- Home
- Cultură-Media
- MOSCOVA, (19.01.2015, 14:38)
- Bogdan Enache
"Leviathan", nominalizat la premiul Oscar pentru film străin, stârneşte controverse în Rusia - VIDEO
Drama "Leviafan/ Leviathan" a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administraţia de la Kremlin că ponegreşte imaginea ţării.
Urmărește
2783 afișări
"Leviathan", nominalizat la premiul Oscar pentru film străin, stârneşte controverse în Rusia (Captură video)
Deşi filmul va avea premiera în cinematografele ruseşti abia luna viitoare, criticile se multiplică în jurul acestuia, amintind unora de o glumă din epoca sovietică privind campania de defăimare a romanului "Doctor Jivago" al lui Boris Pasternak - "Nu am citit cartea, dar o condamn!", comentează agenţia de presă franceză.
"Cei care au văzut filmul şi cei care nu l-au văzut sunt implicaţi într-o dezbatere aprinsă în aceste zile, probabil pentru că persoanele care analizează acest film nu au păreri opuse legat de acesta, ci mai degrabă privind Rusia", potrivit site-ului de ştiri Gazeta.ru.
Drama, care a fost premiată deja cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi cu trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2014, spune povestea unui locuitor dintr-un sat izolat din nordul Rusiei, confruntat cu corupţia generalizată din regiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a atacat personal pe regizorul Andrei Zvyagintsev şi viziunea sa asupra Rusiei, într-un interviu publicat în cotidianul Izvestia chiar în ziua anunţării nominalizărilor la premiile Oscar, pe 15 ianuarie.
Citeşte şi:
GLOBURILE DE AUR 2015: "The Grand Budapest Hotel" şi "Boyhood", cele mai bune filme. LISTA completă a câştigătorilor - VIDEO, FOTO
"Leviathan" este cufundat într-o ambianţă de "disperare existenţială" şi "nu are nici măcar un erou pozitiv", a declarat Medinski, în opinia căruia protagoniştii filmului nu sunt "ruşi adevăraţi".
Ministrul l-a mai acuzat pe regizor că a exploatat în mod cinic atitudinea antirusă a occidentalilor pentru a câştiga premii.
"Ce iubeşte el (Andrei Zvyagintsev, n.r.)? Statuetele aurite şi covoarele roşii, asta cu siguranţă", a spus oficialul rus, adăugând că filmul, "în cursa sa pentru succes internaţional, este de un oportunism dincolo de orice limită".
Realizarea filmului a fost finanţată parţial de Guvernul rus.
Din cauza unei legi introduse de ministrul Medinski, "Leviathan", care a fost deja difuzat în săli de cinema din mai multe ţări occidentale în 2014, nu poate fi proiectat în Rusia decât într-o variantă cenzurată, care nu conţine limbaj injurios. Filmul va intra în cinematografele din Rusia pe 5 februarie.
Premiat în străinătate, Andrei Zvyagintsev s-a confruntat în Rusia cu acuzaţii de lipsă de patriotism încă de la debutul său, în 2003, cu pelicula "Întoarcerea/ Vozvrashcheniye", care a fost premiată la Festivalul de Film de la Veneţia.
Într-un editorial, ITAR-TASS, agenţia de presă oficială, a scris: "Leviathan" se bazează pe "clişeele tipice care sunt mereu vândute cu succes occidentului de regizorii noştri". Agenţia a adăugat că filmul confirmă cele mai rele temeri ale occidentalilor referitoare la Rusia pentru a-şi putea consolida opinia pe care o au deja: "uitaţi-vă, cât de rău e totul acolo, o admit chiar şi ei!".
"Este evident că filmul este dedicat publicului occidental sau mai ales elitelor occidentale, din moment ce repetă deliberat miturile populare legate de Rusia", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse Vsevolod Chapline, care a recunoscut totodată că nu a văzut filmul.
Fundamentaliştii ortodocşi au cerut, pe de altă parte, interzicerea filmului, din care se subînţelege că preoţii sunt implicaţi în corupţie. "«Leviathan» este malefic şi nu este loc pentru rău în cinema", a declarat Kirill Frolov, preşedintele unui grup intitulat Asociaţia Experţilor Ortodocşi.
Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a caracterizat filmul drept "un manifest cinematografic anti-Putin", printr-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.
Pe de altă parte, mulţi critici de cinema ruşi au apreciat filmul şi au respins acuzaţiile aduse regizorului.
"Nu are niciun sens o dezbatere cu argumente naive şi neprofesionale care pretind că Zvyagintsev descrie personaje care se îneacă în vodcă şi critică autorităţile doar pentru a fi premiat la festivalurile occidentale", a scris criticul Stass Tirkine în publicaţia Komsomolskaia Pravda.
"Artiştii nu există pentru a reprezenta frumuseţea mestecenilor, a luncilor şi a lacurilor ruseşti. Este absurd!", a declarat celebrul regizor de teatru Konstantin Bogomolov.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe