- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.10.2014, 13:50)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Licenţa Giga TV, din cauza căreia CNA a intrat în atenţia DNA, retrasă joi la cererea televiziunii
Licenţa audiovizuală a Giga TV, din cauza căreia Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar preşedintele Laura Georgescu şi fostul membru Narcisa Iorga sunt urmărite penal, a fost retrasă, joi, de către CNA, la cererea televiziunii.
Urmărește
248 afișări
Licenţa Giga TV, din cauza căreia CNA a intrat în atenţia DNA, retrasă joi la cererea televiziunii
Şeful Giga TV, despre renunţarea la licenţa televiziunii: Asupra sa există suspiciuni de corupţie
George Harabagiu, şeful Giga TV, a cărei licenţă a fost retrasă joi de CNA, spune că a decis să renunţe la licenţă pentru că asupra acesteia există "suspiciuni de corupţie", precizând că nu a solicitat sprijinul lui Viorel Hrebenciuc, al lui Gheorghe Ştefan şi al Laurei Georgescu pentru acest post.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Într-o adresă transmisă CNA pe 22 septembrie (înregistrată la CNA în 23 septembrie), George Harabagiu, administratorul Sonic Media SRL, spune că a decis să renunţe la licenţă, din cauză că asupra acesteia există "suspiciuni de corupţie".
În fapt, Giga TV nu mai emitea din data de 4 iulie. În acest caz, Giga TV a solicitat şi a primit aprobarea CNA pentru întreruperea emisiei din motive tehnice. Termenul maxim admis pentru întreruperea emisiei a expirat pe 2 octombrie, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de joi.
În adresa transmisă CNA, George Harabagiu spune că, în luna iulie, Giga TV a intrat în "revizie tehnică". Intenţia sa era de a identifica "modalităţi contractuale şi tehnice prin care să ridicăm semnalul la satelit folosind staţia de up-link pe care compania noastră o are în dotare, renunţând astfel practic la serviciile de up-link oferite de intermediari", spune acesta.
"În urma negocierilor purtate cu providerii de servicii up-link, am observat o reticenţă vădită din partea acestora cauzată de o stare de fapt, cel puţin interpretabilă, la adresa companiei noastre, cauzată de apariţia în spaţiul public a unor informaţii care au prejudiciat grav atât credibilitatea, cât mai ales relaţia instituţională, legală şi corectă existentă între Giga TV ca post de televiziune şi CNA ca şi garant al libertăţii de exprimare în România. Cu alte cuvinte, activitatea postului Giga TV a fost în mod tendenţios asimilată unei presupuse stări de corupţie instituţională", spune George Harabagiu.
El a mai spus că decizia CNA pronunţată în şedinţa publică pe 1 octombrie 2013, prin care membrii CNA votau cu majoritate legală revocarea deciziei anterioare de ridicare a licenţei Giga TV, "a fost asimilată de către partenerii şi companiile aflate în relaţii contractuale directe cu SC Sonic Media SRL ca fiind rezultatul unor malversaţiuni politice, a unor acte de corupţie, de traficare de influenţă, respectiv de manipulare a votului exercitat de distinşii membri ai CNA".
"Mai precis spus, apariţia în presă a informaţiilor referitoare la ancheta demarată de Direcţia Naţională Anticorupţie, care, respectându-şi prerogativele legale, încearcă să stabilească împrejurările care au dus la redarea licenţei postului de televiziune Giga TV, fapt despre care ar exista suspiciuni de comitere de către diverse persoane, printre care şi unii membri ai CNA, a unor infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie, a generat o serie întreagă de speculaţii şi implicit o stare de neîncredere în proiectul Giga TV, prejudiciul creat companiei Sonic Media fiind unul direct şi imediat", spune George Harabagiu.
El mai spune că, imediat ce DNA şi-a început demersurile în această speţă, "prejudiciul adus companiei Sonic Media SRl nu a întârziat să apară". "Furnizorii de publicitate cu care eram în negocieri avansate au dat înapoi, iar marii operatori de pe piaţa difuzării de programe prin intermediul reţelelor de cablu au solicitat în instanţă insolvenţa companiei Sonic Media", mai spune Harabagiu.
Totodată, acesta spune că "îşi manifestă regretul" faţă de "situaţia delicată" prin care trece CNA, după decizia DNA de începere a urmăririi penale faţă de Laura Georgescu, preşedinte Consiliului, şi de Narcisa Iorga, membru al Consiliului până pe 13 octombrie.
Harabagiu spune că Giga TV nu a încălcat legislaţia audiovizualului şi nu şi-a întrerupt emisia mai mult de 96 de ore, motiv pentru care i-a fost retrasă licenţa audiovizualului, pe 17 septembrie 2013. El mai afirmă că licenţa Giga TV nu a fost reobţinută de Giga TV pe 1 octombrie 2013, în urma unor demersuri purtate în afara cadrului legal.
"Protestez prin prezenta împotriva unei astfel de teorii şi vă încredinţez că subsemnatul, în calitate de reprezentant al postului de televiziune Giga TV, nu am solicitat sprijinul nici unei persoane, cerându-i să intervină la nivelul preşedintelui CNA Laura Georgescu, astfel încât să vă determine să vă implicaţi în susţinerea intereselor postului de televiziune sancţionat, mai concret să obţineţi revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa", spune George Harabagiu.
El precizează că este singurul reprezentant legal mandatat în relaţiile directe cu CNA. "(...) vă aduc la cunoştinţă că nu i-am solicitat sprijinul deputatului Viorel Hrebenciuc, pentru ca acesta să-şi traficheze influenţa în sprijinul Giga TV. Nu m-am întâlnit, n-am discutat nici telefonic, nici personal cu distinsul parlamentar Viorel Hrebenciuc şi, contrar celor apărute în presă, nu am solicitat nici sprijinul prietenului meu Gheorghe Ştefan pentru facilitarea reobţinerii licenţei. Vreau să cred că membrii CNA au fost convinşi de argumentele pe care le-am prezentat personal în şedinţa publică din 1 octombrie 2013, iar suveranitatea votului lor nu a fost influenţată de niciun factor extern", spune administratorul Giga TV.
Acesta mai afirmă că nu a promis vreun avantaj direct sau indirect pentru reobţinerea licenţei Giga TV. "Nu am traficat influenţă şi nici nu am solicitat vreun demers ilegal pentru obţinerea licenţei Giga TV", spune George Harabagiu.
El mai spune că nu va accepta să opereze o licenţă audiovizuală asupra căreia există suspiciuni de corupţie.
"Am înţeles că intriga întregului dosar (de la DNA, n.r.) o reprezintă licenţa audiovizuală acordată SC Sonic Media SRL pentru postul de televiziune Giga TV şi mai ales modul în care se suspectează că aceasta ar fi fost returnată. Din aceste considerente, vă înştiinţez cu tot respectul că nu voi accepta niciodată să operez în calitate de radiodifuzor o licenţă audiovizuală asupra căreia există suspiciuni de corupţie. Nu sunt beneficiarul unor acte de corupţie şi nici interpusul vreunui cerc de interese. Nu mă voi amesteca în războiul intestin din interiorul CNA, pe care îl dezaprob şi consider că aduce prejudicii iremediabile probităţii profesionale şi morale a instituţiei în sine", mai spune George Harbagiu, în adresa transmisă CNA.
El mai afirmă că "proiectul Giga TV înseamnă mult mai mult decât o licenţă audiovizuală asupra căreia există suspiciuni de corupţie". "Nu voi accepta niciodată ca asupra unui astfel de proiect audiovizual să planeze dubii din cauza unei licenţe audiovizuale, pe care sunt ferm convins că am recăpătat-o datorită modului profesionist în care mi-am expus argumentele în şedinţa publică din 1 octombrie 2013", spune Harabagiu, precizând că este prioritar pentru compania pe care o administrează "să reia negocierile cu investitorii interesaţi de proiectul Giga TV" şi "să identifice cât mai grabnic resurse financiare pentru plata salariilor restante datorate unro jurnalişti care nu au nicio vină că au devenit victime colaterale ale unui război... al nimănui".
El mai spune că va solicita "experţilor Institutului de Tehnici Avansate din cadrul IGPR expertizarea tehnică a hard-diskurilor de stocare a datelor", pentru a dovedi ul că Giga TV nu a întrerupt emisia mai mult de 96 de ore şi că "redarea licenţei Giga TV a fost un act absolut justificat legal, temeinic şi corect".
De asemenea, George Harabagiu spune că "proiectul Giga TV nu a murit" şi că va încerca să pună în funcţiune o nouă licenţă TV.
"Am demarat diligenţele necesare pentru realizarea unui proiect editorial nou, pe care îl voi prezenta într-o altă şedinţă publică spre aprobarea membrilor CNA, pe care îi încredinţez de faptul că nu se va exercita nicio presiune externă pentru obţinerea votului lor. Oricare ar fi acesta: pozitiv sau negativ", spune George Harabagiu.
Însă, imediat după ce membrii CNA au luat, joi, decizia de retragere a licenţei Giga TV, George Harabagiu, administratorul Giga TV, a transmis o nouă adresă CNA, în care susţine că nu a solicitat niciodată acest lucru, ci a renunţat "unilateral" la aceasta.
În adresa transmisă CNA, George Harabagiu spune că a constatat "cu stupoare" faptul că, în şedinţa CNA de joi, membrii Consiliului urmează să analizeze solicitarea Sonic Media SRL de retragere a licenţei audiovizuale Giga TV, la cerere.
"Precizez că Sonic Media nu a solicitat niciodată ridicarea licenţei audiovizuale, la cerere", spune George Harabagiu, precizând că, prin adresa din 22 septembrie, a adus la cunoştinţa preşedintelui CNA, Laura Georgescu, decizia Sonic Media "de a renunţa" la operarea licenţei Giga TV. "Ca urmare, în drept şi în fapt, membrii CNA pot cel mult să ia act de decizia unilaterală de renunţare de către compania Sonic Media" la această licenţă, spune Harabagiu. El mai susţine că renunţarea la licenţă reprezintă "un act unilateral de voinţă care nu produce efecte directe asupra CNA". "(...) noi nu am solicitat niciodată ridicarea licenţei, ci am renunţat din proprie iniţiativă la aceasta, în urma unui caz de forţă majoră, aşa cum este el definit de lege", mai spune George Harabagiu în noua adresă transmisă CNA.
Lorand Turos (CNA): Administratorul Giga TV îşi bate joc de CNA; nu îi vom permite
Membrul CNA Lorand Turos, care conduce şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), spune că administratorul Giga TV, George Harabagiu, îşi bate joc de Consiliu atunci când spune că nu a solicitat retragerea licenţei televiziunii, precizând că CNA nu îi va permite acest lucru.
CNA a analizat, în şedinţa de joi, o solicitare a societăţii Sonic Media SRL de retragere, la cerere, a licenţei audiovizuale prin satelit a televiziunii Giga TV. Solicitarea de retragere a licenţei a fost depusă la CNA în data de 23 septembrie.
Retragerea licenţei Giga TV este echivalentă cu închiderea televiziunii.
Giga TV nu mai emitea însă din data de 4 iulie. În acest caz, Giga TV a solicitat şi a primit aprobarea CNA pentru întreruperea emisiei din motive tehnice. Termenul maxim admis pentru întreruperea emisiei a expirat pe 2 octombrie, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de joi.
"După mare tam tam şi scandal, dânşii (cei de la Giga TV, n.r.) renunţă la licenţă. Noi luăm la cunoştinţă. Este o retragere la cerere", a spus membrul CNA Lorand Turos, în şedinţa CNA de joi.
Decizia de retragere a licenţei Giga TV a fost luată de CNA, joi, în baza articolului 57, alineatul 1, litera e din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: e) la cererea titularului".
Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).
Membrii CNA Valentin Jucan şi Christian Mititelu au spus că nu doresc să voteze în această speţă, având în vedere că este o retragere a licenţei la cererea televiziunii.
"Eu nu vreau să dau un vot nici împotrivă, nici pentru, pentru că ar însemna că accept să se voteze aşa ceva. Nu doresc ca o astfel de solicitare să fie votată în Consiliu", a spus Valentin Jucan.
La rândul său, Christian Mititelu a spus că în cazul acestei solicitări de retragere la cerere a licenţei Giga TV este "ceva neclar". "Este ceva neclar aici. Nu pot să mă hotărăsc. Pentru DNA vă rog să consemnaţi că nu am votat nici pentru, nici împotrivă. Trebuie văzut contextul (situaţiei licenţei Giga TV, n.r.), a spus Mititelu.
Licenţa televiziunii Giga TV a fost deţinută de societatea Sonic Media SRL, al cărei asociat unic este Alexandru Ioan Bania, potrivit informaţiilor depuse la CNA. Însă, presa a relatat în ultimele luni că Giga TV ar fi fost de fapt în sfera de influenţă a primarului oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan.
În luna septembrie, DNA a anunţat că a început urmărirea penală în cazul mai multor persoane, respectiv a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a Narcisei Iorga (care la acel moment era membru al CNA şi al cărei mandat s-a încheiat luni, 13 octombrie), a Laurei Georgescu, preşedintele CNA, şi a lui Gheorghe Ştefan, primarul oraşului Piatra-Neamţ. Aceştia sunt cercetaţi într-un dosar privind obţinerea licenţei audiovizuale de Giga TV.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.
Procurorii precizează că televiziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasă licenţa la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.
În şedinţa CNA din data respectivă i-a fost retrasă licenţa Giga TV, decizia fiind luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi.
După două săptămâni, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.
"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară, votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie", a precizat DNA.
Membrii CNA care şi-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat iniţial contra retragerii licenţei, iar apoi în favoarea acesteia.
Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.
Schimbarea votului privind licenţa Giga TV de către trei membri ai CNA s-a făcut nejustificat, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe şefa CNA de abuz în serviciu.
Şi primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, este urmărit penal de DNA în acest dosar, fiind acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei Giga TV.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână