Licitaţia Artmark de romantism a obţinut 406.000 euro, cea de artă contemporană - 234.655 euro

Licitaţia Artmark de Art Nouveau şi Romantism, cu 27 de loturi, a avut o rată de adjudecare de 100% realizând vânzări de 406.000 de euro, iar cea de artă contemporană, cu 95 de loturi, a avut o rată de adjudecare de 77%, totalul vânzărilor fiind de 234.655 de euro, miercuri. în Capitală.

Urmărește
11 afișări

Potrivit unui comunicat al casei Artmark, Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism a fost bogată în momente captivante. Încă de la început, opera "Culegătorii de cartofi", de Camil Ressu, a fost adjudecată pentru suma de 18.000 de euro, limita maximă a intervalului estimativ, după ce a fost disputată de patru participanţi, toţi prin telefon.

A urmat "Sf. Ecaterina" de Nicolae Vermont (estimare: 2.200 - 3.300 de euro), care a fost unul dintre cel mai intens licitate loturi, adjudecat cu 11.000 de euro, în aplauzele sălii. Încă o vânzare semnificativă a fost cea a picturii "Crini imperiali" de Nicolae Tonitza, pentru care ciocanul de licitaţie a căzut la valoarea de 30.000 de euro, la mijlocul intervalului estimat (25.000 - 35.000 de euro). Şi "Doamna cu voal" de Nicolae Tonitza (8.000 - 15.000 de euro) a reuşit o vânzare consistentă, fiind adjudecată la suma de 15.500 de euro.

La strigarea lotului 15, pictura "Ţărăncuţă odihnindu-se" de Nicolae Grigorescu, piesa centrală a licitaţiei, din sală au răspuns două palete de licitaţie, la care s-au mai adăugat pe parcurs alte trei, care au parcurs alert 24 de paşi de strigare. Operă de importanţă majoră în istoria picturii româneşti - reprezentând unul dintre cele mai încântătoare figuri feminine, într-o compoziţie de influenţă romantică -, "Ţărăncuţă odihnindu-se" (150.000 - 250.000 de euro) a fost adjudecată cu suma de 270.000 de euro, devenind cea mai scumpă lucrare de artă vândută în România şi cea de-a treia lucrare care depăşeşte, în acest an, pragul psihologic de 200.000 de euro. Clasamentul celor mai importante vânzări de artă din ţară este astfel dominat de Nicolae Grigorescu, care ocupă primele patru poziţii. Cumpărătorul, care a licitat printr-un reprezentant aflat în sală, este "un investitor român cu interese recente, dar consistente în bursa pieţei de artă, care doreşte să rămână anonim", potrivit casei de licitaţie.

Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, prima licitaţie Artmark dedicată exclusiv ultimelor cinci decenii de artă românească, cu accent pe lucrările artiştilor din noua generaţie, a adunat un număr mare de investitori tineri şi colecţionari, care au achiziţionat 77% dintre cele 95 de loturi ale licitaţiei.

Vedeta licitaţiei a fost în acelaşi timp şi cea mai mare lucrare de artă scoasă vreodată la licitaţie în lume. "Prinţesa" de Alexandru Bunescu, născut în 1988, reprezintă o locomotivă desenată în mărime naturală, care măsoară 4,5 metri înălţime şi 20 de metri lungime. Parte a unui proiect pe care plănuieşte să îl desfăşoare pe durata întregii sale vieţi, locomotiva a atras atenţia tuturor prin dimensiunea sa impresionantă şi simbolistica existenţială pe care artistul i-o atribuie. Estimată între 50.000 şi 60.000, "Prinţesa" a fost adjudecată la preţul de pornire, stabilit la 35.000 de euro, de un participant din sală, felicitat prin aplauze de public.

Licitaţia s-a mândrit cu mai multe lucrări importante ale unora dintre figurile centrale ale postmodernismului românesc, care au atras participanţi din sală şi prin telefon în concursul de oferte. Una dintre cele mai importante vânzări a fost obţinută de pictura "Enescu" de Corneliu Baba (15.000 - 25.000 de euro), adjudecată pentru suma de 16.000 de euro. Artist din aceeaşi generaţie, Alexandru Ciucurencu a fost reprezentat în licitaţie de două picturi, dintre care una a depăşit în vânzare valoarea maximă estimativă: "Peisaj albastru" (8.000 - 14.000 de euro) a fost vândută cu 16.500 de euro.

Secţiunea ce grupa lucrările artiştilor tineri a fost primită cu interes, cumpărătorii profitând de preţurile accesibile la care au putut să achiziţioneze lucrări ale unor artişti cu o intensă activitate expoziţională în străinătate, în curs de afirmare internaţională. Cele mai bune preţuri au fost obţinute în licitaţie de Roman Tolici, pentru pictura "Un joc" - 5.500 de euro, Mircea Suciu, cu pictura "Take a bow" - 7.500 de euro - şi Teodor Graur, cu lucrarea "Fotoliu-perete" - 9.500 de euro.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională. În mai 2010, a fost lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piaţa de artă din România care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, în ultimii 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici