- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.02.2011, 16:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Licitaţia de Mărţişor a casei Artmark a totalizat vânzări de circa 500.000 de euro
Licitaţia de Mărţişor a casei Artmark, organizată miercuri şi joi în Capitală, a totalizat vânzări de circa 500.000 de euro, demonstrând o creştere a pieţei româneşti de artă faţă de anul trecut, informează un comunicat al casei de licitaţii.
Urmărește
14 afișări
Pentru prima dată, patru licitaţii tematice s-au desfăşurat în două seri consecutive, oferind colecţionarilor şi investitorilor o selecţie diversificată de obiecte, într-un eveniment conceput în legătură cu sărbătoarea apropiată a Mărţişorului. Cumpărătorii s-au dovedit receptivi la propunerea selecţiilor de artă decorativă şi vinuri româneşti de colecţie, arătând potenţialul care există pe piaţă în aceste direcţii. Totodată, operele de artă de mici dimensiuni, prezente în licitaţie pentru cel de-al doilea an consecutiv, au stârnit interesul publicului, potrivit comunicatului.
Astfel, Licitaţia de Mărţişor - Pictură şi Sculptură, ajunsă la cea de-a doua ediţie, este un indicator elocvent al creşterii din ultimul an a pieţei româneşti de artă. Dacă anul trecut, cele 110 loturi oferite reuşeau un procent de adjudecare de 74% şi vânzări totale în valoare de 108.000 de euro, în licitaţia de miercuri seară, arta românească majoră în formate miniaturale a obţinut un total de peste patru ori mai mare - aproximativ 429.000 de euro - şi o rată de adjudecare de 96%. Preţurile de pornire situate între 100 şi 1.000 de euro pentru 60% dintre loturi au încurajat ofertele din sală şi de la telefon, ducând la creşteri spectaculoase de preţ.
Cea mai importantă vânzare a serii a fost cea a operei "Femei în parc" de Ion Andreescu (ulei pe lemn, cu dimensiunile de 26 x 35 centimetri), prima pictură a maestrului care apare pe piaţa vânzărilor publice de artă în ultimii patru ani. Considerată una dintre cele mai bune realizări artistice ale sale şi arătând asimilarea procedeelor impresioniste în contact cu Şcoala de la Barbizon, lucrarea a fost adjudecată pentru suma de 130.000 de euro (estimarea fiind situată între 75.000 - 125.000 de euro), marcând un record de autor pentru opera lui Andreescu.
Alte vânzări importante au fost înregistrate pentru picturile "Natură statică cu ulcică, pensule şi carte de artă" de Gheorghe Petraşcu, adjudecată pentru 48.000 de euro (estimată la 25.000 - 35.000 de euro) şi "Anemone" de Corneliu Baba, care a obţinut suma de 19.500 de euro, de peste trei ori mai mult decât valoarea minimă estimativă (6.000 - 9.000 de euro).
Cele mai spectaculoase creşteri le-au înregistrat însă picturile "Petrecere la mănăstire" de Eduard Theodor Ritter von Grutzner, vândută cu 6.000 de euro, de cinci ori valoarea minimă estimativă, de 1.200 de euro, "Cursă hipică" de Gore Mircescu, adjudecată pentru 2.600 de euro (estimare 600 - 900 de euro) şi desenul "Mârţoagă" de Theodor Pallady, vândut pentru 2.400 de euro (estimare 550 - 750 de euro).
Pe de altă parte, Licitaţia de Mărţişor - Artă Decorativă a deschis cea de-a doua zi de licitaţii cu un rezultat notabil pentru segmentul de artă decorativă al pieţei româneşti, vânzările totale fiind de 31.907 de euro, iar rata de adjudecare de 80% din numărul loturilor. Dintre obiectele de artă lucrate în metal preţios, sticlă şi porţelan, semnate de vestite ateliere europene, cel care a condus în ordinea valorii a fost vasul "Archers" (sticlă opalescentă suflată, 26 de centimetri), o capodoperă Art Déco realizată de unul dintre cei mai renumiţi sticlari ai lumii, René Lalique. Piesa a fost achiziţionată de un colecţionar care a licitat prin telefon, pentru suma de 5.000 de euro.
Licitaţia Vinurilor de Colecţie, o altă premieră adusă de Artmark în aceeaşi seară, a testat apetitul colecţionarilor români pentru vinurile româneşti rare. Dintre cele 21 de sticle oferite, au fost adjudecate 15 - un procent de 71% - care au adus în total aproximativ 5.000 de euro. Unul dintre cele mai vechi vinuri oferite, o sticlă de Cabernet Sauvignon de colecţie, din 1938, aparţinând Podgoriei Murfatlar, a fost adjudecat cu 700 de euro, suma maximă atinsă în licitaţie.
Licitaţia Colecţiei de Postmodernism "Petre Buzatov" a încheiat cea de-a doua zi de licitaţii Artmark din februarie cu un rezultat încurajator pentru piaţa de artă românească recentă: vânzarea a 83% dintre loturi, pentru o sumă totală de aproximativ 27.000 de euro. Cele mai ridicate valori au fost atinse de lucrările "Alchimistul" de Dimitrie Gavrilean (5.000 de euro) şi "Autoportret" de Dan Hatmanu (4.750 de euro).
Următorul eveniment Artmark, Licitaţia de Primăvară 2011, va avea loc pe data de 24 martie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe