-cer-premierului-sa-o-demita-pe-corina-suteu-ministrul-culturii-foto-15546323

Acest gest radical vine după o serie întreagă de contestări a Comisiei de Experţi din partea aceluiaşi grup de cineaşti. Aceştia consideră că ministrul abuzează de funcţia sa pentru a desfiinţa CNC şi a-l înlocui cu o structură patronată de regizorul Tudor Giurgiu.

http://www.mediafax.ro/cultura-media/cineastii-nemultumiti-de-presiunile-ministrului-culturii-regizorul-cristian-comeaga-este-o-metoda-stalinista-15503177

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici