- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.03.2008, 15:54)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leipzig: Publicul occidental, fascinat de scriitorii români prezenţi la Târg
Scriitorul Mircea Cărtărescu a citit, în cadrul Târgului de carte de la Leipzig (13-16 martie), fragmente din trilogia "Orbitor" şi din cartea "De ce iubim femeile", explicând publicului german că îi place să alterneze mai multe feluri de a scrie.
Urmărește
39 afișări
Leipzig: Publicul occidental, fascinat de scriitorii români prezenţi la Târg (Imagine: Mediafax Foto)
Mircea Cărtărescu a citit, la Târgul de la Leipzig, un fragment din primul volum al trilogiei "Orbitor" - "Către sfârşitul nopţii, sensul cărţilor se evapora complet şi rămâneam în braţe cu paginile lor poroase, cu semnele cabalistice, imposibil de înţeles. Cu parfumul de hârtie prăfuită, cel mai excitant parfum de pe pământ…" - tradus de Gerhard Csejka, în volumul intitulat "Die Wissenden", apărut în toamna anului trecut la editura vieneză Zsolnay, transmite Deutsche Welle.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
În ianuarie, volumul a fost desemnat "cartea lunii" de Radiodifuziunea Austriacă ORF, presa din spaţiul german considerândă că "Die Wissenden" este una din cele mai bune cărţi străine.
Potrivit Deutsche Welle, alături de capodopera cărtăresciană "Orbitor", la care autorul a lucrat timp de 15 ani, scriind de mână în caiete din care nu a rupt nici măcar o singură pagină, a fost prezentată la Leipzig şi cartea "De ce iubim femeile", apărută în traducerea lui Ernst Wichner.
"Îmi place să alternez mai multe feluri de a scrie. Eu cred că o carte ca «Die Wissenden» se scrie o singură dată în viaţă – n-am să mai încerc niciodată să scriu aşa ceva, dar sunt foarte fericit că am făcut-o", le-a mărturisit Mircea Cărtărescu cititorilor germani, după lectura publică din romanul pe care îl descrie drept "cartea vieţii sale".
Târgul de carte din Leipzig le-a oferit iubitorilor de literatură şi şansa de a se întâlni cu autorul Cătălin Dorian Florescu, originar din România, care a citit fragmente din romanul său cel mai recent, "Zaira". Scriitorul trăieşte în Elveţia şi scrie în limba germană, însă România a rămas o importantă sursă de inspiraţie. Cu umorul său caracteristic, Florescu le-a explicat cititorilor germani: "România este bogată în poveşti şi le spun mereu alor mei: puteţi să mă minţiţi, dacă o faceţi bine, vă sunt recunoscător, pentru că preiau aceste poveşti. De fapt, sunt un hoţ de poveşti…".
La târgul din Leipzig au ajuns şi poveştile din romanele lui Filip şi Matei Florian, Dieter Schlesak şi Carmen Francesca Banciu, care s-au întâlnit cu cititorii lor din spaţiul german în cadrul unor lecturi publice. Poeţii Mariana Codruţ şi Constantin Acosmei au participat la un atelier de traduceri româno-german, împreună cu studenţi de la Bucureşti şi Leipzig, iar Ioana Nicolaie a prezentat poezii din volumul "Nordul", tradus recent în limba germană.
La târgul de carte au participat şi scriitorii Vitalie Ciobanu şi Nicoleta Esinecu din Republica Moldova, autorul german originar din Banat Richard Wagner şi poetul Emilian Roşculescu.
Târgul de carte de la Leipzig s-a desfăşurat în perioada 13-16 martie. România nu a fost reprezentată printr-un stand la această manifestare, însă Matei Florian şi Filip Florian au participat, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la Festivalul "Kleine Sprachen, große Literaturen"/ "Limbi mici, literaturi mari", derulat anual în cadrul Târgului de carte de la Leipzig.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe